Surrogatmödraskap diskuteras just nu på flera nivåer. Den svenska utredningen om huruvida altruistiskt surrogatmödraskap bör tillåtas ska presenteras för regeringen den 24 februari. EU-parlamentet tog för några veckor sedan ställning mot surrogatmödraskap. Europarådet, som bevakar mänskliga rättigheter i Europa, ska under våren lägga fram en rekommendation för europeiska länder i frågan.
Rådets rapportör i frågan är Petra de Sutter, från det gröna belgiska partiet Groen. Hon har nyligen lagt fram utkastet till Europarådets beslut och förra veckan diskuterades huruvida hon var jävig eller inte. Frågan hade väckts av rådets yttersta högerfalang, där bland andra Jobbik ingår. Petra de Sutter ifrågasattes då hon arbetar på ett universitetssjukhus med IVF, stamcellsforskning och surrogatmödraskap. Altruistiskt surrogatmödraskap är lagligt i Belgien.
Rapportören är den som ska lägga fram en balanserad bild av ett ärende, samt skriver förslag till beslut. Enligt uppförandekoden för Europarådets rapportörer får rapportören inte ha några kommersiella, ekonomiska eller andra intressen, på professionell eller personlig nivå, i den fråga som man ska rapportera. Diskussionen i Europarådets kommitté för sociala rättigheter kretsade kring frågan om Petra de Sutter hade något ekonomiskt att vinna. Kommittén beslutade att inte hålla omröstning kring jävsfrågan, utan att låta Petra de Sutter behålla rapportörskapet.
Ingen tvingande rekommendation
Carina Ohlsson (S) ingår i kommittén och hon anser inte att Petra de Sutters yrke behöver vara ett problem.
– Hon är gynekolog och professor och jobbar med reproduktiv hälsa på ett universitetssjukhus. Då är det fullt rimligt att hon arbetar med de arbetsuppgifter som finns på sjukhuset. Kritiken kommer från yttersta högern, där Jobbik ingår, och jag tror också det faktum att hon är transkvinna spelar in i att de motarbetar henne. Det har varit mycket prat om att hon inte kan vara objektiv, men vi politiker är aldrig objektiva.
Carina Ohlsson berättar att hon röstade mot att hålla en jävsomröstning om de Sutters rapportörskap.
– Man vill inte gärna hamna sida vid sida med det där gänget och pro life-rörelsen. Petra de Sutter har satt sin heder på att hon inte gör detta i vinstsyfte. När hon valdes till rapportör stod valet mellan henne och Valeriu Ghiletchi, en väldigt konservativ moldavisk politiker. Jag tror att det hade blivit sämre.
En närmare titt visar också att Petra de Sutter och det belgiska universitetssjukhus där hon arbetar är angiven som samarbetspartner för en indisk surrogatklinik, Seeds of innocence, som tar emot internationella par.
Kan inte det vara ett problem?
– Jag tycker att man ska titta på hennes arbete istället för hennes person. Utkastet till rapport är, vad jag kan se efter en snabb genomläsning, väldigt välskrivet. Det som har kommit upp hittills har varit att den borde ha mer fokus på surrogatmödrars utsatthet och tydligare perspektiv på barnen, säger Carina Ohlsson.
Utkastet till rapport föreslår en linje där Europarådet erkänner medlemsländernas rätt att lagstifta kring surrogatmödraskap som de själva vill, men avstyrker kraftigt att tillåta kommersiellt surrogatmödraskap.
– Jag tycker att det är bra att det inte är en tvingande rekommendation, säger Carina Ohlsson.
– En tvingande rekommendation skulle riskera att slå tillbaka på andra områden inom det reproduktiva området. När det gäller abort och kvinnors rättigheter vill vi inte ha överstatliga beslut så som Europa ser ut idag, nu när det sitter öppna rasister i Europarådet.
Utkastet slår också fast att Europarådets medlemsländer ska uppmanas att göra adoption till ett mer tillgängligt alternativ till surrogatmödraskap.
S-kvinnor, där Carina Ohlsson ingår, har tagit ställning mot surrogatmödraskap, Socialdemokraterna har ännu inte helt gjort klart sin inställning.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.