– Jag känner mig ungefär som när man kommer i mål. Fast då är rösten inte så här slut. Nu är jag bara glad och lite trött, säger den moderata politikern till en grupp journalister efteråt.
När presskåren påpekar att flera EU-ledamöter är missnöjda med hennes insats och undrar hur hon själv värderar sin prestation hinner Jessika Roswall bara svara väldigt kort.
– Nu är det parlamentets tur att ta sitt beslut.
Sedan för en ung medarbetare bokstavligen bort henne från mikrofonerna. En grupp moderater bildar en barriär med sina kroppar för att skydda henne från fler frågor.
Måste vinna två tredjedelar
Europaparlamentets utfrågningar av tilltänkta kommissionärer är en märklig sak. Inget liknande sker i Sveriges riksdag vid tillsättningen av ministrar. Parlamentarikerna tar dem på stort allvar. Det är ett sätt för dem att utöva makt och demokratisk kontroll. Åtminstone några huvuden rullar varje gång. Fast den här gången har de flesta sagt att tiden inte är rätt för politiska spel.
En kommissionärskandidat behöver samla stöd av två tredjedelar av ledamöterna för att lyckas med sin anställningsintervju. Inför Jessika Roswalls utfrågning beskriver Tomas Tobé (M) hur några andra kandidater har klarat sig.
– De var politiskt vaga i sina svar, jag skulle säga: politiskt smarta. De skaffade sig utrymme, säger han.
Ville ha annan portfölj
Det är bland annat hans pressekreterare som hjälpte Jessika Roswall, en partikamrat, att förbereda sig inför utfrågningen. Hon är ”en arbetshäst”, vars stora drivkraft är kärleken till Europa, säger Tobias Tobé när han får frågan om vad som gör Jessika Roswall rätt för jobbet.
Jessika Roswall, som är advokat till yrket, ville egentligen ha hand om EU:s konkurrenskraft. Ursula von det Leyen sa att hon skulle ge tyngre portföljer till länder som nominerade kvinnor. Men ändå gick konkurrenskraft till en man, franske Stéphane Sejourné.
Nu säger Jessika Roswall till miljö- och klimatutskottet:
– Det finns ingen uppgift som är viktigare än att leverera tydliga resultat som skyddar natur och klimat, skapar påtagliga fördelar för våra medborgare och visar verkliga ekonomiska möjligheter för vår industri.
EU-länderna har gemensamma utmaningar som bör lösas i Bryssel, tycker hon. Som jurist vet hon hur en bra lag ser ut. Som mamma och mormor vill hon värna de framtida villkoren för kommande generationer. Sedan nomineringen blev offentlig i september har hon läst på EU:s olika lagstiftningar.
Floskel om PFAS-problematik
Den kommande kommissionären med ansvar för miljö, vatten och cirkulär ekonomi har en komplicerad arbetsbeskrivning. Under den gångna mandatperioden har EU klubbat flera viktiga miljölagar, som den om naturrestaurering – med kulturkrig som konsekvens. På många platser i Europa har lantbrukare protesterat mot de nya reglerna. Blockerat vägar med sina maskiner, dumpat gödsel i stadskärnorna.
Efterföljderna syns i parlamentets sammansättning. I klimat- och miljöutskottet vill högergrupperna den här mandatperioden se krafttag på att stärka EU:s ekonomi, de tycker att Europa hamnar efter USA och Kina. Socialdemokraterna, vänstern och de gröna pratar om vikten av en kommissionär som skyddar biologisk mångfald, natur och folkhälsa från exploatering.
Jessika Roswall menar att det går att göra båda – men hur det ska gå till har hon svårt att förklara.
Flera ledamöter, däribland Heléne Fritzon (S), vill att EU skyndsamt förbjuder evighetskemikalier, PFAS. Frågan ska upp på kommissionens bord. Vilka undantag kan den kommande miljökommissionären kan tänka sig? Jessika Roswall svarar med en floskel som handlar om vikten av att ”bringa klarhet” i frågan.
Svaret: ”Europeiskt perspektiv”
Jonas Sjöstedt (V) vill veta om hon är nöjd med den svenska regeringens prestation på miljöområdet. Sverige riskerar att inte möta EU:s krav, påminner han. Vilka åtgärder skulle Jessika Roswall vidta mot en regering som bryter mot sina åtaganden på det sätt som Sverige gör? Det är trots allt en del av jobbet som miljökommissionär att se till att de 27 medlemsstaterna lever upp till lagarna, och att ålägga dem sanktioner av olika slag om de vägrar göra det.
Jessika Roswall duckar frågan om att betygsätta sin forna arbetsgivare. Hon lovar att använda EU:s alla verktyg mot de länder som inte sköter sig.
– Jag är här för att be om ert förtroende att bli kommissionär, inte Sveriges ambassadör, säger hon till en fransk liberal som även han undrar hur han ska kunna lita på henne.
Hon satt trots allt i Ulf Kristerssons regering som försökte torpedera den omtalade naturrestaureringslagen.
Inte heller partierna på högerytterkanten får de svar de önskar. AnjaArndt från Alternativ från Tyskland undrar vad Jessika Roswall vill göra åt problemet med vargar som attackerar cyklister i Ostfriesland, det område där EU-parlamentarikern bor.
Jessika Roswall säger att det också finns varg i Enköping, där hon kommer från.
När Beatrice Timgren (SD) kräver att Jessika Roswall skyddar svenska svenska skogsägares äganderätt från EU:s krav säger den senare försiktigt emot.
– Som kommissionär har jag ett europeiskt perspektiv. Samtidigt är våra skogar nationella skatter och har ett stort värde. Vi behöver friska skogar både som kolsänka och för bioekonomi.
Bakom stängda dörrar
Flera parlamentariker är besvikna. Jessika Roswall är inte en skalp de vill ha. Men den svenska kandidaten gjorde en oväntad svag insats. Hon förstod inte vissa frågor, eller svarade med tomma fraser eller EU-lingo.
– Om man har tre timmar på sig att lägga fram förslag på en bättre miljöpolitik och inte lyckas med det då är man nog inte lämplig som EU-kommissionär, säger Jonas Sjöstedt efteråt.
Efter förhandlingar bakom stängda dörrar får Jessika Roswall dock till slut godkänt.
”Jessika Roswall gjorde ett svagt framträdande i utfrågningen. Men att sätta samman en EU-kommission bygger på hur regeringarna har nominerat sina kandidater. Det står helt klart att det kommer att bli en stor utmaning för Roswall att leverera på miljöpolitiken. Nu är det upp till bevis”, säger Heléne Fritzon (S) till TT.