– Att få ta emot dödshot har blivit en del av min vardag, säger hon.
Nelly S Cooper leder organisationen West Point Women for Health and Development i en kåkstad utanför Liberias huvudstad Monrovia. Förutom att lära fattiga kvinnor att läsa, skriva och sy arbetar hon med att de ska ta plats.
– Jag berättar för kvinnor vad de har för rättigheter och att de ska säga ifrån när de kränks. Om de gör det så lyssnar andra, dessutom leder det till att fler kvinnor vågar säga ifrån, säger hon till ETC.
Är van vid hot
Men det är inte alla som uppskattar Coopers aktivism. Hot är långt ifrån ovanliga i hennes liv.
– Folk hotar att bränna ner mitt hus och kvinnocentret för att vi lär kvinnor att de har rättigheter. Men jag är inte rädd.
Cooper berättar att hon efter Liberias långa och blodiga inbördeskrig är van vid hot och att hon, trots dem, inte riktigt känner att hon har fått betala ett särskilt högt pris för sin kvinnorättsaktivism.
– Det tycker jag inte. Jag gör det jag älskar att göra. Det är inte alltid lätt och ibland blir man väldigt trött på människor, men jag tar styrka från vreden jag känner efter att ha sett kvinnor bli kränkta, misshandlade och våldtagna.
Det är dock inte bara kvinnor som får hjälp av Cooper, berättar hon.
– Jag vill att mina egna barn ska växa upp i en trygg miljö, så jag hjälper andras barn också. Och om en man ber mig om hjälp så säger jag inte nej till honom heller.
Kämpar mot samma problem
Cooper är en av tre kvinnorättsaktivister vars liv skildras i Kvinna till kvinnas dokumentärfilm Six Days. Samtliga jobbar med organisationer kopplade till Kvinna till kvinna i regioner som har drabbats hårt av krig: Nelly S Coopers Liberia, Lanja Abdullas kurdiska Irak och Maia Kvaratskhelias Abchazien, en utbrytarregion i Georgien. Cooper tycker att det märks att alla tre bekämpar samma sorts problem.
– Det handlar om att hjälpa kvinnor som tagit sig igenom krig med deras svårigheter. Krig förändrar människor.
Lanja Abdulla, som är journalist och kämpar mot våld mot kvinnor, håller med.
– Poängen med krig är att skada och förstöra. Att vi ser så mycket våld och förtryck nu är en direkt konsekvens av det som har hänt.
Hedersrelaterat våld
Abdullas aktivism handlar till stor del om hedersrelaterat våld, någonting som syns tydligt i Six Days. Även för henne har det lett till många hot, främst från män.
– De som hotar mig är sådana som slår sina fruar och systrar – deras beteende mot dessa kvinnor speglar deras beteende mot mig, säger Abdulla i dokumentären.
Trots trakasserier, hot och andra svårigheter fortsätter kvinnorättsaktivisterna i Six Days att kämpa. Målmedvetenheten har de gemensamt.
– Jag har valt det här arbetet, jag tror att det är mitt kall, säger Nelly Cooper.