Gustaf Seppelin Solli säger till Dagens ETC att hans förhoppning inför hovrättsförhandlingara är att rätten ska utdöma ett fängelsestraff, men att han inte känner sig särkilt säker på en sådan utgång.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– En fängelsedom är min förhoppning, men jag tror är att de dömer som i tingsrätten, säger han.
Gustaf Seppelin Solli skadades för livet i olyckan, och Johan Löfroth som då var 23 dog efter flera veckor på sjukhus.
Rensade kalkklump
Det var i november 2011 som de båda beordrats att rensa en kalkklump ur en ugn på SSAB:s anläggning i Luleå. Under arbetet exploderade det i ugnen och frätande kalk sköljde över fem arbetare. Samtliga var anställda hos underentreprenörer och saknade både kunskap och erfarenhet för jobbet som skulle utföras.
Tingsrätten ansåg att det rört sig om ett rent inhyrningsförhållande och slår fast i domen att ansvaret för säkerhet och arbetsmiljö legat hos Nordkalk och den tjänstgörande platschefen. Detta håller inte Nordkalk med om. I överklagandet till Hovrätten argumenterar företaget för att huvudansvaret legat hos underentreprenörerna.
– Det är en viktig sak att avgöra. Vi kommer in på ett ställe där jag aldrig varit tidigare och blir inkastade på ett jobb fast vår firma är där för att göra ett annat. Men man tog personal och sa ”kan ni göra detta istället” och som arbetstagare tar man jobbet som finns. Om det skulle räknas som att vara underentreprenör måste man ha starkare regler om hur företagen överhuvudtaget får befatta sig med underentreprenörer, säger Gustaf Seppelin Solli.
Tingsrättsdom står sig
Att Hovrätten skulle gå på Nordkalks linje är inte sannolikt, enligt Maria Steinberg som är docent i arbetsmiljörätt och en av landets ledande experter på området. Hon tror tingsrättsdomen står sig.
– Domstolen gör en bedömning av de faktiska förhållandena. Vem hade arbetsledningsrätten? Det hade Nordkalk, de tillhandahöll redskap och utövade tillsynen. Man gör bedömningen att det fanns ett avtal om att de inte fick använda de andra företagens arbetskraft för vissa uppgifter. Det gjorde de ändå och tog därmed över arbetsledningsrätten, säger Maria Steinberg.
En bakomliggande orsak till olyckan var också stress. Den kalkklump som skulle rensas ur ugnen orsakade produktionsstopp, och Maria Steinberg menar att tingsrätten även tagit fasta på att arbetet utförts i strid med gällande säkerhetsrutiner.
– Man bröt mot reglerna om att man ska göra en riskbedömning om hur farligt arbetet är. En riskbedömning skulle ha kunnat upptäcka två viktiga saker: att en av dessa personer var okvalificerad och att arbetet var väldigt farligt i sig. Man hade kunnat utföra det på ett alternativt sätt utifrån den vetskapen, men det hade tagit längre tid.
Olycka samma dag
Maria Steinberg anser att det är särskilt allvarligt att en liknande olycka inträffade tidigare samma dag som dödsolyckan. Hon har sett liknande situationer många gånger tidigare.
– Det tycker jag är skrämmande. Det är inte första gången under de 40 år jag arbetat med detta som jag läser sådant. Det har antingen varit en olycka eller allvarligt tillbud utan att man gjort något. Sedan händer samma sak i närtid och det resulterar i allvarlig olycka eller dödsfall.
Gustaf Seppelin Solli, vars hela liv förändrades efter olyckan, har flera gånger sagt att han tycker tingsrättsdomen blev alltför mild. Han ifrågasätter varför Nordkalk ens överklagar.
– Jag kan tycka att om man kommit undan med en smäll på fingrarna så är det bara att tacka och ta emot. Det hade jag själv gjort om jag kommit undan med ingenting. Men de tycker väl att de inte gjort något fel. Det är lustigt att ett så stort företag har noll självrannsakan.