För systrarna Maxida och Mimie Märak har det alltid varit livsviktigt att stå upp för vad de tycker. I dokumentärserien Sápmi Sisters får tittarna följa de två samiska systrarnas kamp för samers rätt, och mot ”lapphatet”, som de kallar det.
Nyligen fick de reda på att syskonduon Sápmi Sisters tilldelats ”Jan Myrdals lilla pris Robespierrepriset”. I motiveringen skriver Jan Myrdalsällskapet som delar ut priset, att systrarna tilldelas utmärkelsen för sitt ”entusiastiska, envetna och slagkraftiga kamp för förtryckta minoriteter ...”
Tackar nej
För Dagens ETC berättar nu Mimie Märak att systrarna har beslutat sig för att tacka nej.
– Jan Myrdal är homofob och jag är inte strejt. Som samisk queerfeminist är Jan Myrdal och Robespierre inga namn jag varken vill lyfta eller liksom tvätta med mitt eget namn och min kamp.
På vilket sätt menar du att Jan Myrdal är homofob?
– Jan Myrdal har flera gånger uttalat sig om homosexualitet. På 80-talet ville han inte att homosexualitet skulle gå under hatbrottslagstiftningen. Han har också deltagit i ett upprop för att motarbeta homovigslar i kyrkan och uttryckt att det är synd om barn utan far.
Ett upprop 2006
Mimie Märak syftar bland annat på ett upprop som startades 2006, där Jan Myrdal tillsammans med kända personer som Paolo Roberto, Anna Maria Corazza Bildt och Siewert Öholm skrev under det prästledda uppropet ”Bevara äktenskapet”. Myrdal har också offentligt debatterat för att ”faderlösa barn inte bör finnas enligt svensk lagstiftning då något sådant grovt kränker barnets rätt”.
Varje år delar Jan Myrdalsällskapet förutom Robespierrepriset även ut det större Leninpriset.
– Jan Myrdal, Lenin, Robespierre. Vita gamla cis-gubbars namn. De hjälper oss inte i dag, säger Mimie Märak.
Flera respekterade skribenter och konstnärer har mottagit priset tidigare, däribland journalisten Martin Schibbye, som valde att donera sina pengar till en hbtq-organisation.
Har de gjort fel, som tagit emot priset, tycker du?
– Jag har inte hört alla deras argument, men jag kopplar fortfarande Jan Myrdals namn till homofobi och antifeminism. Så när Jan Myrdalsällskapet talar om mänskliga rättigheter, men fortfarande bär just Jan Myrdals namn, så verkar inte homosexuellas och ickestrejtas rättigheter finnas inräknade.
När Dagens ETC når Jan Myrdal blir han förvånad av beskedet och mejlar över ett långt hyllningstal han hade tänkt att hålla till pristagarna.
– Vad tråkigt. Det hade varit enklare om de hade ringt mig och talat med mig så hade vi kunnat reda ut det hela. Gubbigt? Vad ska jag säga? Det är svårt att hitta en bestämmande kvinna från den här tiden med samma inflytande som Robespierre.
Hur ställer du dig till anklagelserna?
– Jag blir anklagad för så jävla mycket. Det mesta är missuppfattningar. Jag har ju en gång i tiden slagits för att homosexualitet inte ska vara straffbart. Men kyrklig vigsel bör inte ses som en rättighet, vi kan inte bestämma hur ett samfund ska få agera. Det vi kan kräva är att borgerliga vigslar omfattar alla.
– Den andra frågan är mer principiell. Alla barn har rätt att känna sin far och sitt genetiska ursprung. Och att politikerna på 80-talet ville skriva in ordet ”läggning” i lagen, det var jag emot. Läggning är något biologiskt, sexuell ”inriktning” något helt annat. Så tycker jag fortfarande och det gör mig inte till homofob.
Fotnot: Dagens ETC har sökt Jan Myrdalsällskapet för en kommentar utan framgång.
Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset
Ett svenskt kulturpris, som delas ut varje år av Jan Myrdalsällskapet. Priset består av 10 000 kronor, och ska premiera en ung, lovande skribent eller konstnär som arbetar i Jan Myrdals kritiska anda.
Sápmi sisters
Duon består av systrarna Maxida (bilden) och Mimie Märak. Maxida är rappare, jojkare och skådespelare och Mimie arbetar som poet, med politiska performance och skådespeleri.