Vad gäller nu när bonusen tas bort?
– Jämställdhetsbonusen har inte haft avsedd effekt, det vill säga att bidra till ett jämställt uttag av föräldrapenning. Det kommer heller inga andra ersättande regler. Däremot har vi ett uppdrag av regeringen att verka för ett jämställt uttag genom att öka kunskapen om hur föräldraförsäkringen är uppbyggd och informera om fördelarna med att dela lika. Båda föräldrarna har i grunden rätt till hälften av föräldrapenningen och inte bara de 60 öronmärkta dagarna till vardera föräldern.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Har jämställdhetsbonusen inte gett något resultat alls?
– Nej, utvecklingen mot att dela lika går långsamt. Kvinnor tar idag ut ungefär tre fjärdedelar av föräldrapenningen. Om fördelningen fortsätter förändras i samma takt som den gjort sedan föräldraförsäkringen infördes 1974 kommer vi inte nå en 40-60-fördelning förrän tidigast 2032. Då vet vi också att införandet av reserverade månader haft en viss påverkan på nuvarande utveckling.
Vilka argument mot ett jämlikt uttag av föräldrapenningen brukar ni möta?
– Det absolut vanligaste argumenten bland män är att orsaken till att deras partner tar ut mer föräldraledighet är att det är ekonomiskt mest fördelaktigt. Samtidigt visar vår egen statistik att i de fall då kvinnan tjänar mer än mannen tar kvinnan ändå ut flest dagar i 72 procent av fallen. Vi tror att orsakerna främst handlar om föreställningar om kön och föräldraskap.