Men det ifrågasätts av Sigurd Allern som menar att ägandet spelar en stor roll och att dagens ägarstruktur återspeglar en stark liberal, ideologisk hegemoni.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det finns mycket bra journalistik i Sverige, men nästan inga journalister med fack och arbetsliv som specialitet.
Enligt Sigurd Allern är journalisters källor ofta elitpersoner och medierna har ett utpräglat storstadsperspektiv.
– Norrland beskrivs felaktigt som tärande och som om de ekonomiska värdena skapade i landets finanscentrum.
Mediernas bevakning av försvaret och utrikesrapporteringen präglas också i stor grad av Natos världsbild, hävdar Sigurd Allern.
Qviberg bröt mot tabu
I fallet med Mats Qvibergs köp av Metro blev det stora protester när han började tassa in på redaktionens oberoende. Det är lyckligtvis ett tabu för svenska medieägare att agera mediemoguler likt Rupert Murdoch, menar Allern.
– Journalistiken somen självständig institution har en stark ställning i de nordiska länderna. Därför håller ägarna tassarna borta men har däremot stor makt över strategier, budget och inte minst vem som publicistiskt ska leda tidningarna.
Mediekoncernerna lägger stor vikt vid val av chefredaktör för att hitta personer med rätt ledaregenskaper och politisk inriktning.
– Det gör att redaktörsskiktet i Sverige är extremt borgerligt. Det finns liberala nyanser. Det är skillnad på DN:s Wolodarski och GP:s Teodorescu. Det har blivit ett naturtillstånd att vi helt saknar socialdemokrater eller socialister i ledande positioner.
Men ledarsidan i Nordens största tidning, Aftonbladet, tillhör vänsterflanken inom Socialdemokratin.
– Det finns rester av avtal kopplade till ägarskiften. Dalademokraten, Aftonbladet och några till är undantagen som bekräftar regeln.
Sociala medier har väl ändå luckrat upp de gamla drakarnas mediemakt?
– Tyckandet i sociala medier har sin begränsning. När professionella journalister granskar något kan det göra skillnad. Det pekar på nya sammanhang som man kan knyta politiska kommentarer till. Därför har papperspressen mycket större påverkan på den politiska agendan än vad som ofta påstås. Det har också en positiv betydelse att Sverige har en stark public service-tradition.