BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Atbin Kyan blev erbjuden ett annat jobb inom kommunen men tackade nej eftersom han ville återvända till sina gamla jobb. Då varslades han på grund av arbetsvägran. Atbin Kyan och fackförbundet Kommunal tog fallet till Arbetsdomstolen och fick rätt på varje punkt. Han fick skadestånd men kommunen ville inte att de skulle jobba kvar så de köpte ut honom. Även gruppboendets pedagogiska vägledare blev avstängd och totalt kostade processen Partille kommun runt tre miljoner kronor, om man räknar in de sociala avgifterna och tiden då de var avstängda med full lön.
Händelsen blev omskriven i medierna och när Atbin Kyan började söka nya jobb fick han inget trots att han sökte över hundra jobb och arbetsmarknaden för socialarbetare är god. Han tror att arbetsgivarna sökte på hans namn och läste att han varit inblandad i en arbetsgivarkonflikt vilket fick dem att rygga tillbaka och välja andra kandidater. Till slut fick han komma på intervju till ett jobb som stödassistent i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo och även där frågade chefen om den tidigare arbetskonflikten, men valde att anställa honom ändå.
– Det finns såklart undantag men generellt sett upplever jag att man straffar personer som jag, säger Atbin Kyan.
Fick inte medverka
Så småningom bestämde han sig för att byta bana och idag läser han femte terminen på socionomprogrammet. Den här terminen praktiserar han på SDF Västra Hisingen och även där upplever han att Partille-konflikten förföljer honom. Ett av inslagen är att tillsammans med handledaren delta i nätverksmöten med chefer från andra stadsdelar, men i slutet av oktober fick Atbin Kyan besked om att han inte kan medverka på de mötena. Han fick också veta att chefen på hans praktikplats ringt den tidigare avdelningschefen i Partille för att förhöra sig om konflikten.
– När jag fick veta det blev jag både förvånad och förbannad. Jag vet att det går till såhär i samhället, att personer som har makt och resurser utnyttjar det, men jag visste inte att det kunde ske såhär öppet, säger han.
Under socionomutbildningen lär man sig diskrimineringslagen där det bland annat står att man inte får utsätta arbetstagare eller praktikanter för repressalier på grund av att man tidigare medverkat i utredningar. Men Atbin Kyan tycker att det är skillnad på vad man lär sig under utbildningen och hur man agerar ute på arbetsplatserna.
– På universitetet lär man sig att vara kritisk men på arbetsplatserna gäller helt andra ideal, säger han.
"Handlar om praktikanter"
Johannes Rämnegård är områdeschef för boende och personligt stöd i stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen där Atbin Kyan praktiserar. Han bekräftar att han kontaktat den tidigare chefen i Partille för att få veta mer om konflikten men menar att det inte har någonting med beslutet att inte låta praktikanten delta i nätverksmötet – som leds av den tidigare Partille-chefen.
– Vi ställer oss alltid frågan om det är okej att ha praktikanter på möten. Om man ska prata om obekväma saker eller diskutera uppgifter med sekretess är man kanske inte bekväm med att praktikanter är med.
Så det handlar inte om Atbin Kyan utan om praktikanter i allmänhet?
– Ja, det handlar om att vi inte vill ha utomstående personer med på mötet. Men jag vill ju att alla praktikanter ska ha en bra upplevelse hos oss så jag ska ha ett möte med Atbin och vår HR-avdelning eftersom han har en annan åsikt om situationen.
Varför valde du att ringa den tidigare chefen för att få veta mer om en fem år gammal konflikt som dömts till Atbins fördel?
– Det kom upp information om den tidigare situationen i Partille och jag ville veta mer om den konflikten. Men Atbin har gjort ett bra jobb hos oss och jag har varit tydlig med att jag inte lägger någon värdering i vad som hänt tidigare utan bara bryr mig om vad han presterar här och nu.
Är det inte lite motsägelsefullt att be om information från den tidigare chefen och samtidigt säga att det förflutna inte spelar någon roll?
– Jag behövde veta vad som hänt eftersom jag undrade om det var relevant eller inte. Men nu har jag lämnat det som var då för jag tycker inte det berör oss nu. Om han har en känsla av någonting annat är det tråkigt men det är svårt för mig att spekulera i vad det beror på. Jag får lyssna på hans synpunkter när vi får till ett möte med HR-avdelningen.
"Har inget med saken att göra"
AnnBrith Davidsson, som var avdelningschef i Partille kommun när Atbin Kyan stängdes av, menar att hon inte har någonting att göra med att han inte får delta på nätverksmötet.
– Jag berättade kortfattat för hans nuvarande chef om konflikten eftersom han ringde och frågade. Men jag har ingenting att göra med hans beslutsprocesser och vad han sedan väljer att göra av informationen.
Atbin upplever att det finns ett icke-officiellt nätverk av chefer inom kommunen som informerar varandra om arbetstagare som varit kritiska. Känner du igen den bilden?
– Ibland kanske man kontaktar en tidigare chef för att få en mer diversifierad bild av en person. Men det finns ingen inofficiellt nätverk av chefer utan jag tror snarare att det beror på att konflikten i Partille blev mycket omskriven och man har hört talas om vad som hände där.
Om ett år är Atbin Kyan färdigutbildad och kommer ut på en arbetsmarknad som skriker efter socionomer. Ändå funderar han på om den konflikt han hade med arbetsgivaren i Partille kommer att påverka hans fortsatta karriär.
– Jag tänker mycket på min framtid. Tyvärr är jag övertygad om att det här inte var sista gången jag kommer straffas för det som hände på min tidigare arbetsplats trots att jag fick rätt i arbetsdomstolen, säger han.