Gloria Perdemo Varela är en av många äldre som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Enligt nya siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat riskerar var femte svensk pensionär att hamna under den relativa fattigdomsgränsen, alltså att man har en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon är 79 år och bor i en tvårumslägenhet i Göteborgsförorten Angered. Hon kom till Sverige för 40 år sedan och arbetade inom vården tills hon gick i pension. Nu lever hon på drygt 11 000 kronor i månaden varav hälften går till hyran.
– Jag kan inte unna mig någonting. Om jag hade haft en högre pension skulle jag gå på teater och prenumerera på en dagstidning, säger hon.
"Svårt få vettig pension"
Av de 355 000 svenska pensionärer som riskerar att hamna i fattigdom är 70 procent kvinnor. Anledningen är att många kvinnor haft en låg inkomst när de arbetade och tagit mer ansvar för barnen. Ojämlikheten är ofta dold så länge kvinnorna lever med en man som har högre pension, men eftersom män ofta avlider tidigare måste många äldre kvinnor klara sig på en knaper pension.
För att uppmärksamma hur dagens pensionssystem slår mot exempelvis kvinnor, utlandsfödda och personer som varit långtidssjukskrivna har nätverket Streetgäris startat initiativet Pensionsrättvisa.
– Dagens pensionssystem är utformat för dem med schyssta förutsättningar. Om man kommer till Sverige som vuxen är det svårt att få en vettig pension, säger Farida Al-Abani som är en av initiativtagarna.
Utrikesfödda drabbas
Dagens pensionssystem baseras på de inkomster man haft under yrkeslivet. Om man har en låg sådan kan man få garantipension, men för att få ut maxbeloppet 7 952 kronor måste man ha bott i Sverige i 40 år. Det innebär att många utrikesfödda kan blir beroende av sina barn för att klara sig efter att man fyllt 65.
– Min oro för mina och andras föräldrar är det som fått mig engagerad i denna fråga. Jag tycker bland annat att gränsen på 40 bosättningsår ska tas bort eller minskas radikalt och att garantipensionen ska höjas, säger Farida Al-Abani.
Handlingsplan för jämställdhet
För att komma tillrätta med de ojämställda pensionerna har representanter från sex olika riksdagspartier enats om en handlingsplan. Den lanserades i januari och innebär att en särskild pensionsgrupp ska se över grundskyddet i pensionssystemet för första gången sedan det infördes för snart 20 år sedan.
– Alla sex partier som står bakom pensionsöverenskommelsen är fast beslutna att vi tillsammans ska ha mer jämställda pensioner, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Men arbetet med mer jämlika pensioner går långsamt och under tiden fortsätter 79-åriga Gloria Perdemo Varela att vända på slantarna. Hon tycker att det nuvarande pensionssystemet är utformat efter människor som har råd med ett privat pensionssparande.
– Om man har bidragit till samhället i så många år måste man kunna klara sig som pensionär, säger hon.