När vi träffas en dryg vecka innan Johanna ska kliva upp på scenen är hon mer taggad än nervös.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Först var jag lite tveksam till att prata inför så många men nu känns det mest kul.
SSU:s centrala 1 maj-tema är bostadsbyggande, men Johanna Marklund har valt en annan väg.
– Temat är viktigt men berör mig inte tillräckligt. Jag kommer att prata om jämlikhet, frihet och solidaritet: lika lön för lika arbete, att alla ska kunna känna sig trygga ute i samhället och att vi måste öppna gränserna igen.
Bra mallar
SSU har mallar för hur ett bra tal ska vara upplagt, men Johanna skriver det mesta fritt.
Och att prata inför folk har hon redan stor erfarenhet av.
– På högstadiet gick jag på Kunskapsakademien på Alnö som har många muntliga redovisningar. Det är något jag är jätteglad för
i dag.
Det politiska intresset vaknade på allvar i nian. I dag går hon andra året på Åkersviksskolans internationella samhällsprogram.
– Vi har alltid pratat mycket om nyheter och samhällsfrågor hemma. Jag kände tidigt att jag är mer vänster och för ett och ett halvt år sedan blev jag medlem i SSU. Vi var flera kompisar som gick med då.
Hur är du som ordförande?
– Jag är en person som ser till att saker blir gjorda. Vi delar på jobbet inom styrelsen men om ingen annan kan är det jag som får ta det. Jag lägger ner mellan två och åtta timmar i veckan.
Vad är det bästa med uppdraget?
– Att få se andra upptäcka hur kul det är med politik. Många tror att det är tråkigt, jobbigt och svårt. Min känsla är att det är fler unga som engagerar sig i dag, i min klass är vi många.
Trots att hon inte har fått rösta ännu ser hon goda möjligheter att påverka lokalpolitiken.
– Eftersom S har många mandat i Sundsvall har SSU stora möjligheter att få igenom det vi vill. Vi har drivit frågor om 100-lappen och slopad nattaxa på bussarna, det håller på att gå igenom nu.
Efter studenten tänker hon ta ett sabbatsår och sedan plugga vidare till internationell samhällsvetare.
–Målet är att jobba med bistånd. Min mamma arbetar med internationella frågor för Svenska Kyrkan och jag hörde tidigt hur orättvist det är ute i världen.
Johanna Marklund brinner starkt för internationell solidaritet.
– Sverige har kapacitet att ta emot fler flyktingar, det måste vi göra. Samtidigt ska vi pressa på de andra EU-länderna att ta sitt ansvar. De beter sig egoistiskt. Jag tycker också att det är fel att flytta romerna från husvagnslägret här i Sundsvall.
Reste till Zanzibar
Nyligen besökte hon den fattiga ön Zanzibar utanför Afrikas östkust, via ett skolutbyte.
– Man uppskattar sitt eget liv mycket mer när man ser hur andra har det. Mitt engagemang för att hjälpa andra växte.