Eftersom både M, KD och SD deklarerat att de kommer att rösta för ett misstroende kan det hela sluta med att Eva Nordmark faktiskt avsätts. Ett sådant scenario skulle kunna leda till att januariavtalet måste förhandlas om, en regeringskris och ett eventuellt nyval.
Men Jonas Sjöstedt varken önskar eller tror på en sådan utveckling.
– Nu är ju budskapet från både regeringen, Centern och Liberalerna att de vill förhandla, säger han.
Vad skulle få er att backa i en förhandling, hur långt måste de gå?
-– Det finns några särskilt viktiga frågor för oss. Det ena är att Arbetsförmedlingen ska ha pengar och att den ska kunna fungera. Det andra är att den har fungerande verksamhet i hela landet. Och sedan är det att kaosprivatiseringen omprövas och inte blir av.
Hur ser du på risken för att detta leder till att regeringen går högerut?
– Ja, alltså regeringen får ju bjuda in. Nu är det så märkligt att i privatiseringsfrågan står S till höger om M och KD. De tror inte på den här modellen. Sedan tycker jag att vi och S har en del gemensamt i arbetsmarknadspolitiken, såsom utbildningar i bristyrken. Det vore naturligt om vi pratar med varandra för att lösa det här, att vi förhandlar.
Regeringen fattar beslut som kollektiv, varför rikta misstroende mot en enskild S-minister på grund av en reform som kommer från C?
– Regeringen måste lyssna på de folkvalda, det står över deras uppgörelse med andra partier att vi faktiskt har en riksdag som regeringen ansvarar inför. Därför är misstroende rätt i det är fallet. Men vårt mål är inte att gå på regeringen, vi vill inte ha nyval. Vi har heller inget emot Eva Nordmark som person. Det vi vill är att de lägger om sin politik och inte genomför den här privatiseringen, säger han och fortsätter:
– Jag tycker att S ska se detta som en möjlighet att slippa en av flera dumheter i januariavtalet.
KD, M och SD ställer sig bakom er. Ska den här konstellationen ligga som ett hot över regeringen och fälla ministrar när det är något som ni inte håller med om?
– Nej, jag tycker att man ska använda misstroendet med stor urskiljning. Det som är speciellt i det här fallet är två saker. Det ena är att det är uppenbart att de har riksdagens majoritet emot sig. Det andra är att regeringen vägrar att lyssna och förhandla om något som är ett akut problem för många människor. Då måste vi ingripa. Vi hoppas att Eva Nordmark sitter kvar efter nästa vecka, men att hon sitter kvar med en politk som hjälper Sveriges arbetslösa.
Tidsfrist till tisdag
Nu har regeringen fått en ny tidsfrist, de har fram tills på tisdag den 10 december på sig att anpassa sig till kraven, för att undvika ett misstroendevotum. M och KD ställer två krav: Lov, lagen om valfrihet, ska tas bort och tidsplanen ska förlängas.
M skriver i ett pressmeddelande att deras kritik mot regeringens förslag framförallt riktar sig mot ”att matchning av arbetslösa ska göras enligt lagen om valfrihet (Lov), vilket erfarenheter visar är en dålig lag när det gäller just arbetsförmedling”.
De fortsätter med att konstatera att kritiken också handlar om ”att reformen ska genomföras med en tidsplan som inte är trovärdig, samt att reformen som helhet är ogenomtänkt och oförberedd”.