Jonas Gardell: ”Jag tror inte vi förstår hur SD vill detaljstyra våra liv”
Bild: Emanuel Hendal
Dagens ETC
Han lunchar med statsministern, han skapar ambivalenta känslor i Jimmie Åkesson, han glömmer inte socialdemokratins tvångssteriliseringar, han kräver att Palestinarörelsen tar med sig hbtq-perspektivet ut på gatorna.
Jonas Gardell, jag är jätteglad att du är här, av många orsaker, men en av orsakerna är att du var den enda som på 80-talet gick ut som känd officiell person och sa att det här reportaget, ”Könsbytet”, som jag gjorde 1983 var viktigt och bra.
– Ja, det tyckte jag ju. Att man överhuvudtaget såg någonting inom kulturen eller media som handlade om någon form av person med. homo-, bi-, trans- eller queer identitet. Man var så svältfödd. Man var som en utsvulten, verkligen. Jag tyckte att du dessutom gjorde det med en ofantlig kaxighet och ett mod. Även om jag inte alltid håller med dig. Och det är ju inte själva poängen. Jag kommer fortfarande ihåg fysiskt var jag satt när jag läste det där tidningsnumret. Och hur djupt intryck det gjorde. Sedan kan man se idag att att vi använde då en terminologi…
Som inte stämmer idag.
– Nej, du sa just könsbyte. Och jag skulle ju aldrig själva använda termen könsbyte längre. Utan könskorrigering och sådär.
Du har på senaste tid skrivit i Expressen om att du är väldigt orolig för den politiska situationen och du vill att man ska skydda samkönade äktenskap och…
– Ja, vi måste grundlagsskydda medan tid är, för om några år kommer det kanske inte att vara möjligt längre. Jag tror inte att vi förstår till vilken grad Sverigedemokraterna vill detaljstyra våra liv. För varje vecka så tar de steg framåt och de gör det så grovt och så hårt att vi hinner inte ens med. Nyligen föreslog Jimmie Åkesson att man skulle kunna återkalla medborgarskap ifall man… Det var inte att man skulle ha begått något brott utan om man har åsikter som inte är godkända av Sverigedemokraterna. Och sedan dess har de gått vidare. Vi hann inte ens säga att det här var det mest odemokratiska vi har hört. Och nu har de också sagt att svenskar som är födda i Sverige ska kunna bli utvisade. Och det första exemplet de har sagt är vi ska inte ge oss för en dragqueen, Miss Shameless, har tvingats lämnas i Sverige. Det går så snabbt nu. Och med alla de metoder som de vill ta till de vill ha folkräkning, de vill ha kameror de vill ha övervakning, de vill ha tillgång till register och nu säger man att det är för gängskjutningar och det är för kriminaliteten. Men när alla de här instrumenten väl är på plats…
Då blir det fler grupper.
– Då drabbas alla vi som som de av någon anledning har lust att kalla osvenska, det vill säga vi stämmer inte överens med Sverigedemokraternas partiprogram. Vilket är det enda sätt som de definierar svenskhet på. Eftersom de skiter fullständigt i Sverige.
Då blir man ju väldigt orolig när just trans hamnar väldigt långt ifrån politikens prioriteringar.
– Nej, inte för Sverigedemokraterna.
Jag skulle ha gjort en intervju även med Annika Strandhäll (S) men tyvärr kom hon inte. Hon har ju drivit på för transrättigheter, men verkar nu ha ändrat sig.
– I min senaste debattartikel om grundlagsskyddet så vände jag mig inte bara till nuvarande regeringen utan också till Magdalena Andersson (S). För jag var nämligen på grundlagsskyddet redan under rödgröna regeringen. Och de gjorde ingenting. De fick argumenten, de visste precis vad som gällde och de höll med – men de gjorde ingenting. Och nu är det alltså Ulf Kristersson, som jag ju till och med åt lunch med.
Ulf Kristersson har en gedigen historia av att ha stöttat hbtq.
– Jag hade väldigt bra anledningar. Det är livsviktigt att vi fortsätter att samtala. Att vi fortsätter debatten. Vi kan inte ha ett samhälle där så fort någon säger någonting så skriker andra folkmord och lyssnar inte. Det är alldeles oavsett. För det andra har Ulf Kristersson har en gedigen historia av att ha stöttat hbtq. Och då menar jag att det när du har gjort det så går det också att ställa honom mot väggen och säga har du gått med i paraden och viftat med flaggan, då måste du också vara visa detta konkret. Och grundlagsskyddet kan vi nämligen få igenom.
– Men sossarna har varit väldigt tröga, ska ni veta, ni som inte var med och kämpade på 70- och 80-talen i homofrågor. Väldigt tröga och svåra att övertala. Det var inte så att det var sossarna gick i bräschen där. Det var Mona Sahlin först och sedan Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson.
Vi skulle behöva en profilerad sosse eller LO-ledare som var trans kanske.
– Vi skulle framför allt behöva politiker som bara går med i Prideparaden och viftar med regnbågsflaggor om de också i akt och handling i sitt arbete tar tillvara våra intressen.
Tyvärr så splittrar transfrågan på ett väldigt, väldigt sorgligt sätt.
Det finns ju ett färdigt politisk förslag vad gäller trans.
– Ja, tyvärr så splittrar ju också transfrågan på ett väldigt, väldigt sorgligt sätt och jag tänker att den högerauktoritära våg som går genom hela världen nu också på något sätt infekterar eller påverkar feminister, och liksom också homosexuella, där jag tror att vi till exempel kommer att få se fler antimuslimska inslag för att man känner sig hotad.
I den här enorma angreppet finns samtidigt något helt annat. Jag upplevde hot och hat när jag 1983 gick på stan som Jenny. Men nu när jag åkte runt i Sverige och till Berlin var det bara positiva eller neutrala reaktioner. Folk kanske har blivit mer öppna, parallellt med allt annat?
– Så är det ju, i varje samhälle som godkänner samkönade äktenskap går det väldigt fort med attitydförändringar, det visar all forskning. Men jag tror också att det är den öppenhet som jag och många med mig visat under de här åren som gjort att man inte är rädd på samma sätt. Och det vet jag rent konkret för att Jimmie Åkesson i sin egen bok hade ett långt stycke där han hatade på mig, men som han sedan strök.
Det var inte folkligt nog?
– Jag tror att han gjorde bedömningen att han inte vann på att hata mig.
Jag tror ju att alla goda krafter måste samla sig nu. Då kan vi inte vara rädda för människor som bryter mot könsnormer. Och jag är en positiv människa. Men är du positiv? Eller mer orolig?
– När en av grundarna till Regnbågsfonden som är en insamlingsstiftelse för hbtq-rörelser i hela världen i början sa vi att vi bara ska arbeta utomeuropeiskt, för att det är där det behövs, förstod vi när det gick några år sedan att vi måste arbeta i Europa. Polen, Georgien, Ukraina. Och nu sedan några år sedan har vi sagt nej, vi får kavla upp ärmarna här i Sverige igen, det vill säga att vi är så snabbt på väg tillbaka.
– Jag tror inte att politisk kamp bara kan handla om att hata varandra på sociala medier eller lajka ett inlägg eller hata ett inlägg av Stina Wolter. Det hon säger har naturligtvis stor påverkan och kan orsaka stor förtvivlan hos människor i Sverige, men jag tror mer på det vi försöker göra, att snabbt stötta den palestinska hbtq-rörelsen eftersom det är förbjudet i Palestina, man dödar homosexuella både på Västbanken och i Gaza, och alltid när de står här ute och demonstrerar för ett fritt Palestina så tycker jag att man måste ställa frågan: Jag vill jättegärna ha ett fritt Palestina, jag vill ha en tvåstatslösning, men när man säger vi är för ett fritt Palestina – för vilka är det fritt? För kvinnor? För homosexuella?
– Jag tycker det är lite skrämmande att vi har en vänster idag… Alltså jag förstår absolut att man reagerar med fasa och ryggmärg när man ser och får höra om antalet döda barn i Gaza. Men däremot så tänker varje gång att är man emot någonting måste man också veta vad man är för.
Så du menar att…
– Att vilken kamp man än bedriver så måste man ha ett hbtq-perspektiv.