Den årliga influensan brukar följa ett mönster som ser ungefär likadant ut år från år. Influensan gör sitt intåg i slutet av november och följer en stigande kurva som når toppen någon gång under februari för att därefter ganska snabbt gå ner igen. Ofta har det varit en liten dipp under jul- och nyårshelgen, men det behöver inte motsvara verkligheten.
– Många mottagningar håller stängt över helgerna så jag tror inte det sker lika många provtagningar då, helt enkelt, säger Leif Dotevall.
Att influensan är på uppgång märks dels på antalet rapporterade fall på vårdcentraler och sjukhus, dels på antalet samtal till 1177 som handlar om barn med hosta och feber.
– Det är indirekta tecken på att influensan sprider sig, och vi har sett att antalet samtal stuckit iväg de senaste dagarna, säger han.
Följer trenden i landet
Trenden i Västra Götalandsregionen följer trenden för landet som helhet. Enligt Folkhälsomyndigheten har det skett en ökning av antalet influensafall under vecka 51 och 52. Sett till befolkningsmängd var det flest fall i Norrland.
– Den här säsongen ter sig ganska normal, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Allt som allt har 1 673 influensafall anmälts i hela landet från vecka 40 till 52. Hittills har 24 personer behövt intensivvård.
Under hösten rapporterades att influensavaccinet tagit slut i delar av landet, bland annat i Västra Götaland.
– Det var en väldigt stor efterfrågan på vaccin tidigare den här säsongen, så vaccinet tog slut här i regionen. Men vi har fått in mer, så tillhör man någon av riskgrupperna finns absolut vaccin att få, säger Leif Dotevall.
Till riskgrupperna hör personer som är gravida, äldre än 65 år eller har vissa kroniska sjukdomar.
Virushämmande medicin
Även om epidemin redan dragit igång rekommenderar Leif Dotevall att man vaccinerar sig. Den fulla effekten av vaccinet kommer först efter fjorton dagar, men eftersom influensaspridningen väntas nå sin topp först i februari finns det fortfarande tid.
– Känner man att man vill vaccinera sig så rekommenderar jag att man hör med sin vårdcentral, det bör finnas vaccin nu till dem som vill ha, säger Leif Dotevall.
Han påpekar också att det finns virushämmande medicin som fungerar väl om man inte hunnit vaccinera sig.
– Om man har nedsatt immunförsvar och behöver skyddas finns det lindring att få, säger han.