Det är högst oklart vilka partier som kommer att styra regionen de kommande fyra åren. Den senaste mandatperioden har Moderaterna bildat majoritet tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Nu visar det preliminära valresultatet att den konstellationen bara får 45,3 procent av rösterna och måste hitta ytterligare en samarbetspartner för att fortsätta ha majoritetsstyre.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Fram till den förra mandatperioden styrde Socialdemokraterna regionen. Ibland tog de hjälp av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men de har också samarbetat med Centerpartiet och Liberalerna. Trots att de ser ut att tappa 3,3 procent i årets val så är de fortfarande största parti med 27 procent av rösterna. Regionfullmäktiges vice ordförande Helén Eliasson (S) är glad över väljarstödet.
– Även om vi tappar är Socialdemokraterna det största partiet i regionen. Jag är självklart glad över att vi har fått det förtroendet av väljarna, säger hon.
Hon tror inte att invånarna är nöjda med hur regionen styrts på sistone.
– Moderaterna lyckas inte ha kvar sin majoritet. Det visar att de inte har kunnat leda sjukvården som det krävs, säger hon.
M vill fortsätta styra
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) har föreslagit för gruppledarna för de blågröna partierna att de ska fortsätta samarbeta, trots att de inte har egen majoritet. Han har svårt att tro att de andra två stora partierna ska gå ihop och hindra dem.
– Om Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill göra gemensam sak och stoppa oss så blir det bekymmersamt. Men att det skulle inträffa ser jag som mindre sannolikt, säger han till GP.
Enligt det preliminära valresultatet får Sverigedemokraterna 12,8 procent, en ökning med 3,5 procentenheter från förra regionvalet. Vänsterpartiet går också framåt och kan räkna med att få två nya mandat i regionfullmäktige. Feministiskt initiativs 0,8 procent räcker däremot inte för att ta sig in.
Av tradition räknas landstingsvalet sist och resultatet kan därför dröja. Den slutgiltiga sammanräkningen kan vara färdig först om en vecka. I den preliminära räkningen klumpar man ihop alla övriga partier i en kategori, och därför vet man fortfarande inte om exempelvis Demokraterna kommer få mandat i regionfullmäktige. De övriga partierna får sammanlagt 4,6 procent av rösterna.
Den 23 oktober sammanträder den nyvalda regionfullmäktige för första gången. Tills dess hoppas Helén Eliasson (S) att få till en bred uppgörelse.
– Vi har samarbetat med både liberaler och centerpartister tidigare. Det viktigaste nu, både regionalt, kommunalt och nationellt, är att hitta breda överenskommelser som kan leverera en bra politik. Nu får vi som största parti sätta oss ner och titta hur vi gör det bäst, säger hon.