När Åre kommun fick ta del av siffrorna från Migrationsverket angående hur många nyanlända som skulle placeras i kommunen enligt bosättningslagen så spred sig en besvikelse. Sedan flera år tillbaka har man en väl fungerande organisation för att ta hand om kvotflyktingar, ensamkommande och anhöriginvandrare, men Migrationsverket ansåg att de bara skulle ta emot tre stycken under hela nästa år.
– Vi har kapacitet för 50–60 i alla fall, och när det var som mest så klarade vi av att ta emot 100, vilket är ganska mycket för vår kommun på 11 500 invånare. Men vi ser dessa människor som resurser och ett bra tillskott till vårt befolkningsunderlag, säger Hanna Moback.
Även Östersund vill ha fler
Efter att ha kontaktat länets största kommun Östersund fick man ytterligare nio nyanlända att ta hand om. Idag är hon kritisk mot hur systemet fungerar.
– I grund och botten tycker jag det är konstigt. Jag kan förstå farhågan på ett större plan att det blir som människohandel om kommunerna får göra upp sinsemellan, men om det finns kommuner som har goda resultat i sitt mottagande och där det finns arbete så borde de absolut få ett högre kommuntal än det som anvisas idag, säger hon.
Östersund skulle förra året ta emot 60 nyanlända men ”delade med sig” till mindre kommuner efter att de hörde av sig. Jens Fladvad, enhetschef på integrationsservice i kommunen, säger att man helst hade behållt dem.
– Vi har plats och organisation för 200 till 250 personer och vi tittar nu på möjligheten för att ta emot fler. Men det är ett politiskt beslut, säger han.
Behöver växa
Dagens ETC har tidigare uppmärksammat kommuner som är kritiska till att ta emot de flyktingar Migrationsverket anvisar till dem. I Jämtland är tongångarna omvända – inte minst för att kommunerna behöver växa. Östersund får bara 46 personer 2020 och är kritska till att det inte blir fler.
– Östersund som alla andra kommuner vill ju växa och då tänker vi att ju fler kommuninvånare desto bättre. Vi vill satsa på den här gruppen och ser dem som resurser till vårt lokalsamhälle, säger Jens Fladvad.
Åre uppmanar till nytänk
Hanna Moback uppmanar nu andra kommuner att ändra sitt förhållningssätt till nyanlända.
– På ett sätt kan jag förstå kommuner som säger att de inte har möjlighet att ta emot fler, men samtidigt är det ett uppdrag som vi i Åre har tagit på största allvar i många år och riggat en organisation för. Vi har bestämt oss för att göra något väldigt bra av det här och den möjligheten ser jag att betydligt fler kommuner skulle kunna göra. Det handlar om ett förhållningssätt till människor och till nyanlända.