– Det blev en väldigt snabb effekt på min motion. Jag har alltid tyckt att det var en onödig myndighet så det är helt okej att ta bort den. När Alliansen tillträdde 2008 slog vi ihop flera myndigheter till en gemensam diskrimineringsmyndighet. Vi har också departement som jobbar med jämställdhetsfrågor så jag tycker det blir lite många kockar i samma fråga, säger han.
Annika Hirvonen Falk är Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson och suppleant i Arbetsmarknadsutskottet, där det slutgiltiga beslutet om myndighetens framtid togs. Hon blev förtvivlad när hon hörde talas om nedläggningen.
– Jag tror inte att de fattar vad de håller på att göra. Deras anledning att inte starta Jämställdhetsmyndigheten var ju att de inte ville slå sönder välfungerande arbeten, men det är precis det de gör just nu. Det här är beviset på att Moderaterna aldrig brytt sig om jämställdhet, säger hon.
Var emot från början
Moderaterna var emot en Jämställdhetsmyndighet redan från början. Annika Hirvonen Falk kan förstå att de har en annan syn på jämställdhetsarbete, men tycker inte att de borde ha agerat så hastigt.
– Om man snabbavvecklar myndigheten måste allt det här arbetet stoppas ganska direkt. Jag tycker det är fruktansvärt ansvarslöst att avveckla den på det här sättet, säger hon.
Orsakade stora protester
Jämställdhetsmyndigheten har fått 40 miljoner kronor för att avveckla sin verksamhet under det kommande året. Året därpå får de ingenting, vilket innebär att de måste lägga ner senast vid nästa årsskifte. Planerna har väckt stora protester den senaste veckan. Över 30 000 personer har skrivit under en digital protestlista och i helgen skrev 30 organisationer en debattartikel i Svenska Dagbladet där de kallade nedläggningen för ”ett svek mot väljarna, och ett brott mot Sveriges jämställdhetsambitioner”. Men Jan Ericson tycker inte att nedläggningen visar att Moderaterna struntar i jämställdhet.
– En myndighet i sig påverkar inte jämställdheten. Dessutom var det uppenbarligen inte så viktigt för den sittande regeringen heller, eftersom de väntade till det sista året på mandatperioden med att starta myndigheten. Vi satsar på rättssamhället och sänker skatten för de med lägst inkomster, vilket ofta är kvinnor som jobbar i offentlig sektor. Det gynnar jämställdheten mer än att starta en massa myndigheter, säger han.
Ansvaret var utspritt
Tidigare var ansvaret för landets jämställdhetsarbete utspritt på bland andra Länsstyrelsen i Stockholm och Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. De ansvarsområdena har under året flyttats till Jämställdhetsmyndigheten. Enligt Annika Hirvonen Falk finns ingen plan för vilka myndigheter som ska ta över ansvaret för områden som hedersrelaterat våld och mäns våld mot kvinnor när myndigheten lägger ner.
– Om den läggs ner utan att det finns en plan för hur man ska ta hand om de viktiga sakerna kommer det att få konsekvenser för samhället. Det kommer ta många många år innan vi kan bygga upp det här igen, säger hon.
Överenskommelse saknas
Inom områden som skolan och pensionssystemet har politikerna gjort blocköverskridande och långsiktiga överenskommelser så att inte systemen ska ändras varje gång det blir ett maktskifte. Enligt riksdagsledamoten Annika Hirvonen Falk har hon aldrig upplevt att det funnits behov av att göra en sådan för jämställdhetspolitiken förut.
– Tidigare har det inte varit ett problem. Bortsett från SD har alla partier stått bakom de jämställdhetspolitiska målen. Men nu har jämställdhetspolitiken politiserats, både här i Sverige och internationellt. Det är synd, för de här frågorna är för viktiga för att bli offer för symbolpolitik.
De minskade anslagen till myndigheten gäller nu från årsskiftet. Dock kan en tillträdande regering stoppa avvecklingen genom att lägga en kompletteringsbudget.