– Vi blir helt enkelt tvungna att ställa in julfirandet i år på grund av restriktionerna och smittoläget. Vi kommer köra hem julmat istället, säger Åsa Vilu, områdeschef för det sociala området på Stadsmissionen.
Ända sedan pandemin bröt ut har föreningen anpassat sin verksamhet efter rådande restriktioner och smittoläge i samråd med smittskyddsläkare. Smittorisken ställs mot den samhällsnytta verksamheten gör. Julbordet har man därför i år bytt ut mot hemkörd julmat. Sankt Johanneskyrkan kommer däremot att vara öppen för de som allra mest behöver komma in i värmen och man har även öppnat portarna till Sjömanskyrkan för att kunna ta emot fler personer.
– I Johanneskyrkan tar vi nu emot cirka 25 personer åt gången men uppdelade i mindre grupper kring mat och vila, och i Sjömanskyrkan ett tiotal. Det är såklart bekymmersamt att vi måste begränsa antalet besökare när behoven är så stora men självklart måste vi också ta smittspridningen på största allvar, säger Åsa Vilu.
15 gäster åt gången
Räddningsmissionen, som vanligtvis brukar ha omkring 150 gäster till sitt julbord, har också fått ställa om planerna i år. Föreningen har beslutat att erbjuda julbord på Frukostcafét Vasa den 17 december, men antalet besökare kommer att begränsas.
– Vi kommer servera en jultallrik och ha 15 gäster samtidigt och rotera, så vi kommer mäkta med drygt 100 personer under våra öppettider, säger Patrick Hansén, verksamhetschef för Hemlöshet på Räddningsmissionen.
Hur tänker ni kring att ha 15 gäster när det finns restriktionerna om att bara samla åtta personer?
– Vi samlar 15 gäster varje dag. Vi har ett tätt samarbete med smittskyddet i Göteborg och de, liksom vi, bedömer att gästerna behöver ett omhändertagande av oss. Det vi har är ingen allmän sammankomst och det vi gör handlar om att förse människor med de mest basala behoven, som mat, dusch och varma kläder om vintern, säger Patrick Hansén.
Stor risk för återfall
Frälsningsarmén brukar varje år ha ett firande innan julhelgen och planerade i år att även anordna en julfest med mat på självaste julafton, men har nu fått ställa in båda evenemangen. Utsatta kommer få presentkort på livsmedelsbutiker och julklappar som vanligt, men gemenskap är svårare att erbjuda i år. Jenny Gallardo, officer och ansvarig för socialt arbete på Centrumkåren Haga Mölndal på Frälsningsarmén, är orolig för vad det kan få för konsekvenser.
– Vi vet att många kan falla tillbaka i missbruk under högtider, speciellt under julen. Det kanske är särskilt stor risk i år då den psykiska ohälsan har ökat. Att ha en gemenskap under jul är jätteviktigt för att man ska känna sig värdefull. Det finns en känsla av skam över att vara ensam, säger hon.
Åsa Vilu på Stadsmissionen är också orolig för att många kommer att behöva spendera julen i ensamhet.
– Julfirandet är den tiden på året då våra besökare har som kämpigast. Då blir det väldigt tydligt att man är ensam. Självklart kommer många till våra julfiranden för matens skulle men jag skulle definitivt säga att det allra viktigaste är gemenskapen.