I ett glasrum i tv-huset med grå gardiner som insynsskydd, inrett med en plastgran och ljusslinga, träffar Dagens ETC Mark Levengood två veckor innan det är dags för honom att iklä sig rollen som årets julvärd. En roll som många tror att han redan har haft. Senast dagen innan intervjun har en man gått fram till Mark Levengood på gatan och insisterat på att han varit julvärd tidigare.
– Han envisades med att säga att han hade sett mig tända ljuset under sändningen på julafton. Men jag lovar att jag inte varit julvärd och jag skulle ha kommit ihåg det i så fall. Jag förstår inte varför folk går på så hårt om det.
Råare humor privat
Kanske är det inte så konstigt att många tror att Mark Levengood redan varit julvärd. Han känns som klippt och skuren för rollen som mysig följeslagare under julafton: Folkkär med en varm och snäll framtoning och en mjuk, finlandssvensk dialekt som han ofta formulerar klokheter på. I det stora hela stämmer bilden av honom som många verkar ha, säger Mark Levengood. Kanske har det att göra med att han kunnat vara sig själv i rutan sedan han blev känd i Sverige, resonerar han.
Då blev jag så arg att jag tryckte upp honom mot väggen.
– Jag hade turen att när jag blev känd i Sverige så var jag Jonas Gardells pojkvän och han hade redan kommit ut så per automatik var jag också ute. Många andra homosexuella journalister och kändisar var ofta tvungna att dölja sina liv och kunde inte vara lika personliga. Sedan har jag alltid gjort program som jag själv tycker är roliga och då blir det ofta bra. Men privat har jag kanske en lite råare humor.
Du uppfattas som så lugn och snäll, kan du någonsin bli arg?
– Det är inte så att jag inte kan bli arg men det måste ofta till riktigt grova saker för att jag ska bli det. Senast hände det när jag gick förbi en matbutik i Gullmarsplan. Där stod en tiggare utanför butiken och ett skäggigt fyllo sparkade hennes burk med pengar i och sa att hon skulle åka hem till sitt hemland. Då blev jag så arg att jag tryckte upp honom mot väggen och sa till honom att så där får du fan inte säga till någon. Efter det stirrade han på mig och skrek: ”Mark Levengood, du är en fitta!”, så att det ekade över hela Gullmarsplan. Jag blev så överraskad och han gick bara iväg.
”Finländsk inställning till livet”
Ibland tycker Mark Levengood att han blir utmålad för att vara någon slags positivist, en bild som han inte tycker stämmer överens med verkligheten.
– Jag är inte sådan alls, jag har en väldigt finländsk inställning till livet som innebär att acceptera att livet kommer med gott och ont. Det finns inga genvägar att ta sig igenom jobbiga perioder och det är också det som gör livet fortsatt intressant. Det är bara att titta på de tv-program jag gjort, det finns inga program jag gjort där jag målar upp allting som enbart bra.
Det finns en feberaktig strävan efter den perfekta julen.
En röd tråd i de tv-program, böcker och uppdrag som Mark Levengood tagit sig an genom åren är att de ofta handlar om ämnen som relationer, livet, döden och kärleken. Det är sådana frågor han själv går runt och funderar på hela tiden, säger han. Bland annat har han lett programmet ”Tro, hopp och kärlek”, ett dejtingprogram där präster och andra personer som arbetar inom kyrkan sökte kärleken och han skrev förra året en bok om vänskap.
Julen är en prövande tid för många relationer, har du tips på hur vi bättre kan komma överens med nära och kära kring högtiderna?
– I grund och botten så handlar julen om gemenskap. Många familjer har traditioner men man får lov att modifiera dem så att de inte blir för stora belastningar. Man vill inte att någon bränner ut sig så mycket så att den inte är kontaktbar. Det finns en feberaktig strävan efter den perfekta julen, men ingen har upplevt den. Man behöver inte skura ytterdörren, ingen kommer se tillbaka och minnas den gången som de hade en jätteren ytterdörr. Min mamma sa alltid att man kan tända ett ljus, så syns det inte att det är skitigt, det är ett jättebra råd.
Mark Levengood slår även ett slag för halvfabrikat, bättre att ta genvägar i köket om man kan vara glad och närvarande på julafton, säger han.
– Värm frysta köttbullar, det smakar som hemlagat. Dra på lite kryddor så kan du säga att det är turkiska köttbullar.
”Jag älskar fortfarande Jonas”
I början av 2023 gick Mark Levengood och hans dåvarande make Jonas Gardell ut med ett chockartat besked, av döma av de starka reaktionerna. Nyheten blev stor i både Sverige och i grannländerna. Paret hade nästan blivit som en institution och nu, efter 37 år tillsammans skulle de separera. Först gick de ut med att de enbart separerade och skulle gå i parterapi, men ett halvår senare kom nyheten att de skulle skilja sig.
Jag kan inte först älska någon och sedan inte älska den.
– Vi har skilt oss som nära vänner och jag älskar fortfarande Jonas. Alla är olika men jag kan inte först älska någon och sedan inte älska den, hur gör man det? Det är inte brist på kärleken som gjorde att det tog slut utan vi fick inte vår vardag att gå ihop. Jag känner att våra liv är så korta så man måste våga göra justeringar ibland.
Mark Levengood säger att de har rett ut mycket och kunnat gå vidare. De har barn och många minnen ihop, så det fanns inget annat alternativ än att de skulle fortsätta som vänner.
Att skilsmässan väckte så stor uppmärksamhet har förvånat Mark Levengood. Uppbrottet väckte också reaktioner som uppmärksammade parets roll för hbtqi-personers rättigheter. Bland annat beskrev Andreas Hansson, nöjeschef på Aftonbladet, i en krönika att Jonas Gardell och Mark Levengoods relation varit ”högst bidragande till att jag som hbtq-person, gayman om vi ska vara sådana, kan leva så fritt som jag kan”. RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala sa i sin tur till TT att paret genom att leva öppna bidragit till att normalisera homosexuella relationer.
– Det var inget vi tänkte på när det begav sig, då handlade allt bara om överlevnad. Det var på 80-talet, innan Eva Dahlgren och Efva Attling kom ut på 90-talet. Vi två var de enda homosexuella på tv och det var jobbigt, vi fick utstå mycket hot och hat, säger han och fortsätter:
– Men nu i efterhand och när jag läste allt fint som folk skrev om oss så känner jag mig stolt över oss. Jag har inte tänkt på att vi spelat roll. Men det är efterhand det som jag känner mig mest stolt över av allt jag gjort.
Fick ursäkt av ärkebiskop
När Mark Levengood växte upp i Finland rådde uppmaningsförbud – “en idiotlag från djupaste helvetet” – som innebar att det var straffbart att offentligt uppmana till sexuellt beteende med personer av samma kön, liknande den lag som finns i Ryssland i dag mot det som benämns som ”hbtq-propaganda”.
När jag träffade min första pojkvän Juha var vi sinnessjukt kära.
Mark Levengood fick smaka på konsekvenserna av samhällsklimatet på den tiden.
– När jag träffade min första pojkvän Juha var vi sinnessjukt kära och trots att jag var småkänd redan då så förstod vi inte varför vi förväntades vara diskreta. Det var det vackraste som hänt oss i våra liv. Vi berättade för alla om vår relation och var med i en artikel i Hufvudstadsbladet med maskerade namn.
Men när Mark Levengoods dåvarande arbetsgivare fick reda på att han var homosexuell fick han sparken. Flera år senare, 2017, gjorde han ett program om Martin Luther och i samband med det en intervju med Finlands ärkebiskop. Efter intervjun tog ärkebiskopen honom åt sidan och berättade att han var väldigt ledsen över händelsen då Mark Levengood fick sparken.
– Jag är inte en personen som går runt och är bitter över det som varit, utan jag är väldigt glad att jag fått vara med på den här resan och att ärkebiskopen såg att det var fel.
Vill införa julfred
Mark Levengood är halvamerikan och spenderade sina första år i USA. Därefter flyttade familjen till mammans hemland Finland. Två finska julhögtider borde vi kopiera rakt av till Sverige, enligt Mark Levengood.
Bland annat utlysningen av julfreden från Gamla Stortorget i Åbo, en tradition från 1300-talet.
– Då läses en sträng text upp som hotar dem som bryter mot julfreden med dubbla straff så alla måste vara hyggliga vid jul. I år om något måste vi verkligen exportera julfreden.
Den andra traditionen kallas för Lilla julen som innebär att barnen får en present utanför dörren på första advent. När Mark Levengood var barn fick barnen en leksak om de varit snälla under året men om de inte varit snälla så skulle det ligga en knippe ris utanför dörren istället.
Det där risknippet låg som ett hot över hela barndomen.
– Det där risknippet låg som ett hot över hela barndomen. Då visste man att från och med nu är tomtenissen ute och spejar, då får man skärpa sig av bara helvete. Det är en väldigt älskad tradition i Finland.
Själv känner inte Mark Levengood till något barn som mötts av ris utanför dörren på första advent, men han minns sin värsta julafton. Det var för bara några år sedan, när hans mamma just hade dött och han insjuknade i corona.
– Jag isolerade mig ensam på mitt kontor och så kom Jonas och barnen och sjöng utanför gatan. Jag hade så mycket feber att jag egentligen ville att de skulle gå hem. Sedan ramlade jag ur sängen jag hade på kontoret och kom inte upp. Jag sa att om jag överlever så ska jag bygga en vall så att det inte går att ramla ur den. Jag har inga mer minnen från den julen och jag var sjuk fram till nyår.
Hur kommer du att sätta din prägel på julvärdskapet?
– Jag kommer gå på intuition och känsla och utgå från vad jag tycker är ett bra julprogram. Jag kommer inte låtsas vara Arne Weise för det har han redan gjort så bra själv. Mitt program kommer ha en stänk av Finland, en stänk av USA och mycket glitter. Jag kommer bjuda på en glittrig, vacker jul. Det behövs efter det här jävla pissåret.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.