I uppropet #obekvämarbetstid vittnar kvinnor inom handeln nu om sin utsatta situation.
– Det här är väldigt vanligt, vårt upprop kommer bara åt en liten del av vad som faktiskt sker. Det är jättemånga som inte vågat berätta av rädsla för att de ska kunna identifieras. Jag tror inte att jag stött på någon som sagt att de aldrig blivit utsatta, säger Maria Karlsson som jobbar som florist och är en av initiativtagarna.
Många av berättelserna vittnar om utsattheten i butiker där kunder gör ovälkomna närmande, söker upp de anställda och tar reda på deras namn. Samma personer tar ofta kontakt med den anställda flera gånger. Att inte kunna ta sig därifrån, och dessutom förväntas ge ett proffsigt bemötande gör situationen extra utsatt, menar Maria Karlsson.
– Reaktionen från chefen blir ofta ”Men du var väl inte otrevlig?” eller ”Du sålde väl till honom ändå?”. Och har du en gång mött den reaktionen så försöker du inte belysa problemet igen, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Rädsla att berätta
Maria Karlsson menar problemen är vida kända inom handeln, men att de inte lyfts upp på rätt nivå på grund av rädslan att berätta.
– Jag har jobbat inom handeln i 20 år och det har alltid varit ett samtalsämne bland vänner. Man har hört när man har sökt ett nytt jobb att på den arbetsplatsen så finns den här personen eller kunden. Men man ser det nästan som en del av anställningsvillkoren, en del av jobbet, säger hon.
Svårigheten att få gehör för problemen finns bland chefer, men också för att många inte vet att facket kan hjälpa dem. Trots att flera inom uppropet är fackligt aktiva så är frågan knappt synlig i fackets egna kanaler, menar man.
– Vi känner att det ofta saknas utbildning, men då har vi fått svaret att det finns utbildningar och kurser men att ingen söker dem. Men jag som har varit fackligt aktiv i många år har aldrig sett några större ansträngningar för att promota dem, säger Maria Karlsson.
”Kultur av att inte meddela”
På Handelsanställdas förbund är man inte förvånad över hur situationen beskrivs, förbundsordförande Susanna Gideonsson kallar situationen bedrövlig.
– Vi vet ju att det är de som är mest utsatta är de som är i beroendeställning och har osäkra anställningar, ofta unga tjejer. Och dem har vi ju mycket inom handeln, så tyvärr är det här inte oväntat, säger Susanna Gideonsson.
Många vittnar om att de inte kan ta upp problemen med sina chefer, vad har ni som fackförbund för ansvar för situationen?
– Vi har ett ansvar för att se till att arbetsgivaren sköter sig. När det gäller enskilda ärenden så har vi svårare, eftersom det finns en kultur av att man inte meddelar oss så vi får fatt i ärendena.
Enligt en av talespersonerna så vet många inte att facket kan hjälpa dem med de här frågorna, hur ser du på det?
– Det har jag svårt att reflektera över. Om någon anmäler så går vi på arbetsgivaren och ser till att den sköter sig, det är vår roll. Där tror jag att vi varit väldigt tydliga alltid, den frågan har vi ständigt drivit. Men när det gäller kunskapen hos den enskilde, där kan vi se i uppropet att vi kanske behöver bli ännu tydligare, säger Susanna Gideonsson
Efterlyser aktivt engagemang
Uppropsmakarna efterlyser nu att alla arbetsgivare, både stora och små, tar sitt ansvar för arbetsmiljön på allvar. I och med de nya reglerna i arbetsmiljölagen som trädde i kraft förra året så måste alla arbetsgivare arbeta aktivt och förebyggande med frågan, vilket väldigt få gör idag, menar Maria Karlsson.
– Det saknas precis överallt. De måste bli tydligare där och visa aktivt att de är medvetna om sina skyldigheter som chef. Inte bara ha ett trött A4-papper i nån pärm längst in på nån dammig hylla. De måste ha ett mer aktivt engagemang för sina anställda, säger Maria Karlsson.