Skiffergas har blivit en allt större energikälla i världen, inte minst i USA. Men också i Sverige finns det bolag som hoppas kunna göra pengar på skiffergas. Här handlar det framför allt om att utvinna olja och gas ur alun-skiffer – en naturtillgång som finns i berggrunder i landskap som Östergötland, Skåne, Närke, Väster-götland och Jämtland. Dock menar såväl Naturskyddsför-eningen som SGU, statens geologiska undersökningar, att det rör sig om så små mängder att en utvinning knappast är lönsam. Ändå finns det i Sverige omkring 50 undersökningstillstånd för landbaserad olja och gas, enligt myndigheten Bergsstaten.
Stort missnöje
Ett av de företag som nyligen har fått tillstånd för prospektering är Big Rock Energy i Jönköping. De vill leta efter naturgas och olja i alunskiffer i västgötska Stens-torp. Olov Holmstrand, engagerad i Naturskyddsföreningens gruvarbetsgrupp och doktor i teknisk geologi, tycker att bolagets verksamhet är märklig.
– Det kan aldrig bli lönsamt, det är fråga om så lite gas i skiffret. Och med tanke på det stora motståndet förstår jag inte varför de har gett sig in i det här över huvud taget, säger han
Redan 2014 fick Big Rock Energy genom sitt systerbolag Big Rock Exploration rätt att leta gas och skifferolja i ett annat område utanför Falköping. Det trots protester från de närligg-ande kommunerna, länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen och LRF. Efter att det blev klart att myndigheten Bergsstaten godkänner även denna ansökan, har över 30 överklaganden mot beslutet kommit in. Det bara på några dagar.
– Missnöjet mot det här beslutet är massivt. Det är fullt förståeligt. Att bryta alunskiffer innebär att man får brytningsrester som i sig gör att risken för spridning av föroreningar blir väldigt stor. Det i en miljö som har höga naturvärden. Alunskiffer är en råvara som är väldigt smutsig. Och inte minst handlar det om utvinning av en fossil källa. Ur klimatsynpunkt borde den här utvinningen inte vara tillåten alls, säger Olov Holm-strand.
Förbud på gång
Frågan om att förbjuda utvinning av gas och olja har nyligen utretts av SGU på uppdrag av regeringen. SGU:s uppdrag var dock inte att komma fram till om ett förbud bör införas eller inte, utan att se vad konsekvenserna av ett förbud blir. Utredningen har än så länge inte resulterat i något regeringsförslag, men Lorentz Tovatt, Miljöpartiets mineralpolitiske talesperson, hoppas på ett förbud.
– Det är en fråga vi kommer att driva hårt inför valet. Det ska inte vara tillåtet att bryta alunskiffer, dels eftersom att framtiden ska vara förnybar, dels för att det är en viktig fråga för många orter i Sverige. Många är oroliga över hur brytning i alunskiffer kommer att påverka omgivningen, säger han.
Anna Åberg, projektledare för utredningen hos SGU, säger att ett förbud mot utvinning av olja och gas skulle innebära ett stopp för prospektering i alunskiffer. Men blir det ett sådant förbud bör det gå att göra undantag, menar hon.
– Vi föreslår att man gör undantag för forskning och för passivt uttag av naturgas, alltså platser där naturgas läcker ut. Där bör man kunna fortsätta ta tillvara på gasen för småskalig utvinning, säger hon.
Fotnot: Vi har sökt Big Rock Energy utan att få svar.