Hon hoppas kunna använda uppmärksamheten till att arbeta för mer öppenhet kring parlamentarikernas ersättningar, en fråga hon menar att Vänsterpartiet har drivit hårt.
Malin Björk var skriven i Bryssel i många år innan hon blev invald i parlamentet 2014. När hon blev parlamentariker rådfrågade hon administrationen för att får godkänt för att använda traktamentet till sina resor i Sverige istället för uppehället i Bryssel.
– Jag har fått ok på det, alla parlamentariker har rätt till traktamentena. Men den stora frågan är ju vad man använder pengarna till. De ska gå till uppdraget och arbetet som parlamentariker. Och det är viktigt - det är det enda som mina pengar har gått till. Jag har inte skott mig. Jag har inte stoppat dem i egen ficka. Jag använder dem för mitt arbete.
Välkomnar granskning
Hon säger sig välkomna granskningen, men är kritisk till att de andra parlamentarikerna inte öppet redovisar vad de använder de olika ersättningarna som betalas ut till.
– Men jag kommer fortsätta att vara öppen och ärlig, även om det betyder att jag blir den enda som kan granskas, säger Malin Björk och fortsätter:
– Även om jag säkert hade undvikit alla de här frågorna om jag bara skrivit mig hemma hos mamma i Sverige.
Malin Björk poängterar att det knappast sparar henne pengar att använda traktamentet till resor i Sverige istället för att - som många andra gör - vara skriven i Sverige och ha övernattningslägenhet i Bryssel. Hon framhåller också att hon använder pengarna för kostnader i samband med andra resor i tjänsten.
– Den som nu erkänner att det blir ett överskott, och berättar vad hen ska göra med det – nämligen betala tillbaka det, och som också vill vara lite kaxig och säga att hen faktiskt redan har betalat tillbaka, den får det hållet emot sig. För mig blir det upp-och-ner-vända världen. Det vore väl rimligare att fråga de andra om vad de gjort med sina överskott. Tänker de betala tillbaka det eller stoppa det i fickan?
Du har betalat tillbaka 50 000 kronor, har du gjort några inbetalningar tidigare?
– Nej, det kommer jag att göra när den sista avräkningen i slutet av mandatperioden görs.
Det har alltså betalats ut cirka en miljon under fem år, varför väntar du fram till en månad innan valet med att betala tillbaka, strax efter att en granskning har inletts?
– Inbetalningen hade ingenting med det att göra. Jag satt och räknade på en massa kvitton och sjukförsäkring för flera år tillbaka och gjorde andra inbetalningar. Då gjorde jag den inbetalningen samtidigt.
– Jag gjorde inbetalningen för att jag vill kunna visa att jag inte använder överskottet själv. Jag vill kunna vara kaxig och säga det. Men det blir konstigt när det sedan används emot en.
Hur mycket har du planerat att betala tillbaka totalt?
– Det vet jag inte. Jag kommer att göra den avräkningen i slutet av mandatperioden.
Kan du förstå att människor reagerar på när det bli oklarheter kring de här frågorna eftersom ni har haft en högre svansföring kring ersättningarna, och med er partiskatt?
– Jag förstår att man granskas och jag har varit öppen och ärlig. Jag tycker faktiskt att det känns orättvist, jag vill att man granskar de andra på samma sätt nu.
– Jag har hört att SVT pratar om hög svansföring. Men jag har ingen svans, och sitter inte på höga hästar, jag har varit tydlig med att jag inte skor mig. Jag vet inte om det är det som sticker i ögonen, eller vad är det som gör att man vill sätta åt den som är öppen och ärlig extra hårt.
Efter att Malin Björk svarat i en enkät att hon använt en del av sina kontorspengar till marknadsföringsmaterial i form av små 3D-klitorisar har många fnissat åt prioriteringen. Malin Björk väljer att se positivt på reaktionerna:
– Nu är det faktiskt väldigt många fler som vet hur en klitoris ser ut.