Uteserveringar ligger högt upp på listan över platser där allmänheten upplever obehag av tobaksrök, enligt Folkhälsomyndigheten.
Andra platser där stora delar av allmänheten besväras av passiv rökning är entréer till offentliga byggnader, busskurer och perronger – samt grannars balkonger.
– Men balkonger tillhör inte det offentliga rummet, så det har vi inte tittat på, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Att minska utsattheten för passiv rökning är ett av delmålen i den folkhälsopolitiska proposition som antogs av riksdagen 2003, och för ett par år sedan fick Folkhälsomyndigheten regeringens uppdrag att titta på lämpliga åtgärder för att utvidga antalet rökfria zoner i den offentliga utomhusmiljön. Utredningen har nu överlämnats till regeringen.
– Det går inte att visa att passiv rökning utomhus är direkt hälsoskadligt, på samma vis som det är inomhus. Det som sticker ut är just uteserveringar där framförallt personalen är utsatt, säger Johan Carlson.
Annars är det allergiker och astmatiker som besväras mest, enligt Carlson.
Varför föreslår ni ett förbud om det inte är hälsoskadligt?
– Bakgrunden är en allmän önskan att minska tobaksröken i det offentliga rummet – inte minst på platser där barn och ungdomar vistas. Begränsningar i möjligheten att röka kommer rimligen att göra rökning mindre attraktivt. Om färre människor röker kommer folkhälsan att förbättras påtagligt, säger Johan Carlson.
Avgaser värre än passiv rökning
Roger Henriksson är professor och överläkare samt chef för Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland. Han är positiv till förslaget att förbjuda rökning på uteserveringar och andra allmänna platser.
– Ju svårare det är att röka, desto fler slutar. Det är också bra att visa hänsyn och inte utsätta människor för cigarettrök, säger han.
Samtidigt anser han att vi borde gå till roten av problemet.
– Jag har svårt att förstå att EU fortfarande ger stöd till tobaksodlarna i Sydeuropa. Det finns en dubbelmoral när man förbjuder människor att röka på vissa platser medan tobaksindustrin får ekonomiskt stöd, säger han.
Aktuell forskning från Världshälsoorganisationen, WHO, visar att de luftföroreningar vi andas in är mer cancerframkallande än passiv rökning.
– Det är nog inte lika farligt att utsättas för passiv rökning utomhus, men det är alltid bra att ta bort skadliga föroreningar, säger Roger Henriksson.
Johan Carlson tror också att luftföroreningar kan vara mer skadliga än rök utomhus.
– Men när det gäller utomhusluften görs det avvägningar mellan hälsoaspekter och nyttan av exempelvis transporter och industriverksamheter. När det gäller rökning finns det inte mycket att lägga i den positiva vågskålen – utom den enskildes upplevelse av att röka, säger Johan Carlson.