"En utredning ska se över under vilka förutsättningar befintliga permanenta uppehållstillstånd ska kunna omvandlas”, står att läsa i Tidöavtalet. Men det står också: "Sådana förändringar ska ske inom ramen för grundläggande juridiska rättssäkerhetsprinciper.”
Vad det här innebär gör företrädare för Tidöpartierna olika tolkningar av. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger i en intervju i Aftonbladet att den som redan har ett tillstånd inte ska kunna bli av med det genom ett politiskt beslut.
SD: Strömmer har fel
Men justitieministern har fel, anser Sverigedemokraternas vice partiledare Henrik Vinge. Han menar att alla som idag har ett permanent uppehållstillstånd ska få det omvandlat till ett tidsbestämt.
– Ja, men de ska ges en realistisk möjlighet att bli medborgare, så att det inte går för fort, säger Henrik Vinge till Svenska Dagbladet.
Asyljurister Dagens ETC talat med ifrågasätter att Sverige kan fatta sådana beslut.
– Det går inte att lagstifta bort ett permanent uppehållstillstånd. Ska man återkalla måste myndigheterna visa att det beviljats på oriktiga grunder, säger Silas Aliki, advokat på Folkets advokatbyrå.
Att ta ifrån människor uppehållstillstånd genom en lagändring strider mot både Europakonventionens skydd av privat- och familjeliv och mot EU:s skyddsgrundsdirektiv, enligt Silas Aliki.
– Statens behov av att reglera sin invandring måste vägas mot hur väl personen har rotat sig, säger hen.
Karin Gyllenring, advokat på Asylbyrån, menar att indragna permanenta uppehållstillstånd genom politiska beslut skulle kunna krocka med flera av Europakonventionens artiklar, däribland artikel 6. Denna skyddar individer från att få sina civila rättigheter inskränkta utan rättegång.
– Eftersom permanent uppehållstillstånd är en förutsättning för flera civilrättsliga förhållanden, såsom äktenskap, så han man rätt till en domstolsprocess, säger Karin Gyllenring.
Samtal från oroliga
Folkets advokatbyrå får enligt Silas Aliki nu många frågor som människor som är oroliga att förlora permanenta uppehållstillstånd.
– Många har levt i osäkerhet under många år och blivit traumatiserade av den svenska asylprocessen innan de till slut fått tillstånd.
Hbtqi-flyktingar är särskilt utsatta, menar Silas Aliki. Redan idag förekommer att de får sin sexuella läggning eller könsidentitet ifrågasatt av Migrationsverket efter att de beviljats uppehållstillstånd.
– Det är en grupp som kommer att drabbas extra hårt om man pressar Migrationsverket att scanna folks gamla tillstånd, säger Silas Aliki.