BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
När 3 800 lägenheter renoveras i området kommer hyreshöjningarna att bli kännbara. Även om hyresgästerna i flera av de hus som just nu är aktuella har fått välja mellan två standardnivåer – en grundläggande och en mer ”lyxig”.
– I dag betalar jag 5 000 för min tvåa. Jag räknar med att den kommer att kosta mellan 8 000 och 9 000 sedan. Om det blir så kan jag inte betala, säger den Eriksbergsbo som ETC talat med.
Ett mönster som går igen
Irene Molina, professor i kulturgeografi, kommer också att hålla tal på demonstrationen med utgångspunkt i det hon ser i sin forskning. Hon ser ett mönster som går igen i de flesta av de områden där renoveringar väntar. Det är att områden med nybyggda och nyrenoverade hus gentrifieras, – befolkningen byts ut.
– För dem som bor där innebär det stress och oro. Plötsligt betraktas deras hem inte längre som hem utan marknadsobjekt och deras aktörskap försvinner.
Irene Molinas forskning visar att ungefär en tredjedel inte kan bo kvar efter nyrenoveringar. Vad som händer med den gruppen har forskningen ännu ingen klar bild av.
”Dystert för Eriksberg”
För den person som ETC har intervjuat är känslan av osäkerhet påtaglig.
– Det känns jättekonstigt. Jag har ett heltidsjobb, men måste ändå oroa mig för det här.
– Höjer de hyran kommer jag väl att få flytta hem till mamma igen, eller så kanske jag ärligt talat blir hemlös. Det är de som kan betala 9 000 i hyra som får flytta in i min lägenhet.
Han tycker att situationen känns dyster, inte bara för honom själv personligen, utan för hela Eriksberg som område.
– Jag har jobbat på fritidsgården här tidigare och vet att många av barnen i området har ensamstående föräldrar. De flesta av dem kan inte heller betala en så stor hyreshöjning. En stor andel hyresgäster är också pensionärer eller sjukskrivna. Vad ska hända med dem?
På ett möte med Hyresgästföreningen fick hyresgästerna reda på att den kommande renoveringen av deras hus, som sker om några år, beräknas innebära 80 procents påslag i hyreskostnad baserat på de renoveringar som gjorts tidigare, men inga detaljer är klara ännu. Varken om vart hyresgästerna ska ta vägen under tiden som lägenheterna renoveras, om de kommer att få välja mellan högre eller lägre standard på renoveringen av sina lägenheter, eller exakt vad hyran kommer att landa på.
Samtidigt som hyresgäster i en del hus där renoveringsplanerna har gått längre flyttar fylls de på med personer som bara har korttidskontrakt och som kommer att få flytta direkt när renoveringen påbörjas.
”Man måste ha en plan”
Irene Molina säger att hon tycker att Uppsalas politiker borde lägga upp en plan för hur folk ska ha råd att bo kvar i samband med att renoveringsprojekt och nybyggen planeras.
– I Knivsta har de gjort på ett annat sätt, som har varit mycket bättre för de boende. Hyran har inte behövt höjas så mycket och de boende har kunnat stanna. I annat fall måste man ha en plan för vad som ska hända med dem som tvingas flytta, i stället för att låtsas som om problemet inte finns, säger Irene Molina.
Känner sig sviken av politikerna
Den hyresgäst som ETC har pratat med säger att de flesta i Eriksberg röstar på Socialdemokraterna, men känner sig sviken av företrädarna för den politiska majoriteten, som renoverar upp och bygger nytt utan att ha en lösning klar för de boende. Han är också kritisk till förtätningen i området.
– Visst kan man bygga nytt, men jag vill helst inte kunna se in hos grannen när jag tittar ut genom fönstret. Det blir för tätt.
Han tycker att Uppsalahem borde överväga att använda samma modell som man gjort i Knivsta.
– De kan gå ännu längre med den och visa att Uppsalahem är ett framåtsträvande bostadsföretag. I slutändan så är det vi redan existerande hyresgäster i Eriksberg som bor här och vill bo kvar här.