– De flesta som kommer hit är göteborgare som befinner sig i olika former av utsatthet. Många lever sedan länge på försörjningsstöd eller andra bidrag vilket gör det svårt att komma på fötter. Jämlikhetsrapporten 2017 som släpptes för några veckor sedan visar på att skillnaderna fortsätter att öka, säger Åsa Vilu, biträdande socialchef på Stadsmissionen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ökat behov bland barnfamiljer
I rapporten som kommer från Göteborgs stad beskrivs den socioekonomiska segregationen som fortsatt allvarlig, och samhällets kostnader för ojämlikhet ökar. I årets julkampanj har Stadsmissionen lagt fokus barnfamiljer som lever i hemlöshet och enligt Åsa Vilu är barnen de som ofta drabbas först när familjens plånbok påverkas till det sämre. Mest påtagligt blir det när vardagen avviker från det normala, och när barnen inte kan få lunch eller mellanmål i skolan under jullovet ökar den ekonomiska pressen på många föräldrar.
– Vi ser ett ökat behov bland barnfamiljer som vänder sig till oss för olika typer av stöd året runt, inte bara under jul.
512 barn saknade ett hem i Göteborg i fjol. I dag lever 683 barn i hemlöshet. Men trots att prognosen är oroväckande är intresset för att hjälpa till stort bland både företag och privatpersoner. För stadens ideella föreningar görs det största insamlingsarbetet under julen.
– Det är en högtid som för många är förknippad med generositet, man vill göra någonting och funderar på hur andra har det. På företagssidan står många inför om de ska gå på julbord med sin personal eller skänka pengarna till oss eller någon annan organisation. Bland annat därför ökar insamlingen under den här perioden på året, säger Åsa Vilu.
Givmildheten ökar i juletid
Även på Räddningsmissionen är det tydligt att givmildheten ökar under jul, och likt Stadsmissionen är hemlöshet temat för årets julkampanj. På spårvagnar och i tidningar uppmuntras allmänheten att swisha en slant som kan bli en dusch eller en grötfrukost för den som saknar bostad. Men enligt Joachim Lundell, insamlingsansvarig på Räddningsmissionen, är hemlöshet dessvärre en säsongsbaserad fråga.
– Det är många som vill skänka mat, kläder och annat under vintermånaderna, men jag skulle önska att de här frågorna fick större uppmärksamhet även under april och maj. Den som lever i hemlöshet sliter ut underkläder och saknar mat även på våren.
För att få pengarna att räcka gäller det därför att planera väl. Joachim Lundell understryker att de bidrag som Räddningsmissionen får in inte är avgörande för hur resten av året ser ut. Det är det kontinuerliga givandet som styr budgeten. I år hoppas man slå förra årets insamling på en kvarts miljon.
– Å ena sidan är behovet stort, å andra sidan möter jag människor som ringer upp och frågar vad de kan göra. Det finns goda krafter. Häromdagen erbjöd sig ett äldre par att köpa julklappar för 10 000 kronor, bara sådär.
Jan Jansson, kårledare och verksamhetsansvarig på Frälsningsarmén, räknar med att föreningen behöver 200 000 kronor för att kunna stötta människor i nöd under jul. Verksamheten som är uppdelad mellan Hisingskåren och Centrumkåren hjälper totalt 400 hushåll.
– Ett hushåll kan bestå av en person, men det kan också vara sju, säger han.
Julbidrag räcker inte hela året
Under julen har Frälsningsarmén en så kallad julgryteinsamling i Nordstan där alla som har möjlighet kan bidra med pengar eller presentkort. Förhoppningen är att insamlingen ska generera 100 000 kronor, och att företag ska donera lika mycket till. Jan Jansson vill passa på att uttrycka sin tacksamhet till de som bidrar.
– Det här skulle vara helt och hållet omöjligt om vi inte hade medlemmar och andra fantastiska människor som ställer upp ideellt. Det är den stora gruppen. Vissa till och med betalar för att hjälpa till.
I Johanneskyrkan är berget av brödpåsar så gott som borta.
– Som insamlingsfinansierad verksamhet är vi oerhört beroende av både allmänhetens givmildhet och det som företag skänker. Det vi får in under jul bidrar i stor utsträckning till att vi under resten av året kan bedriva verksamhet. Utsatthet är ju inte något som bara finns över jul utan årets alla 365 dagar, säger Stadsmissionens Åsa Vilu.