Johan Pehrson inleder sin pressträff med att berätta att det gått 35 år sedan han blev en del av den liberala rörelsen.
– Från FPU-lokalen i Örebro via Ann Wibbles rökiga kontor, till riksdagsman och partiledare, säger han.
– Det var snöstorm i april 2022 när jag tog mig an uppdraget att bli partiledare för Liberalerna, inte bara metrologiskt utan även i politiken.
Det fanns några som tyckte att vi var uträknande, konstaterar han.
– Med facit i hand kan vi konstatera att vi har lyckats och jag är stolt. Vi bär ansvar för Sverige och har ett avgörande inflytande.
Pehrson ger ett par exempel på frågor där Liberalerna haft framgångar: Nato, kärnkraft, språkkrav för medborgarskap, ökat statligt ansvar för skolan.
– Jag kommer helt och fullt ut stötta min efterträdare. Jag kommer fortsätta vara stolt medlem i mitt älskade Liberalerna. Jag kommer dela flygblad, jag kommer inte kunna avstå från att knacka på dörrar och jag kanske kommer bjuda nån av er på en korv om ni kommer förbi på torget, säger Johan Pehrson till media på pressträffen.
– Jag är inte jättegammal, men jag är nygift och jag har lett partiet genom två valrörelser. Jag har uppfyllt min politiska plikt.
(L)ocket på
Källor berättar att ingen förhandsinformation gick ut till Liberalernas riksdagsgrupp. De fick reda på att Johan Pehrson avgår samtidigt som allmänheten.
Få av de ledande L-företrädare Dagens ETC ringer vill i nuläget kommentera avgången. Men den före detta partiledaren Bengt Westerberg blir inte förvånad när han får beskedet av Dagens ETC.
Han menar att det som nu skulle krävas för att vända partiets negativa utveckling är att överge SD-samarbetet och återgå till en mer socialliberal inriktning. Westerbergs dröm är att den före detta EU-parlamentarikern Cecilia Malmström skulle bli partiledare och att Stockholmspolitikern Jan Jönsson tog plats i partiledningen.
– Det skulle rädda partiet. Jag menar inte att det är realistiskt på något sätt, men skulle med en mer socialliberal linje skulle det finnas tillräckligt många väljare för att klara riksdagsspärren och lite till, säger Bengt Westerberg.
Cecilia Rönn är partiets ekonomisk-politiska talesperson. Till Dagens ETC säger hon att hon har stor respekt för Pehrsons beslut.
– Jag vill rikta ett stort tack till Johan för alla år han har gett till liberalerna. Han har de senaste tre åren tagit partiet igenom två svåra valrörelser där vi nu både är kvar i riksdagen och europaparlamentet. Jag har stor respekt för att Johan nu känner att han vill ägna sin tid åt andra saker. Med över 30 år i politiken bakom sig.
Även Liberala Ungdomsförbundet avböjer kommentar.
– Ingen kommentar i nuläget, säger Martin Norrby, förbundssekreterare LUF.
”Tack för alla skratt”
På sociala medier kommenterar partiledarkollegorna avgången.
”Har alltid tyckt om att debattera och småprata med Johan Pehrson. En spontan och rolig person som inte bara håller sig med talepunkter. Önskar dig all lycka till!” skriver Nooshi Dadgostar.
Vice statsminister Ebba Busch tackar Johan Pehrson för alla skratt: ”Jag vill tacka Johan Pehrson för gott och fint samarbete som ledare för våra respektive partier. Vi har lagt om kursen för Sverige, lagt helt nödvändiga reformer för att ta tag i Sveriges problem. Tack för alla skratt och stor värme.”
– Trist, skriver Martin Melin (L) om chockavgången på Instagram.
Partiet ska kalla till extrainsatt landsmöte 24 juni, samma dag som partiets dag under Almedalsveckan, för att välja nästa partiledare.
Johan Pehrson säger själv att han ska fortsätta som utbildningsminister fram till dess att den nya partiledaren format sitt lag.