Daniel Suhonen är född 1979 och har varit aktiv inom arbetarrörelsen i nästan 25 år. Bland annat som kulturpolitiker i Stockholm, redaktör för SSU:s tidskrift Tvärdrag, chefredaktör för socialdemokratiska Tiden och som studiesekreterare på ABF i Stockholm under flera år. Han var även informell talskrivare åt Håkan Juholt under dennes tid som partiledare 2011, vilket bland annat skildras i boken Partiledaren som klev in från kylan. I dag är han chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hur skulle du beskriva din politiska profil?
– Jag står nog i mitten av den socialdemokratiska idétraditionen egentligen, men jag kan förstå om många ser det som en vänsterposition. Socialdemokraterna har glidit så mycket åt höger under den senaste tiden att det jag står för har blivit väldigt radikalt.
– Men det håller på att förändras. Det finns en enorm medvind för demokratisk socialism runtom i världen i dag, det syns bland annat i Jeremy Corbyns starka stöd i England eller Bernie Sanders i USA. Samtidigt håller den socialdemokrati som inte går åt det hållet på att krossas av sitt eget misslyckande att plocka upp de här strömningarna. Det finns ett enormt sug efter en radikal socialdemokrati, så jag känner mig hoppfull. Problemet är att det inom S inte förs en politik som aktiverar den här längtan, och då fylls det vakuumet av andra krafter.
Hur nära band har du till Socialdemokraterna i dag?
– Väldigt nära. Jag är medlem och ideologiskt övertygad socialdemokrat och min position i S är faktiskt bättre än någonsin. Många trodde att jag skulle bli utfryst efter Juholtboken, men den liberala falangen i partiet är inte lika stark längre.
Vad har du för käpphästar?
– Hur många får du plats med? Haha. En är att man kan vinna val med hjälp av arbetarklassen och den lägre medelklassen. Det gäller bara att aktivera dem med en politik som är relevant. En annan är att vi behöver ett nytt pensionssystem med höjda pensioner för vanligt folk. Det parti som vågar leverera ett nytt rättvist pensionssystem kan vinna valet. Men sedan måste vi börja prata om kortare arbetstid, längre semestrar och hur vi ska få mer frihet och livskvalitet. Vi måste få mer tid för liv.
Vilken är den mest underrapporterade frågan just nu?
– Förutom klimatfrågan tycker jag det saknas socialpolitiska reportage om hur de fattigaste familjerna och medborgarna faktiskt har det. Det är inte Solsidan som är representativt för Sverige utan Skuggsidan. De flesta har ganska knappa ekonomiska förutsättningar i dag, men den bilden saknas.
– Sedan är det konstigt att ingen driver frågan om varför SD går Rysslands ärenden. Hur kan man tillåta att de påstår sig vara Sverigevänner, samtidigt som de driver på i frågor som gynnar Ryssland?
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.