I kväll sänder Uppdrag granskning ett reportage om judehatet i Malmö. Sedan attacken mot Charlie Hebdo har hotbilden mot judiska församlingen skärpts.
– Det är svårt att visa att man är jude i Malmö, säger Fredrik Sieradzki.
Kvällens Uppdrag granskning ägnas åt judehatet i Malmö, den stad i landet där flest antisemitiska hatbrott anmäls. Judar utsätts för trakasserier, hot och ibland försök till misshandel. Sedan terrorattackerna i Paris har hotbilden mot judar i Malmö och övriga Sverige skärpts.
– Vi har fått besked om att det finns hot mot skandinaviska objekt men i övrigt vill jag inte kommentera det, säger Fredrik Sieradzki på judiska församlingen i Malmö.
Uppdrag gransknings reporter går runt på gatorna i staden klädd i kippa och får själv uppleva hat och glåpord som ”jävla jude”. Thomas Bull, hatbrottssamordnare på Skånepolisen, säger i programmet att han inte tror att situationen i Malmö är värre än på andra håll i landet. Fredrik Sieradzki understryker att han ännu inte sett reportaget och därför inte kan kommentera uttalandet. Han konstaterar dock att det är svårt att öppet visa att man är jude i Malmö och att staden sticker ut i Sverige.
– Rent generellt talar statistiken sitt tydliga språk. Vi har problem med antisemitism i Malmö och tyvärr är jag nog rädd för att vi är bland de värre i Sverige, säger Fredrik Sieradzki.
Israel-Palestina driver
Det som främst driver judehatet i Malmö är konflikten mellan Israel och Palestina. I samband med offensiven mot Gaza i somras ökade förföljelserna mot judar i Malmö och allt fler hatbrott anmäldes. Att medier över hela världen har uppmärksammat antisemitismen i staden tycker Fredrik Sieradzki är bra. Samtidigt påpekar han att det funnits en del överdrifter i rapporteringen.
– I någon artikel stod det att man kastat sten på församlingshuset och det har varit en del överdrifter. Vi har också sett exempel på när man vill använda problemen med antisemitism för att hetsa mot muslimer. Då hamnar vi fel och det kan vi inte acceptera.
Fredrik Sieradzki säger också att det är självklart att hård kritik mot Israel måste tolereras i debatten.
– Men även där kan det gå till överdrift, om man vill att Israel ska upphöra att finnas är man inne på antisemitism. Samtidigt måste vi som demokratiskt samhälle tåla åsikter om Israels politik precis som att vi måste kunna uttrycka åsikter om Hamas.