BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Så många skrev under, tre lappar blev sju lappar, och det startades namninsamlingar på Facebook också. Det är bra, men det är för lätt för myndigheter att bortse från namnlistor, vi kände att vi måste göra något mer, säger Maya Wikdahl, 19, som också läser samhällsprogrammet på Globala gymnasiet.
Tillsammans med skolkompisarna Otto Boldemann, 19, och Jonathan Granlöf, 17, har hon jobbat hårt sedan i december för att uppmärksamma Jagaas fall.
– Vi har mobiliserat massor med människor på skolan och på flera andra skolor i Stockholm, alla engagerar sig, alla känner för Jagaa, säger Otto.
"En historisk strejk"
I dag går eleverna ut i gemensam skolstrejk mot Migrationsverkets beslut och i kväll anordnas en manifestation på Medborgarplatsen på Södermalm.
– Den här strejken är historisk. Kulturama, Rytmus och Södra latin har aldrig strejkat tidigare och det här är första gången som flera skolor går samman i en gemensam protest-aktion, säger Jonathan.
På torget ska det hållas tal och spelas musik.
– Demonstrationen är för Jagaa, men också för alla skol-elevers rätt att stanna i Sverige, säger Otto.
– Att utvisa en människa som levt i Sverige sedan han var barn är omänskligt. Jagaa kanske inte ens hinner ta studenten, då måste han börja om skolan på lågstadienivå i Mongoliet, eftersom han talar bättre svenska än sitt modersmål, säger Maya.
Familjens Itgelts asylansökan har avslagits, precis som pappans ansökan om förnyat arbetstillstånd. Mamman väntar fortfarande på besked om hon får arbeta vidare i Sverige. Ger myndigheterna klartecken för mamman så får hela familjen stanna – utom Jagaa eftersom han hunnit fylla 18 år. Han har en sista möjlighet att överklaga kvar.
"Kämpar till slutet"
– Jagaa har kämpat för att integrera sig i Sverige, hans lillebror är född här. Jaaga har ingenting kvar i Mongoliet. Hur kan en myndighet strunta så fullständigt i omständigheterna? Människan Jagaa försvinner helt i byråkratin, säger Jonathan.
Jagaa själv är överväldigad över stödet, säger de.
– Vi hoppas kunna stärka honom i detta och han är glad och tacksam över allt engagemang. Samtidigt är det absurt att det ska behövas, säger Otto.
– Om Jagaa får avslag igen kommer vi att gå vidare. Vi vägrar låta oss ignoreras, vi kommer att kämpa till slutet, säger Maya.