BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det man gör under certifieringen är att börja tänka normkritiskt och jobba med de fördomar alla människor har på olika sätt kring sexualitet och könsidentitet, säger verksamhetschef Jeanette Peretic.
12 av 18 heltidsanställda utbildades av RFSL. I dag finns 7–8 av dem kvar enligt Jeanette Peretic. Efter certifieringen genomfördes vissa åtgärder på boendet. Personalen plockade bland annat bort skyltar på toaletterna, slutade fråga efter make eller hustru och försökte tänka på könsneutral färgsättning när de inredde lokalerna. Åtgärderna har inte lett till någon trygghet, menar flera personer som bott på Westsura och som Dagens ETC varit i kontakt med. De vittnar om en vardag full av trakasserier, mobbning och mordhot från andra boende.
– De hotade döda mig, sa att jag var gay och sjuk. Jag kände mig verkligen inte säker. När de efter två månader fått reda på att jag var lesbisk vågade jag inte gå till matsalen och äta, säger 26-åriga Marzia från Afghanistan som bodde på Westsura under sju månader innan hon bad om förflyttning.
Överfall i matsalen
I början av november misshandlades en 31-årig man grovt i matsalen. Enligt polisanmälan blev han attackerad av 10–30 personer. 31-åringen uppger för Dagens ETC att han blev slagen och sparkad till marken och därefter huggen i ryggen med gafflar. Exakt vad som utlöste misshandeln är oklart, men polisen utreder det som ett hatbrott på grund av sexuell läggning. Efter misshandeln tvingades Migrationsverket hyra in ett vaktbolag under tio dagar för att hålla ordning på boendet. 31-åringen bor kvar på Westsura och uppger att han och hans partner blivit trakasserade under en längre tid.
– När vi går till restaurangen förolämpar de oss, skriker på oss och hotar oss. Det händer även på andra ställen på boendet, säger 31-åringen genom tolk till Dagens ETC.
I augusti dömdes en 28-åring till sex års fängelse och livstids utvisning efter att ha anlagt en brand på Westsura. I förundersökningen uppger han att han varit under psykisk press då han var skild från familjen i Syrien, inte fick besked om sitt asylärende och trakasserades av en annan boende som uppfattade honom som homosexuell. Verksamhetschefen Jeanette Peretic menar att det inte är något konstigt att det varit så många incidenter och konflikter på Westsura.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Sätter man ihop 200 personer från olika kulturella bakgrunder tror jag att alla människor förstår att det kan uppstå konflikter. Vi skulle kunna ta 200 svenskar och sätta ihop från olika kulturella sammanhang och det skulle bli otroliga konflikter där.
I RFSL:s hbtq-certifieringar för asylboenden ingår ingen särskild utbildning för att hantera säkerhetsfrågor som uppstår på grund av sexuell läggning. Jeanette Peretic tycker heller inte det behövs utan att det räcker med de rutiner som finns på boendet.
– Jag förstår inte vad det skulle vara för skillnad på
en sådan konflikt och andra konflikter? Det handlar om
hur man bemöter alla människor på ett schyst sätt. Eftersom vi är hbtq-certifierade ser vi hbtq-personer som dubbelt utsatta och har alltid det fokuset.
Jeanette Peretic kallar misshandeln i matsalen för hemsk och beklagar den, men menar också att det är omöjligt att garantera hbtq-personers säkerhet på boendet, trots certifieringen.
– Hur skulle jag någonsin kunna garantera att någon är säker? Det vi har i uppdrag från Migrationsverket är att leverera mat och husrum. Sedan har vi tagit frågan vidare, vi försöker alltid erbjuda hög kvalitet och jobbar med säkerhet först och främst, säger Jeanette Peretic.
Men vilket ansvar har ni för boende som upplevt sig trakasserade och hotade och framförallt, vilket ansvar har ni för misshandeln?
– Hur skulle vi överhuvudtaget kunna ta ansvar för vad enskilda individer tar sig för att göra? Förstår du hur konstig den frågan är?
Så ni har inget ansvar för misshandeln? Eller för annat som hänt?
– Nej det skulle jag inte påstå att vi har det i det perspektivet. Sedan har vi ett ansvar för att alla känner sig trygga på boendet. Men när människor går över gränsen ... Det finns droger och alkohol på boenden som vi hela tiden försöker stävja genom att samarbeta med polisen. Hur skulle jag kunna ge garanti för att någon person inte skulle göra något dumt?