– Vad har du för vinkel på det jobbet? När kommer intervjun att bränna till?
Det är fredagsmorgon på föreningen Fanzingo i Alby. Runt det stora bordet sitter 16 ungdomar och utvärderar veckan tillsammans med handledaren Luis Lineo. Deras jobb är att under tre veckor göra tidningen Shoo som sedan delas ut till alla unga i Botkyrka. Och det är kommunen som står för lönen.
– Det här är det bästa sommarjobbet som jag som är intresserad av media kan ha, säger Julia Enström som är 17 år och bor i Tumba.
Hennes text om att smala människor också mår dåligt av skönhetsideal är precis klar. Nu förbereder hon intervjufrågor till Dogge Doggelito som hon ska träffa om ett par timmar och bollar frågor med Hallundabon Mohamed Habib, 16 år.
1 370 har fått jobb
Det är första gången som Mohamed och Julia har ett sommarjobb. Att de skulle få ett kommunalt jobb var självklart. Här i Botkyrka har kommunen nämligen garanterat alla ungdomar mellan 16 och 18 år arbete under lovet. Totalt sökte 1 370 tonåringar och för kommunens del kostar det 10,7 miljoner kronor.
Jill Melinder (S) som är kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad tycker att satsningen är väldigt viktig.
– Det är allt färre företag som anställer ungdomar på sommaren. Saknar man nätverk och kontakter är det svårt att få jobb. På det här sättet får ungdomarna en första erfarenhet av arbetsmarknaden, säger hon.
Men det är inte bara referenserna som Jill Melinder ser som viktiga. Även att tonåringarna får pengar och något att göra under lovet är bra.
Mohamed och Julia håller med:
– Jag har lärt mig sjukt mycket, både hur man gör en tidning och om arbetslivet, säger Julia.
För henne och Mohamed hade det varit svårt att få jobb genom sina föräldrar.
– Men jag har flera kompisar som jobbar på sina föräldrars restauranger, säger Mohamed.
Men kommunledningen har också fått kritik för att de har fått ”uppfinna” jobb för att uppfylla sitt löfte till ungdomarna. Till exempel har en del anställts som kulturagenter som intervjuar andra unga om kommunens kulturutbud. Andra har fått jobb som konstnär eller musiker. Men Jill Melinder håller inte med om bilden att de har skapat konstgjorda arbeten.
– Vad menar man egentligen med det? Man borde fundera över vad de här ungdomarna gör. Till exempel arbetar 200 stycken med att renovera förskolor efter att vi har frågat dem vad som behövs. Är det att skapa ett jobb eller ett arbete som behöver bli gjort, frågar hon retoriskt.
Hon poängterar också att de ungdomar som har anställts som konstnärer också har rätt att utveckla sina intressen och få referenser inom sitt framtida yrke.
”Får föra fram mina åsikter”
Här på Shoo-redaktionen drömmer Julia om att jobba som fotograf eller med grafisk design. Mohamed vill bli affärsman. Men han tycker att journalist är ett intressant jobb.
– Det känns jättebra att få skriva och föra fram sina åsikter om samhället. Jag hoppas att de som läser tänker över hur de behandlar andra eller känner igen sig, säger Mohamed som har skrivit om diskriminering.
– Jag har intervjuat en kvinna som för några år sedan blev trakasserad på tunnelbanan för att hon bar slöja, berättar han innan han går iväg för att börja på nästa artikel.