– Just nu täcker vi bara två tredjedelar av alla pass. Det innebär att det blir längre kötid för dem som ringer och många bara får ett meddelande om att kön är full så man får ringa senare, säger Bo Erlandsson som är psykoterapeut och verksamhetschef på Kyrkans jourtjänst i Göteborg.
Som läget ser ut idag får över 40 procent av dem som ringer höra att kön är full. Väntetiden för de som kommer fram är 16 minuter och Bo Erlandsson märker hur det påverkar människorna som söker hjälp hos dem.
– Vi har några personer som hör av sig ofta, de lever ensamma eller kämpar med psykisk ohälsa, och blir ganska frustrerade av att inte komma fram. Om man lever med så mycket smärta och ångest är det svårt att vänta. För människor med stor psykisk ohälsa är självmordstankar ofta inte så långt borta, och om det inte finns någon där som kan lindra ensamheten så kan man ju gå längre i sina planer eller tankar, säger Bo Erlandsson.
Föredrar korta uppdrag
När han pratat med företrädare för andra organisationer och verksamheter som har svårt att hitta tillräckligt med volontärer ser de ett mönster i att människor ogärna binder upp sig på lång sikt. Volontärer vill gärna hjälpa till på punktinsatser eller under kortare perioder. Man vill också börja jobba på en gång och många droppar av när volontäruppdraget förutsätter att man är med på informationsträffar och utbildningar.
– Det ställer till det för oss. Om man lämnar en intresseanmälan till oss idag är man färdig i maj eftersom man måste gå vår grundutbildning och praktisera först. Man måste också skriva kontrakt på att man ska stanna minst ett år och att man ska sitta minst tre pass i månaden. Det är en väldig skillnad på det och snabba punktinsatser.
Över 100 volontärer saknas
Kyrkans jourtjänst är inte ensamma om att ha svårt att hitta volontärer. På Volontärbyråns hemsida finns över 100 annonser där föreningar och organisationer efterlyser frivilligarbetare i Göteborg. Rädda Barnen söker läxhjälpare i Hjällbo och Bräcke diakoni behöver någon som håller i sittgympa på deras demensboende. Änggårdens hospice efterlyser volontärer som kan massera och spela musik och Berättarministeriet behöver frivilligarbetare som kan inspirera alla skolelever som besöker deras verksamhet i Gamlestaden.
Flera insatser är också knutna till den stundande julen. Biskopsgårdens och Gunnareds kyrka ska ha julfirande och söker personer som kan spela, sjunga och servera mat. Bo Erlandsson på Kyrkans jourtjänst tycker att det känns extra jobbigt att de har brist på volontärer kring julhelgen.
– Julhelgen bygger så mycket på gemenskap och för många blir smärtan starkare då. Att veta att vårt schema bara är bemannat till hälften när vi går in i julhelgen känns extra svårt, säger Bo Erlandsson.
Men det finns också organisationer som lyckas hitta volontärer till sina verksamheter. Svenska Franciscushjälpen driver bland annat ett soppkök i Brunnsparken varje lördag och de brukar ha tillräckligt med personal.
”Ganska många anmälningar”
– Vi får in ganska många anmälningar faktiskt, och så fyller vi på med kompisar när det behövs. Till soppköket är vi mellan sex och åtta stycken och så har vi en pensionär som har hand om vår lokal och delar ut mat. Vi har tre i fältarbete och två som jobbar på fängelse, så vi har ganska gott om volontärer, säger Dick Fältt som är volontäransvarig på Svenska Franciscushjälpen.
Enligt Volontärbyrån är över hälften av Sveriges vuxna befolkning engagerade i någon form av frivilligarbete. Det kan vara alltifrån att hjälpa en idrottsförening att bemanna kiosken till att stötta ensamkommande ungdomar med läxorna. Bo Erlandsson på Kyrkans jourtjänst hoppas att det sviktande intresset för att vara volontär bara är tillfälligt. Om antalet volontärer skulle minska och frivilligorganisationer skulle ersättas av kommuner och företag tror han att det skulle ställas helt andra krav på att visa ett resultat.
– Det finns en massa stöd- och hjälpfunktioner som skulle vara svåra att organisera i det allmänna. Det blir så lätt krav på tidig effektivitet. Vårt uppdrag är ju inte att behandla människor, för oss är ett ”effektivt” samtal bara att lyssna och ställa frågor, säger han.
För deras egen del hoppas han att de så småningom ska komma upp till ett hundratal volontärer så att alla som ringer och mejlar ska få snabbare svar. Till julen hinner de dock inte utbilda fler volontärer.
– Men att veta att det finns hjälp på gång till våren hade ändå hjälpt lite, säger Bo Erlandsson.
På Volontärbyråns hemsida finns det över 100 lediga uppdrag för den som vill engagera sig ideellt. Uppdragen är alltifrån snabba punktinsatser till långa engagemang. Här är ett urval av organisationerna som söker volontärer i Göteborg.
Mer information och kontaktuppgifter finns på www.volontärbyrån.org
Berättarministeriet
De söker volontärer som kan hjälpa till när skolklasser kommer till deras utbildningscenter på Gamlestads torg. Som volontär peppar man barnen till att skriva och berätta historier. För att få jobba på Berättarministeriet måste man vara minst 18 år och gå deras två timmar långa utbildning. Sedan är man med på minst två pass i halvåret.
Kyrkans Jourtjänst
Som volontär på Kyrkans jourtjänst bemannar man deras jourtelefon och SOS-brevlåda. Tanken är att man ska lyssna och vara ett stöd för de som skriver och ringer. Till sin hjälp har man anställd personal och man får också grupphandledning under tiden. Innan man börjar behöver man gå deras 40 timmar långa grundutbildning som innehåller både teori och praktik. Volontärerna jobbar minst tre stycken tre timmar långa jourpass i månaden.
Individuell människohjälp
Tillsammans med nyanlända ungdomar testar man olika idrotter eller kulturella aktiviteter. Målet är att ungdomarna ska introduceras till föreningslivet, träna på svenska och lära känna sin nya hemstad. Gruppen planerar själv vilka aktiviteter man vill testa. Aktiviteterna sker på eftermiddagar och kvällar och som volontär ska man vara med på minst två stycken i månaden.
Röda korset
Organisationen söker frivilliga som kan besöka Migrationsverkets förvar i Kållered varje måndag. Uppdraget går ut på att prata och hålla i sociala aktiviteter för de förvarstagna. Man måste vara minst 18 år och det är ett plus om man pratar dari, arabiska eller persiska. För att bli volontär genomgår man en intervju och deltar i obligatoriska grundkurser. Man får också en introduktion på plats i Kållered.
Svenska med baby
Om man är föräldraledig och sugen på att träffa nyblivna föräldrar från andra länder kan man bli volontär på Svenska med baby. Just nu söker de gruppledare till deras verksamheter i Angered och Bergsjön. Föräldragrupperna träffas en gång i veckan och varje gång har ett tema, men grundtanken är att bryta segregation och träna svenska. Terminen startar i februari.
Svenska djurambulansen
De söker chaufförsvolontärer som kan köra åka på larm i deras två djurambulanser. Man behöver vara stresstålig, kunna lyfta tungt och ha god erfarenhet av olika slags djur. Det är meriterande om man har en utbildning inom djurvård men innan volontärerna börjar får de kurser i djursjukvård och vilthantering. För att bli chaufförsvolontär måste man bo max tre mil utanför Göteborg och kunna ha jour minst två dygn i månaden.