– Jag har haft det politiska samtalet med mig från barnsben. Mamma var folkpartist med uppdrag på både lokal och regional nivå, säger han.
2010 sökte Sverigedemokraterna centralt en grafiker. En kompis uppmärksammade Jörgen Fogelklou på jobbet.
– Han sa lite tyst ”för du är väl Sverigedemokrat?”. Det var ingenting man pratade om öppet då, absolut inte.
Han började som tjänsteman, utan att ens vara medlem i partiet. Fick jobba nära Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Björn Söder. Inför valet 2014 gav han sig ut på vägarna som sidekick till partiledaren, och kände att det var politik han ville hålla på med. Men alla var inte lika glada.
– När jag ringde min mamma för att berätta att jag fått jobb hos Sverigedemokraterna började hon gråta: ”Inte är du sån!” Redan då tänkte jag att kan vi få henne att förstå vad det är vi vill, då kan vi omvända vem som helst.
Vad vill då Sverigedemokraterna i Göteborg?
– Vi vill att alla människor som bor här ska känna sig trygga. Jag är övertygad om att de allra flesta som bor i utsatta områden är vanliga, hederliga medborgare som försöker få vardagen att gå ihop. Men så finns det ett antal rötägg. Och då måste folk våga gå till polisen och berätta vad de sett.
I SD:s lokala budget föreslår ni mer resurser till polis och väktare och handgripligen hårdare tag – vad innebär det?
– Det ska vara nolltolerans. Gör du något kriminellt, då åker du in i finkan.
Men är det inte så nu, menar du?
– Nej, det tycker jag inte. Buset kommer ut igen, ungdomar får fel förebilder. Vi måste sätta stopp för det!
Samtidigt menar han att man måste ställa krav på människor.
– Sossarna har öst in pengar i utanförskapsområdena, men det hjälper ju inte. Vi kan bygga tre tusen kamelfarmer, det löser ingenting. Andra partier har behandlat folk från utlandet som andra klassens medborgare. De har klappat dem på huvudet, ”sitt ni här i förorten och ta emot bidrag”.
Den enda vägen ut ur fattigdom och utanförskap är utbildning, menar Jörgen Fogelklou.
– Där måste vi stötta både barn och föräldrar.
Ett SD-förslag handlar om förberedelseskolor. I stället för att direkt slussa ut nyanlända i den ordinarie skolan, ska de först läsa enbart svenska för att sedan via ett test få komma ut i skolan. På så sätt ska de nyanlända få en bättre skolstart.
I er lokala budget skriver ni att partiets målsättning är ”återskapandet och upprätthållandet av det svenska folkhemmet” – vad menar ni med det?
– Jamen det är ju det här med tillit och tilltro. Vi är emot mångkulturalism, vi anser att det är viktigt för nationen, för sammanhållningen, att vi behåller våra svenska traditioner.
Hur menar du då, vilka traditioner?
– Egentligen är det jätteenkelt – vi könsstympar inte i Sverige. Det är inga konstigheter att vi har människor som flyttar hit från andra länder, men jag är övertygad om att man flyr från något dåligt till något bättre. Då ska vi väl inte ändra det som är bra med Sverige.
I partiets lokala budget tar man upp områden som trygghet, bostäder, äldrefrågor och skola. Jörgen Fogelklou vill inte se SD som ett enfrågeparti. Ändå återkommer en och samma förklaring till problemen de ser inom olika områden – invandringen.
– Jamen, det påverkar ju allt så mycket! Vi har inte en välfärd som är utbyggd för alla människor som kommit hit de senaste tio åren.
Han poängterar att han varken har något emot invandrare eller invandring.
– Invandring är något naturligt, det har vi haft i Sverige i tusen år. Det vi motsätter oss är de senaste decenniernas asyl- och anhöriginvandring från länder som ligger sjutusen kilometer härifrån. Och att de människorna som flyttat hit inte alltid kan eller vill bli en del av Sverige. Men jag hävdar att har man jobb och bostad och vill integreras så är man jättevälkommen hit.
SD är emot trängselskatten, och går till val med löftet att försöka avskaffa den. De är även emot Västlänken.
– Höstens val blir en förtroendefråga om trängselskatten och Västlänken. Vi hade en folkomröstning, göteborgarna valde – och sen sket övriga partier fullständigt i det. Det är makabert.
Du sa tidigare att 2010 talade man fortfarande lite tyst om att man röstade på Sverigedemokraterna – vad är det som har ändrats nu?
– Nu är det så att var fjärde människa du möter kommer att lägga sin röst på Sverigedemokraterna, säger han.
I riksdagsvalet 2014 fick SD drygt 12 procent. I Göteborgs kommunval 7 procent. Partiets förflutna med rasistiska rötter rycker han på axlarna åt. Han menar att politik handlar om att vilja förändra framtiden.
– Ja, partiet har kanske ett brokigt förflutet. Men jag gick med i partiet 2010, jag kan bara svara för det som skett efter det. Som lokal ordförande i Göteborg är jag tydlig med att säger man olämpliga saker, då har man inte i vårt parti att göra.