I förra veckan berättade Dagens ETC om den kurdiska journalisten som bor med sin man och fyraåriga son strax utanför Stockholm. Hon har även fått ett 20 års långt inreseförbud i Sverige och hela Schengenområdet. Trots allvaret i tonen är hon inte misstänkt för att ha begått något brott.
Uppmaningen till Migrationsverket
Nu reagerar även Journalistförbundet, där Beritan Mohammed sedan flera år är medlem, på myndigheternas agerande. Förbundet skriver ett så kallad stödbrev där man vädjar till Migrationsverket att göra en helt egen bedömning i och med att utvisningsbeslutet överklagas.
– Det handlar om rättssäkerhet, att man ska ha möjlighet att försvara sig. Det vilar ett tungt ansvar på de som faktiskt har informationen, säger Tove Carlén som är Journalistförbundets jurist i medierätts- och yttrandefrihetsfrågor.
I likhet med de andra Säpostämplade kurder Dagens ETC tidigare rapporterat om, har Beritan Mohammed inte fått veta vad hon anses ha gjort fel. Säpos anklagelser är sekretessbelagda för alla andra. Hennes fall sticker dock ut på så vis att Migrationsverket i sitt utvisningsbeslut för den fyraåriga sonen beskriver honom som en ”släkting till en sympatisör” av den kurdiska PKK-rörelsen, som är terrorlistad av Turkiet och EU.
Det vi är oroliga för är att Säkerhetspolisen har baserat sin bedömning på uppgifter som man fått turkiska myndigheter.
– Det vi är oroliga för är att Säkerhetspolisen har baserat sin bedömning på uppgifter som man fått turkiska myndigheter. Vi vet av erfarenhet av att ha haft kontakt med våra kollegor i Turkiet, att uppgifter från turkiska myndigheter när det gäller journalister oftast inte baseras på faktiska kopplingar till terroristorganisationer. Utan på att man snarare har synpunkter på vilken typ av journalistik som personen har bedrivit, säger Tove Carlén.
Stöd till kurdiska kanalerna
Turkiet har krävt nedstängningar även av andra regimkritiska exilmedier. 2023, under Natoprocessen, begärde man att Sverige skulle stänga en turkisk nyhetssajt som drivs av turkiska exiljournalister. 2016 satte Turkiet även press på den franska satellitoperatören Eutelsat om att andra kurdiska tv-kanaler skulle stängas ner. Senare samma år stängdes Newroz, en föregångare till Aryen TV som även den sände från Stockholm.
– Då uttalade vi stöd till de kurdiska kanalerna. Så det är ju ingen hemlighet att Turkiet under lång tid har försökt att begränsa för exiljournalister att bedriva journalistik och rapportera, bland annat om situationen för kurder i Turkiet, säger Tove Carlén.
Hon betonar att Sverige har ett ansvar för att se till att exiljournalister som söker sig till Sverige på grund av respekten för en vid yttrandefrihet, inte hamnar i kläm när de utnyttjar den friheten.
Tillåts inte vara journalist
Men ännu en aspekt i Beritan Mohammeds fall är att Migrationsverket har dragit in hennes arbetstillstånd, i samma veva som man gett henne ett årslångt tillfälligt uppehållstillstånd eftersom utvisningen just nu inte går att verkställa. Sedan i januari i år har hon därför inte kunnat fortsätta arbeta som nyhetsankare på den kurdiska tv-kanalen.
Det har inneburit ett slag mot pressfriheten, på så vis att hon de facto tystats som journalist.
– Jag har lite svårt att förstå varför man drar in arbetstillståndet för en person, säger Tove Carlén. Man borde ju rimligtvis vilja att personen ska kunna fortsätta försörja sig eftersom hon har fått uppehållstillstånd. Man önskar att Sverige som land kunde göra mer för de personer som kommer hit i hopp om att man ska kunna utnyttja vår yttrandefrihet.