– Jag tycker det är tveksamt med den här typen av transaktioner. Skolpengen ska ju gå till skolverksamhet, säger skolminister Lotta Edholm (L) till SVT.
Men Anders Hultin har också, via ett dotterbolag i koncernen, köpt den tornförsedda Engelska villan i Jämtlandsfjällen för 10,5 miljoner, vilket Dagens ETC tidigare avslöjat. Den spektakulära fastighetsaffären väcker frågor.
Köpte av sina kusiner
Det 317 kvadratmeter stora kulturminnesmärkta fjällpalatset fick sitt namn i början av 1900-talet då det ägdes av en brittisk bomullsmagnat som brukade flugfiska i området. Många år senare, i augusti 2007, köpte Anders Hultins farbror Engelska villan för 2,7 miljoner. Huset ärvdes senare av farbroderns barn som 2019 sålde huset vidare till Watma. Friskolebossen köpte alltså villan av sina egna kusiner och betalade, trots stora renoveringsbehov, 10,5 miljoner.
Fastighetsaffären var den dyraste i länet 2019 och få villor i trakten har sålts för mer än ett par miljoner. Efter försäljningen anlitades en antikvarisk arkitekt med uppgift att återställa villan till sin ”ursprungliga karaktär”, enligt dokument inskickade till kommunen. Gräv- och byggentreprenörer installerade ett nytt avloppsystem, grävde ny dränering runt huset samt planterade 1 100 träd på tomten.
Notan för hela upprustningen betalades av skolkoncernen.
Flyttade in med sin sambo
Enligt Anders Hultin var syftet med fastighetsköpet och renoveringarna att villan skulle användas för events och konferenser. Men trots det flyttade han och sambon in i den anrika tiorummaren med strandtomt.
– Under tiden vi bygger upp det här har jag valt att bosätta mig här uppe och arbeta konkret i verksamheten, sa Anders Hultin i en intervju med Dagens ETC för två år sedan.
Han hävdade att de var tillfälliga hyresgäster i huset och att konferenserna skulle inledas ”någon gång” under 2022. Men det blev aldrig någon kommersiell verksamhet i Engelska villan.
Vill bygga jaktslakteri
Anders Hultin är själv jägare och lät skolkoncernen köpa in en för ändamålet passande maskinpark bestående av en traktor, två fyrhjuling och tre snöskotrar. Han ansökte också om dispens från strandskyddet för att uppföra en 170 kvadratmeter stor byggnad med garage och slakteri för jakt med styck- och kylrum.
När fastigheten renoverats för mångmiljonbelopp, i februari 2022, köpte privatpersonen Anders Hultin huset. Pengarna till fastighetsaffären hämtade han från de stora vinster som hans friskolimperium genererat de senaste åren.
Skapade friskolereformen
Anders Hultin skördar nu frukterna av det friskolesystem som han själv designade 1991. Han var en av tjänstemännen som brukar kallas för arkitekterna bakom regeringen Bildts privatisering av den svenska skolan. Och kort efter att reformen infördes bildade Hultin Friskolornas riksförbund med stöd av Svenskt Näringsliv. Men det var först 2013, i rollen som vd för krisande JB Education, som han blev känd för en bredare allmänhet.
Mitt under nedläggningen postade Anders Hultin en Facebookbild på ett italienskt årgångsvin (779 kronor) med texten: ”Because I am worth it.” Han fick uppskattande kommentarer från moderata toppolitiker men också en enorm kritik eftersom inlägget postades mitt under JB Educations kaosartade konkurs. 11 000 elever hade plötsligt ingen skola att gå till och flera av dem förlorade sina betyg.
Ur konkursboet köpte Anders Hultin de fyra skolorna med bäst elevprofil för 750 000 kronor, vilket blev stommen i det som nu är Watma-koncernen.
Säger nej till intervju
Anders Hultin vill inte ställa upp på en intervju och ger endast några korta svar via mejl utan möjlighet till följdfrågor. Han bekräftar att skolkoncernens dotterbolag Watma Nordic Leisure betalat för renoveringarna av Engelska villan.
”Därefter har jag privat köpt ut fastigheten till ett värde som motsvarar företagets inköpskostnad av fastigheten samt renoveringsarbetena”, skriver Anders Hultin.
När jag ringde dig i september 2021 sa du att Engelska villan skulle bli en konferensanläggning, vad hände?
”Planerna skrinlades, bland annat på grund av effekterna av pandemin.”
Priset på 14 miljoner, är det skäligt?
”Priset baserades på fyra av varandra oberoende värderingar som gjordes i samband med försäljningen.”