Jessica Axelsson har hunnit igenom en ordentlig vårdkarusell sedan i september förra året. Hon har haft ont i magen vid ägglossning och de första mensdagarna så länge hon kan minnas. Men den där fredagen var var det annorlunda.
– Jag brukar kunna sova bort den värsta smärtan och må rätt så bra dagen efter. Jag har haft ont, men har kunnat sköta jobbet. Men i september försvann inte smärtan, säger hon.
Hon kämpade sig igenom helgen. Gick till jobbet och försökte hitta på roliga saker med sonen som vanligt. Men dagarna gick och hon hade fortfarande lika ont.
– På måndagen var jag rädd, säger hon.
Hon kontaktade kvinnokliniken i Kalmar och fick en tid. Det konstaterades att hon hade myom, muskelknutor på livmodern, och hon fick värktabletter utskrivna.
Sjukhuset medger fel
Men smärtan fortsatte och Jessica började göra egna efterforskningar. Hon märkte ganska snart att det hon kände stämde bra ihop med endometrios. Hon fortsatte att söka hjälp och berättade för läkarna att hon själv misstänkte att hon hade endometrios.
– Men jag fick svaret att jag var för gammal, säger hon.
På kvinnokliniken gjordes en gynundersökning och hon fick minipiller och en hormonspiral utskriven. Hon bad om en remiss till endometrioscentrum i Malmö.
– Men läkaren bara suckade och sa att den remissen skulle sparas till någon som behövde den, säger hon.
I efterhand har hon fått veta att mannen inte ens var gynekolog. Det var när hon anmälde bemötandet till patientnämnden som sjukhuset medgav att han saknade rätt utbildning och att han borde ha tillkallat en mer erfaren kollega för att undersöka henne.
– Där satt jag med benen särade och grät inför en man som inte ens var gynekolog. Jag mår så dåligt när jag tänker på det, säger hon.
Dagens ETC har sökt chefen för Kvinnokliniken i Kalmar för en kommentar, men inte fått svar.
Vändningen kom när Jessica Axelsson bytte vårdcentral. Hon kom till en läkare som lyssnade och tog henne på allvar. Han skickade henne på magnetröntgen och bilderna visade att hon hade endometrios.
För Jessica Axelsson tog det ett halvår att få sin diagnos. Med endometriosmått mätt är detta inte lång tid. I genomsnitt tar det åtta år. Hon är medveten om att hon är lyckligt lottad som sluppit år av väntan, samtidigt är hon kritisk till hur hon bemöttes när hon sökte vård.
– När det kommer in en kvinna i fertil ålder som har magsmärtor så borde de kolla upp om det kan röra sig om endometrios, säger hon.
Hoppas på bättre bemötande
Jessicas berättelse rimmar illa med hur regionen själva svarar att vården för endometriospatienter fungerar. När Dagens ETC nyligen granskade samtliga regioner hamnade Kalmar i topp tillsammans med sex andra regioner. Enligt regionens svar till Dagens ETC finns bland annat ett endometriosteam som består av läkare, sjuksköterska dietist, kurator och sjukgymnast. Men det har Jessica Axelsson inte ens blivit informerad om.
– Det är möjligt att man får all den där hjälpen om man är inne i systemet. Men nu har jag ju inte kommit in, och det är på grund av motvilja från systemet, säger hon.
Hon mår dåligt både fysiskt och psykiskt och är sjukskriven sedan två månader tillbaka. Livet känns övermäktigt när endometriosen läggs till andra prövningar.
– Att sköta ett hem är fasen inte det lättaste när man mår dåligt, sjuka familjemedlemmar, press från jobbet och andra mer vardagliga saker som ska skötas och tas om hand fast man mår så dåligt att man knappt orkar mer sig själv, säger hon.
I morgon, fredag, har Jessica Axelsson en ny tid på kvinnokliniken. Hon hoppas på ett bättre bemötande den här gången och en mer långsiktig lösning än värktabletter. I dag äter hon morfintabletter nästan varje dag för att klara smärtan.
Efter ett halvår i vårdkarusellen önskar hon sig psykologhjälp, sjukgymnastik och någon som hjälper henne att lägga om kosten. Många endometriospatienter blir hjälpta av det.
– Jag kommer att kräva att de hjälper mig. Jag har försökt läsa mig till vad som är bra när det gäller kosten, men jag behöver guidning. Någon som talar om vad jag kan komma att må bättre av, säger hon.