– De viktigaste sakfrågorna för oss är att ta tillvara på Göteborgs potential och vi ser hinder på trygghetsområdet, skolresultaten, bostadsbristen och ansvaret för Göteborgs ekonomi. För de områdena har vi handlingsplaner för att Göteborg ska komma bättre ut. Vi är kritiska mot hur dåligt Göteborg kommer ut i jämförelse med andra kommuner när man ser efter 24 år med de rödgröna, säger han.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Det lokala politiska läget med rödgrönt minoritetstyre har dock underlättat för oppositionen som de senaste åren till exempel fått igenom införandet av valfrihet inom äldreomsorg och för människor med funktionsnedsättning, en central grundskolenämnd och gjort framgångar i arenafrågan.
Trygghet högst upp på agendan
Inför framtiden sätter Jonas Ransgård tryggheten överst på den mest akuta agendan. Med detta går man också till val och både förebyggande åtgärder och brottsbekämpning ska beaktas.
– I några av våra stadsdelar är läget så akut att du måste börja med den brottsbekämpande delen därför att folk har tappat tilltron till rättssamhället. De gör inga polisanmälningar därför att de inte tycker att det är lönt, eller för att de inte vågar. När du upprättat förtroendet för att polis och brandkår kommer när människor ringer efter dem och man kan se att folk åker dit för misshandelsfall, då får du en annan möjlighet att jobba med civilsamhälle och föreningar, säger han.
Nationellt efterlyser Moderaterna 10 000 poliser. För att få fram dem vill M på olika sätt göra polisutbildningen mer attraktiv och införa morötter såsom studieskuldsavskivning för att behålla poliserna i yrket.
På kommunal nivå önskas utökad kameraövervakning, ökade befogenheter för ordningsvakter, ljussättning och andra trygghetsskapande åtgärder i offentliga miljöer, samt mer pengar till kvinno- och tjejjourer.
Viktigt behålla det fria skolvalet
Men viktigast i det förebyggande arbetet är enligt Jonas Ransgård skolan. Och för att skolan ska vara bra poängterar han vikten av det fria skolvalet.
– Rätten att välja skola är så självklar för unga i dag. När sossar och vänster lyfter frågan om att begränsa det fria skolvalet så säger jag att det inte kommer att gå, människor kommer inte att acceptera det. Och de här valfrihetsreformerna genomfördes faktiskt huvudsakligen under socialdemokratiska regeringar som inte var så sugna på dem, men tvingades dit av den allmänna debatten.
Men bland andra Skolverkets generaldirektör säger ju att det fria skolvalet förstärker klyftor. Hur tänker du om det?
– Jag menar att det är helt fel. Problemet handlar inte om skolsegregation utan om boendesegregation. Och om du förbjuder skolvalet så kan du fråga dig om de människor som använder det idag kommer att säga att ”jaha, då är det så”, eller om de kommer att flytta? Jag tror att de kommer flytta och att ett begränsande av det fria skolvalet skulle spä på boendesegregationen, säger han.
Stödinsatser på lågstadiet
Så hur ska då Moderaterna kunna garantera barnen en bättre skola?
Jonas Ransgård räknar in den nya centrala skolnämnden som en vinst i sammanhanget. Han vill också se fastare ramar för skolornas ekonomi, utan plötsliga besparingar eller tillfälliga tillskott, och individbaserade fördelningsmodeller.
– Sedan vill vi ha en satsning på stödinsatser under de tre första skolåren och satsningar på att avlasta lärare och rektorer så att de kan ägna sig mer åt den pedagogiska uppgiften. Och lönesatsningar för lärare och rektorer. I dagsläget har varannan rektor i Göteborg suttit mindre än två år på sitt jobb. Hur ska du vara pedagogisk ledare för ett arbetslag när du själv måste fråga var kaffeautomaten är... Vad är det som gör att rektorerna slutar? Jag skulle gärna se ett lönetillägg om du jobbar i skolor som har särskilda utmaningar.
Betyg från fjärde klass
Till detta förespråkar han att kommunen inför försöksverksamhet med betyg från fjärdeklass.
– Ett skäl till att vi vill se tidigare betyg är för att kunna sätta in stödresurserna i tid. Därför att de som riskerar att inte nå målen är ofta de vars föräldrar inte kommer på föräldramöten eller informationer och som inte tar till sig de skriftliga informationer man får utan där både föräldrar och elever reagerar först när man ser att det blir inget godkänt betyg.
Har man utvärderat sjätteklassbetygen?
– Det är mer än jag vet faktiskt. Men det är ju ganska många år tidigare som vi haft betyg.
Höjd avgift för förskola och fritids
Alliansen har gjort klart att nya satsningar som utlovas bland annat ska finansieras med avskaffande av gamla. Om styret blir borgerligt försvinner bland annat fri entré till stadens museum, subventionerade månadskort i kollektivtrafiken och arbetstidsförkortningsprojekt. De vill också höja avgifterna för förskola och fritids, samt sälja eller avveckla verksamheter och kommunala bolag.
Håller fast vid alliansen
Utgångspunkten för Jonas Ransgårds maktövertagande är de fyra allianspartierna. Han tar nu alla chanser att mana borgerliga väljare att inte förutsätta att partier utanför M, L, KD och C innebär ett maktskifte.
– Vi har ju aldrig haft någon decemberöverenskommelse i Göteborg utan vi har lagt alliansgemensamma budgetförslag och röstat för dem. Och när budgeten för i år skulle beslutas i fullmäktige så förlorade vi med 36-40 efter det att Vägvalets fem ledamöter hade avstått. De valde att lägga ner rösterna och därmed får göteborgarna sossarnas trafikpolitik, parkeringspolitik och sossarnas politik på ett antal andra områden. Det tror inte jag är vad Vägvalets väljare hade väntat sig, men så blev det, säger han.
Maktspelet kring Göteborgs styre stannar nu heller inte vid rödgrönt eller blått. I år ser inte minst uppstickaren Demokraterna ut att kunna håva in en ansenlig del av rösterna. Var de placerar sig på höger-vänsterskalan är inte solklart, förre moderaten Martin Wannholt har bland annat fått med sig nyss socialdemokratiske Jahja Zeqiraj.
Skulle ni samarbeta med Demokraterna?
– Det får vi se. Det går inte att säga nånting annat för det beror dels på vilken politik de går till val på, och det vet vi inte riktigt, och dels hur de driver den politiken i förhandlingarna efter valet.
Och kan ni tänka er att samarbeta med Sverigedemokraterna?
– Jag ser varken behov eller förutsättningar att prata med dem. Här i Göteborg är de ju fullständigt upptagna med att slita sönder varandra i stycken och jag tror inte att det kommer att komma något vettigt ur det partiet under den mandatperiod som kommer här.
Men hade du kunnat tänka dig att göra det om de hade haft andra representanter?
– Det är ett parti som har helt annan värdegrund än den vi har, de jobbar för utträde ur EU, de har en politik i kommunen som inte hänger ihop över huvudtaget och de kan rösta på ett sätt i kommunstyrelse och på ett annat i fullmäktige så nej, jag ser varken behov eller anledning att göra det, säger Jonas Ransgård.