– Är det för sent att rösta?
Den 22-åriga killen är på väg in i Orient Livs i Rinkeby tillsammans med en kompis. Det är dagen efter valet till EU-parlamentet.
– Jag brukar rösta. Men nu hann jag inte och jag trodde att valet var senare. Jag har inte sett en enda politiker här, ursäktar han sig.
”Måste sparka ut M”
Här i Rinkeby finns valdistriktet med lägst valdeltagande i hela Stockholms stad, Spånga 22 Rinkebysvängen Ö. 22,2 procent av de röstberättigade deltog.
Abdi Noor kommer förbi och lyssnar på samtalet. För honom var det självklart att rösta.
– Jag samlade hundra somalier för att gå och rösta. Vi måste sparka ut Moderaterna som förstör Sverige och skicka en signal till Alliansen, säger Abdi Noor.
Ali Mohammed håller med:
– Jag tycker att det är viktigt att göra min röst hörd. Jag förstår inte varför så många av mina grannar inte röstar som man gör i rikare områden.
Bland de som ändå röstade valde de flesta Socialdemokraterna, 58, 3 procent. Inget annat parti når ens upp över tio procent här.
Olika livsvillkor
38 minuter bort med kollektivtrafiken från Rinkeby ligger valdistriktet Bromma 18 Södra Ängby som också sticker ut i statistiken. Hela 80,3 deltog i söndagens val. Här röstar de flesta blått.
Trots att det geografiska avståndet mellan Rinkeby och Södra Ängby bara är 5,5 kilometer är levnadsvillkoren totalt olika. Medan en genomsnittlig Rinkebybo tjänar 162 100 kronor om året är medelinkomsten i Södra Ängby 597 700 kronor, snittet för hela Stockholm är 323 500. 18,5 procent har utländsk bakgrund mot Rinkebys 90,8 procent.
Segregationen större än man trott
Att Stockholm är segregerat är ingen nyhet. Men förra veckan presenterade kulturgeograferna Bo Malmberg och Eva Andersson ett nytt program att mäta segregation med, genom att titta på mindre områden. Den visar att segregationen är större än vad man förut har trott.
– Det är tydligt att Stockholms län har en kraftig segregation mellan de västra och östra delarna och de fattigaste människorna bor runt Järvafältet, säger Bo Malmberg.
”Engagerade människor”
Men det är inte bara inkomster som skiljer områdena åt. Här i Södra Ängby går alla elever ut med behörighet till gymnasiet, i Rinkeby är det bara 70,6 procent.
Och just utbildning är en av förklaringarna till att valdeltagandet är så högt här, tror Torbjörn och Ann-Marie Althén som håller på att plocka ned KD:s valplakat utanför Islandstorgets tunnelbanestation.
– De som bor här är utbildade och engagerade i samhällsfrågor. Man är vana vid att säga vad man tycker, säger de.
För deras eget parti, KD, gick det bra. Valets stora förlorare även i Södra Ängby är Moderaterna som tappade 10,5 procentenheter till 30,2 procent. Torbjörn och Ann-Marie menar att det beror på generationsväxlingen som pågår i området.
– Det flyttar in många barnfamiljer som röstar på Miljöpartiet. För oss spelar det ingen roll vad man röstar på, bara man deltar, säger de.
Micke, som precis ska ta tunnelbanan härifrån, har en annan åsikt.
– Jag är emot EU och att inte rösta är ett sätt att markera det.
”Miljön är viktigast”
Miljöpartiet, som blev det största partiet i Stockholm med sina 21,7 procent, ökade sitt stöd med 5,4 procentenheter i området. För Södra Ängbybon Jessica Myrhage var det självklart att lägga sin röst på MP.
– Miljön är viktigast och när man får chans att påverka ska man göra det, säger hon.
Bredvid henne i busskuren sitter Sayran Kerim från Tensta. Hon tycker också att klimatet är en viktig politisk fråga.
– Men jag röstade inte. Jag hade inte tid och jag visste inte så mycket om vad de olika partierna står för, säger hon.