BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag är inte emot utdelning av medaljer och för en stor grupp kanske det konceptet fungerar väldigt bra. Men jag vill tillgodose även den grupp som vill satsa mer på idrott, som har både ambition och talang och som vill tävla. Idrottens själ handlar ju om att försöka besegra varandra och det behöver man inte tona ner, säger före detta landslagsbasketspelaren Jonas Autio.
"På sina egna villkor"
Han tycker inte om att diskussionen bland tränare och idrottsförbund ofta utgår från att målgruppen ska idrotta "på sina egna villkor".
– Det är alltid vi utifrån som definierar villkoren. I nio fall av tio blir resultatet att man tränar en gång i veckan, man tävlar sällan och när man väl tävlar så tonar man ner tävlingsmomentet. Mycket av det handlar väl om att vi i så hög utsträckning betraktar människor med intellektuella funktionsvariationer som barn. Men är man över 18 år så är man vuxen och då borde man själv få bestämma vad man vill göra och hur ofta, säger han.
Han vill byta ut egna villkor mot lika villkor och därför har han både startat basketlaget Olympic Göteborg och tagit initiativet till Basketligan special. Klubben har ett 40-tal deltagare med intellektuella funktionshinder, samt tre tränare. Två av spelarna från den högsta nivån har också börjat coacha den tredje och lättaste gruppen.
Det enda som inte går åt rätt håll är svenskarnas föreningsengagemang.
– Det är oerhört svårt att hitta fler tränare. Det gäller inte bara för oss utan så är det för de flesta klubbarna. Tyvärr har det blivit omodernt med ideellt engagemang, det är en tråkig trend i samhället. Det är som att det är oerhört farligt – folk frågar vad de får för det när man frågar. Att det ideella engagemanget har blivit mindre är oerhört oroande, säger Jonas Autio.
På plussidan ligger att intresset för den nu två år gamla Basketligan special, som är en av Svenska basketbollförbundets fyra, är väldigt stort. I nuläget är en handfull klubbar från Stockholm, Boråstrakten och Luleå på väg in.
Allt arbete med klubben och ligan är ideellt och förra året var intensivt.
– Vi åkte till USA och fick möta några fantastiska New York-lag. Brooklyn Knights och ett skollag från Bronx gav oss ordentligt med spö, säger Jonas Autio och ler.
Själv spelade han på elitnivå mellan 18 och 25 års ålder. Fast han hade samtidigt ett intresse för kultur som inte fick plats då sporten tog all energi. Efter sju år kände han sig trött och slutade.
– Man kan ses som lite främmande inom idrotten om man håller på med för mycket annat vid sidan av. Jag har haft tränare när jag var yngre som sagt att jag inte borde läsa böcker för "det ställer till det i huvudet". Jag hoppas att det bara var undantag, men det spelade in, säger han.
I dag är Jonas Autio rent av författare till fyra böcker med baskettema. Fast de utgår i första hand från resor han har gjort som journalist.
– Svepskälet för att åka ut och resa var att skriva artiklar för tidningar om idrott. Sedan passade jag också på att göra en massa andra saker. Böckerna handlar ganska lite om basket säger han.
Nej, basket är inte allt. Men om man ändå kan sin sport på rent professionell nivå kan man använda den. Och den passar många.
– Basket är en ganska fysisk sport, men det är samtidigt en ren sport. Du kan inte gå på hur som helst i närkamper så det är en ganska snäll sport. Det är bra fart, det är en lagsport där samarbete premieras och intresset är ganska stort – framför allt bland ungdomar som ser amerikansk basket på tv och har förebilder där.
Daglig verksamhet
För ett par år sedan gick han också vidare med sin idé om att starta en daglig verksamhet med idrottsfokus. Han var beredd att starta privat om det krävdes, men ville hellre se den i offentlig regi och kontaktade stadsdelsförvaltningen i centrum. De nappade omedelbart. Deltagarna på Idrottsplatsen, som verksamheten heter, prövar på en lång rad idrotter, tränar, lär sig om service och hallskötsel och agerar funktionärer på idrottsevenemang. Därtill kommer praktik som förhoppningsvis kan leda till vaktmästarjobb. Verksamheten erbjuder också idrottsföreningar hjälp med rekrytering genom att till exempel ordna skolturneringar. Det lokala utbudet av idrotter för människor med funktionsvariationer är ännu begränsat.
– Jag ser hela tiden idrottare från den här målgruppen som har samma talang och ambition som Sarah Sjöström eller Zlatan och alla möjliga, men som inte har möjlighet att satsa på sin idrott. Det tycker jag att man ska ha möjlighet till, säger Jonas Autio.