– Först och främst, tack för att ni ville intervjua mig! Det är ju så ofta folk talar å mina vägnar. De tar något lösryckt citat från mig och lägger sedan ord i min mun, säger Jesus när Dagens ETC når honom via Skype, på en oväntat stadig uppkoppling.
– Hur som helst, julklappar var det ju. Det är ju alltid trevligt när man uppmuntrar varandra och visar uppskattning. Men det är ett stort problem att julen har blivit så kommersiell. Att bara köpa prylar för prylarnas skull ger jag nada och noll för.
– Men om julklappar skulle ha en omfördelande effekt så skulle det definitivt vara en god idé! Om du har två skjortor och din granne inte har någon, då är ju en av dina skjortor en jättebra julklapp till hen! Men att ge ännu en skjorta till folk som har garderoben full, det är en knäpp idé.
Han berättar att julstressen inte enbart är en jordisk grej.
– Faktiskt inte, men här uppe är det mer av en födelsedagsfest. Pappa brukar sjunga ”Happy birthday” för mig. Det är svårt att lära en gammal hund nya trick, så han sjunger den på arameiska. Det har blivit en fin tradition.
Prylar är över huvud taget väldigt viktiga för de flesta människor idag, inte minst som statusmarkörer. Förvånar det dig?
– Nej, det förvånar mig inte. Ojämlikheten tar fram våra sämsta sidor. På min tid så var det vanligt att man gick till templet för att offra till gud, speciellt runt påsk. Men där fanns det en massa giriga människor som ville få offrandet till en statusgrej. Och precis som nu skämdes de fattiga för att de inte hade råd att offra tillräckligt. Det är ju helt sjukt! Jag blev så arg att jag välte undan borden för de så kallade ”entreprenörerna” och drev ut dem ur templet.
Hur bör man som kristen gå tillväga för att driva på för progressiv förändring?
– Precis som ”back then” är motstånd med fredliga medel är en grund för mig. Gandhi fattade rätt bra vad jag menade. Det gäller att jobba i det stora och i det lilla men att hålla fast vid viktiga principer. Om vi går ihop och organiserar oss så går det.
Han betonar också att ickevåldsliga revolutioner till sin natur är inkluderande, eftersom det kan involvera så många fler än bara de tuffaste motståndsmännen, ”för män är ju som bekant överrepresenterade när det handlar om att lösa saker med våld”.
– Ickevåld kan man göra på många olika sätt. Gammal, ung, kvinna, man och ickebinär – alla kan de bidra i kampen om den förs på rätt sätt.
Om du ska älska din nästa så som dig själv, kan du då flyga till Thailand över julen – trots att utsläppen i förlängningen leder till fler klimatflyktingar?
– På min tid hade vi inte problem med klimatförändringar, men nu har ju världen blivit globaliserad. Det betyder att din nästa i princip är alla på jorden som påverkas av dina beslut.
Han stryker sig över skägget, verkar välja sina ord noggrant.
– Jag förstår att det är många som tycker de har rätt till en solsemester för att de sliter på jobbet. Naturligtvis förtjänar de bättre än att sugas ut av arbetsköpare – men det här flygandet drabbar fattiga människor i världen, som inte ska behöva klä skott för hur folk i väst mår.
Den mat vi har på jorden skulle kunna räcka till att mätta alla människor, ändå svälter stora delar av världens befolkning. Kan det vara djävulens verk?
– Nej, även om det vore lätt att tro. Det är girigheten som har växt så till den grad att den har blivit institutionaliserad och inkorporerats i våra lagar. Liksom på min tid så var det makt, pengar och den ojämlika fördelningen av dem som gjorde att de många led medan några få levde i överflöd. Om du har två bostäder samtidigt som många är bostadslösa eller hoppar mellan svarta tredjehandskontrakt, då är det rimligt att du får dela med dig.
I Sverige ser vi allt fler tiggare på gatorna och ingen politiker verkar ha en fungerande strategi för att utrota denna typ av fattigdom. Har religionen ett svar?
– Den senaste tidens förslag på att förbjuda tiggeri får mig att rysa! Det är aldrig lösningen. Lösningen är en jämlik fördelning av pengar och makt. Det kan ske dels på ett personligt plan – genom att ge pengar till personer som tigger – dels på ett politiskt plan i arbete mot ojämlika strukturer. Jag tror båda sakerna behövs.
Gränser och gränskontroller anses politiskt viktiga idag. Hur var det på din tid?
– Jag skulle nog säga att det var viktigt då också. Vi hade nog mer problem med rasism, till exempel mot samarierna och de hedniska folken. Men det fanns en förförståelse att vi skulle ta hand om flyktingar i Palestina. Vi själva hade ju varit flyktingar och slavar i Egypten.
Hundratusentals människor söker sig varje år till Europa för att söka asyl. Tusentals dör i osäkra båtar. Varför låter människorna det ske?
– Det är ju på grund av politiska och ekonomiska strukturer som det ser ut som det gör. Fort Europa finns till för att EU finns till. Och eftersom EU bygger på att tillfredsställa kapitalet istället för människors sociala behov, kommer EU knappast vara till hjälp.
Han anser att problemen under hans år på jorden var stora, men att de nu är överväldigande.
– Jag har förståelse för att det är svårt att ta in. Men i en globaliserad värld är din nästa även en afghansk flykting från Iran. Och Sverige är ett rikare land än många andra. Om det är någon som ska hjälpa till så är det väl ni?
De senaste månaderna har präglats av att allt fler kvinnor vittnar om sexuella övergrepp i metoo-uppropet. Hur tänker du kring det?
– På min tid fokuserade jag mycket på pengarnas och politikens makt. Jag var inte lika tydlig i min kritik mot patriarkatet. Men visst är det så att det finns en könsmaktsordning – även i kyrkorna. Vi män måste ge mer makt åt kvinnorna.
Samtidigt som han är självkritisk betonar han att han gjorde sitt bästa utifrån den kunskap som fanns tillgänglig.
– Det var väldigt traditionellt och konservativt på den tiden. När jag var kritisk mot skilsmässa var det utifrån de rådande omständigheterna då. Kvinnorna var de som skulle ha hand om hem och barn. De var helt ekonomiskt beroende av sin man. Om mannen då skulle skilja sig så skulle kvinnan hamna i en hemsk situation. Det här lever kvar även idag. Men idag har många kvinnor en möjlighet att lämna sin partner och stå på egna ben.
Sist av allt, vad önskar du dig mest i julklapp/födelsedagspresent?
– Att alla, inte bara de som gör gott och rätt, ska stanna upp och njuta av nåden. Den finns även för de som inte vill ha den och inte förtjänar den. Så jobbar jag!
Källor och inspiration: Matteus 5:38–44, Luk 3:11, 2 Mos 23:9, 3 Mos 20:33–34, 5 Mos 11:17–20, 5 Mos 24:17–20 med flera.
Jesus om ...
... vad han skulle göra om han inte var världens frälsare:
– Undersköterska. Det är att göra guds verk varje dag.
... vem han inspireras av:
– Beyoncé. Hon når ut med ett rättvisebudskap till miljarder människor, precis som jag gjorde på min tid. Och till de som lackade på hennes Superbowl-show vill jag bara säga: ”Ta er kritik och gå!” Man kan inte alltid vara inlyssnande och förstående, ibland måste man ta fajten.
... hur han får ihop livspusslet:
– Det är inte helt enkelt i mitt jobb. Det blir lätt lite för mycket arbete och för lite egentid.
... något vi inte visste om honom:
– Jag är grym på frågesport! Det är något av en arbetsskada. Fattar du vilken press man har på sig när man under hela sin uppväxt spelar Trivial Pursuit mot någon som är allvetande?