Regeringens samtyckeslag skulle förtydliga kravet på att sex ska vara frivilligt men ända sedan den politiska visionen lanserades har man fått utstå hård kritik från juridiska experter. Bland annat advokatsamfundet har menat att lagen skulle bli verkningslös och inte leda till fler domar. Lagrådet, som är den myndighet som granskar viktiga lagförslag innan de går till riksdagen för omröstning, menar i sin kritik att lagen kommer vara godtycklig och skriver att mycket kommer hänga på vilken domare det är som dömer i målet.
Regeringen backar inte
Efter lagrådets kritik i onsdags vägrade regeringens representanter uttala sig, men nu har Dagens ETC fått en pratstund med justitieminister Morgan Johansson, som ger tydliga besked.
– Vi har sagt att vi går vidare med det här arbetet så att vi möter den här kritiken när vi behöver precisera lagstiftningen något. Jag är övertygad om att vi ska klara av det här också.
I riksdagen är alla partier förutom Sverigedemokraterna för en samtyckeslagstiftning. Efter onsdagens besked från lagrådet säger SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen till Sveriges Radio att deras uppfattning har stärkts.
Morgan Johansson säger att man måste väga kritiken från lagrådet mot den statliga utredning man har haft.
– När det gäller samtyckeslagstiftningen har vi haft ett justitieråd som har jobbat i över två år med detta och kommit fram till att det finns ett behov av en ny lagstiftning. Det, tillsammans med att det finns en bred majoritet i riksdagen, får nu vägas mot lagrådets kritik, säger han.
”Inte ett bekymmer”
Ekots inrikespolitiska talesperson Fredrik Furtenbach sa i en kommentar efter lagrådets avstyrkande att det här betyder att myndigheten tycker att man ska ”lägga förslaget i papperskorgen” men att det ligger för mycket prestige i frågan, både från Miljöpartiet och Morgan Johanssons sida, att det inte är ett alternativ. Extra besvärande för Morgan Johansson är att också en annan lag som regeringen önskar införa, som ska göra sexköp utomlands olagligt, också stötte på motstånd hos lagrådet. Men den kritiken viftar ministern bort.
– Vi har lagt 125 propositioner från justitiedepartementet under den här mandatperioden och alla har gått igenom och vi ska lägga 60 till innan mandatperioden är slut. Så de allra flesta går igenom och de har vi inte ett bekymmer med.
Varför blir det så här med samtyckeslagen?
– I ett fåtal fall är det så att det handlar mer om politiska än juridiska bedömningar i slutändan. Lagen är inte bara till för att fälla gärningsmän utan också för att klargöra vad som är rätt och vad som är fel. Då väcker det en diskussion om lagen ska användas på det sättet. Jag menar att det ska den, men det väcker motstånd från en del juridiska kretsar.