I det mest sedda klippet med 1,6 miljoner visningar kritiseras landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Livet på den svenska landsbygden har blivit väldigt dyrt, konstaterar han i videon och kräver att ”antingen måste reallönerna upp eller så måste drivmedelspriserna ned”.
– Man brukar fråga politiker om de har örat mot marken. Skillnaden är att jag har inget öra mot marken, jag är marken, säger Karl Gustav Nilsson på altanen utanför sitt hus i Söderbärke.
”Har råg i ryggen”
Riksvägen susar bortom grantopparna och på andra sidan det rödtimmrade huset hörs hönsen kackla. Här lever han med sin flickvän, som är vegetarian, och katten Zetkin, döpt efter kvinnorättskämpen Clara Zetkin som grundade internationella kvinnodagen. Några mil bort ligger det lokala slakteri där han arbetar som styckare. Fritiden ägnas åt politiken och utspel i sociala medier.
Det finns gott om politiska influencers ute på högerkanten men Karl Gustav Nilsson är en av få som brutit igenom bruset med en kompromisslös vänsterretorik. I kommentarsfältet till videon där han skäller ut Nordeas ledning skriver en tittare: ”Jag avskyr rödingar av hela mitt hjärta, men den här pojken har råg i ryggen.”
– Man behöver inte vara så röd som jag är för att se den kapitalistiska rovdriften och det absurda i systemet där vissa kan roffa åt sig.
Han är också en skarp kritiker av Socialdemokraterna som han anser driver ett nyliberalt program åt Centerpartiet.
– De gör sig osams med hela sin väljarbas. Jag brukar skämtsamt säga att Socialdemokrati är fascism med ett mänskligt ansikte.
Men han har även kallat Jonas Sjöstedt (V) för ”klassförrädare” för att han släppte ”fram en arbetarfientlig regering”.
– Vi behöver ha en ny vänster som inte accepterar det nyliberala systemskiftet eller det finanspolitiska ramverket. En vänster som inte är kvar i 1900-talskommunismen.
Sverige behöver en ny vänster, säger du. Men behöver Sveriges vänster verkligen ett nytt parti?
– Vänster sprider sig via celldelning, brukar det skämtas. Men om man tittar på vad vänstern har för historiska erfarenheter. När ett parti lyckas bryta sig fram brukar många sedan ansluta sig. Vänsterpartiet utgör inte den kraften idag. De har funnits i över 100 år men ligger och skvalpar på kamrat fyra procent.
Nu ligger partiet i och för sig runt tio procent.
– Ja, nu går det bättre. Men det är för att sossarna är så jävla dåliga, inte för att vänstern är så jävla bra.
Nyvald partiordförande
Det har gått två år sedan Karl Gustav Nilsson lämnade Kommunisterna och sin plats i kommunfullmäktige, men han är långt ifrån klar med politiken. Tvärtom. På nationaldagen bildades formellt det nya partiet Socialisterna – Välfärdspartiet. Sedan tidigare finns ett lokalt parti i Västervik med samma namn men nu har flera mindre socialistföreningar i Dalarna, Norrköping och Uppsala anslutit sig och bildat ett nationellt parti som siktar på riksdagsvalet 2022.
När vi träffas är det dagen efter styrelsemötet då Karl Gustav Nilsson valdes till partiordförande. De har 100 aktiva medlemmar vilket är långt bort från att ta täten på vänsterkanten.
– Man måste sätta en fot före den andra. Vem kunde förutse att Sverigedemokraterna, som var ett nollprocents-källarparti för inte så länge sedan, idag är näst största parti inom LO-kollektivet.
Ligger nära SD
Under samtalet pratar han med skräckblandad förtjusning om hur Sverigedemokraterna har brutit sig in bland arbetarväljare.
– Se bara Åkessons senaste utspel om att de är mot marknadshyrorna, så jävla bra spelat. Han är ond. Han är bra. Så har de slajdat lite till vänster och satt en dolk mitt i sossarna. S får slitas mellan V och C. Han låter de bråka ihjäl sig och sedan kan han och högern ta makten i riksdagen.
Socialisterna – Välfärdspartiet sticker ut med antikapitalistisk retorik kombinerad med ett migrationspolitisk program som ligger nära Sverigedemokraterna i vissa frågor. Men när Karl Gustav Nilsson intervjuades av nyhetsmagasinet ETC i juni 2018 kritiserade han att SD vänder sin udd mot invandrarna och konstaterade att det inte är ”de afghanska flyktingarna som har lagt ner vårdcentralen i Fredriksberg, det är ju sossarna”.
– Jag har inte ändrat mig. Vi har två problem. Det ena är det ekonomiska systemet, det andra är de politiker som saknar incitament eller vilja att bedriva en politik för de flesta människor i Sverige.
Men Sverige har en väldigt låg invandring just nu.
– Ja, just nu. Men snälla du, jag var med under den förra flyktingvågen när 800 människor kom till Fredriksberg som asylflyktingar från Syrien, Irak och Afghanistan. I byn bor det alltså 600 människor, etniska svenskar. Jag var livrädd. Blir det problem kommer SD att göra en jordskredsval i Fredriksberg.
Han växte upp i den lilla byn i sydvästra Dalarna där pappersbruket lades ner 1972. Han talar om hur ett helt samhälle, steg för steg, har nedmonterats. Kvar står folkhemmets utbrända ruiner.
– Folk är så förbannade på samhället. Jag var rädd för att SD skulle komma in med sitt simpla narrativ.
Han engagerade sig och blev kassör i fotbollsklubben som hade vilat i tolv år. Plötsligt hade de både ett a-,b-,c- och d-lag, ett damlag och dessutom barnaktiviteter. Massor av människor engagerade sig och höll även igång ett språkkafé.
– I laget bads det till åtminstone tre olika gudar inför varje match. Det pratades tigrinja, farsi, arabiska, alla möjliga språk. Och det funkade. Vi lyckades väldigt bra med att få många av flyktingarna in i byns gemenskap.
”Jävla flyktingkapitalister”
Han säger också ha sett baksidan. ”De här jävla flyktingkapitalisterna” köpte upp gamla hus som kommunen dömt ut sedan länge.
– De slängde på lite färg på möglet och bara tryckte in folk i husen. Sedan fick de vänta i upp till sex månader på ett utvisningsbeslut. Med de erfarenheterna anser jag att vi måste ha en flyktingpolitik som inte drabbar de som flyr hit. Som inte heller drabbar arbetsklassen i Sverige.
Bankslaktaren kommer in från ett oväntat håll i den ständigt rasande migrationsdebatten. På riksdagens bord ligger nu ett förslag om en ny utlänningslag som bland annat ska göra tillfälliga uppehållstillstånd till regel. Detta trots att flera studier visar att när flyktingar lever i permanent osäkerhet försvåras integrationen. Språkinlärning bromsas och det blir svårare att komma in på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna anklagas för att bedriva dubbel signalpolitik. Dels vill man avskräcka migranter från att komma hit, dels vill man signalera att ”ni behöver inte rösta på Sverigedemokraterna, det går lika bra med Socialdemokraterna”, skriver Lars Ohly i Expressen, som nu är organisationen Verdandis ordförande.
KG Nilssons parti vill till skillnad från S slopa spårbytet, som idag ger nekade asylsökande möjlighet att söka uppehållstillstånd som arbetstagare i stället. Socialisterna – Välfärdspartiet vill också avskaffa asylsystemet och införa ett kvotsystem där riksdagen årligen beslutar hur många flyktingar Sverige ska ta emot.
– Kvoten ska öka i takt med flyktingströmmarna. Det handlar inte om att vi inte vill att det ska komma några invandrare till Sverige. Men vi måste lösa situationen som den ser ut nu. Folk kan inte fastna i segregerade stadsdelar, bli bidragsberoende eller hamna utanför samhället. Vi kan inte fortsätta att mata de kriminella gängen med fotsoldater.
Socialisterna – Välfärdspartiet anser att Sverige står vid ett vägskäl, eller snarare har nått vägs ände. Vi måste välja mellan välfärd eller en generös flyktingpolitik.
”Falsk motsättning”
Detta är en falsk motsättning menar Enna Gerin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys, som kallar problemformuleringen för ”myten om det progressivt dilemmat”. I en utredning skriver hon att den motsättningen utgår från ”högerns skeva verklighetsbeskrivning” som bygger på en ”missvisande bild av att Sverige är sämst på integration”. Det progressiva dilemmat har tidigare främst förts fram av ”ljusblåa mångkulturella nyliberaler (exempelvis Centerpartiet) och blåbruna välfärdschauvinistiska nationalister (exempelvis Sverigedemokraterna)”.
KG Nilsson säger sig inte tillhöra några av dessa två läger. Men i en debattartikel från oktober 2020, innan rikspartiet bildades, skriver två lokala företrädare för Socialisterna – Välfärdspartiet att ”arbetarklassens intressen är hotade, välfärden ligger i spillror och otryggheten breder ut sig” och därför vill de ersätta asylsystemet med ett kvotsystem.
Här ställer väl dina partikamrater flyktingar mot välfärden, tryggheten och arbetarklassens intressen?
– Man kan göra den tolkningen om man är illvilligt och vänsteristiskt lagd. Men läser man vårt partiprogram och migrationspolitiska program är det tydligt, säger Karl Gustav Nilsson.
– Vi ställer ingen sådan motsättning. Vårt huvudproblem är kapitalismen, och den rovdriften och det klassamhälle som vi ser i Sverige. Men det är klart att det finns en koppling mellan vissa samhällsproblem och att vi har tagit emot en massa människor samtidigt.
Rör sig på vänsterkanten
Människor som behöver fly hit ska få göra det, men Karl Gustav Nilsson vill välja vilka som släpps in i landet.
– Vi kanske ska satsa på de som är politiska eller fackliga ledare. Hbtq-personer, ensamma kvinnor med barn. De som är i absolut störst behov av att komma hit och få en fristad. Men det som vi egentligen går hårdast fram emot är arbetskraftsinvandringen.
Du sitter och säger det här. Du vill begränsa invandringen och samtidigt delar du citat från Svarta pantrarnas Stokley Carmichael. Jag får inte riktigt ihop de två politiska linjerna?
– Det där är en vänsteristisk sjuka. Om man inte är för öppna gränser och fri invandring måste man vara rasist. Då är det klart. Då slår öronen igen. Det är mycket det som har skapat den här diskussionen. Jag vill gärna höra saklig kritik mot vårt migrationspolitiska program.
Inför valet 2018 konstaterade Daniel Swedin, då ledarskribent på Aftonbladet, att det inte finns något ”parti som är vänster, auktoritärt och traditionalistiskt. Men nog måste det finnas väljare som är det”. Sedan dess har det hänt en del oväntade samarbeten på vänsterkanten. Malcolm Keyune, som uteslöts från Ung Vänster, kallar sig fortfarande kommunist men är nu knuten till den konservativa tankesmedjan Oikos. Robert Mathiasson som var ledare för Kommunistiska partiet lämnade organisationen helt 2019. Han kallar sig ”klassisk vänster” men är nu krönikör för den högerpopulistiska nättidningen Nyheter Idag.
Socialisterna – Välfärdspartiet kan sägas ingå i en våg av nya partier tillsammans med Malmölistan och Örebropartiet som kombinerar vänsterinriktad ekonomisk politik med invandringskritik. De delar till viss del samma politiska stil med ett folkligt språk riktat mot ”eliten”. Frågan är vad denna nya strömning ska kallas och hur den ska förstås.
Bildar front uppåt
I boken ”Det populistiska manifestet” citeras den amerikanske analytikern John B Judis:
”Vänsterpopulister förfäktar idén om folket mot en elit eller ett etablissemang. De utgår politiskt från botten och mitten och bildar front uppåt. Högerpopulister förfäktar idén om folket mot en elit som de anklagar för att dalta med en tredje grupp, som exempelvis kan bestå av invandrare, islamister, eller afroamerikanska militanta rörelser. Vänsterpopulism är binär. Högerpopulism är trefaldig. Den riktar sig uppåt, men också nedåt mot en utomstående grupp”.
Göran Greider och Åsa Linderborg skriver att populismen kan vara progressiv eller reaktionär, höger eller vänster: ”Den kan bygga på en genomtänkt samhällssyn men den kan också sakna kompass och komma med helt bisarra krav. För vänstern gäller det att fånga grundackordet: kravet på jämlikhet, rättvisa och demokrati.”
Karl Gustav Nilssons vill inte bli kallas populist och vägrar bli placerad på en GAL-TAN-skala. Vilket vissa skulle hävda är en hållning utmärkande för populistiska politiker.
– Vi kan ibland dela åsikter i sak med konservativa, ibland med liberaler. Ibland har vi en utgångspunkt som inte står i några av de här två lägren.
Lämnar landsbygden
Hela sitt liv har han levt i glesbygden men när vi träffas är huset fullt av flyttkartonger.
Karl Gustav Nilsson som ofta kritiserar eliten i storstäderna blir nu själv en del av urbaniseringen och flyttar i dagarna till ett hus utanför Uppsala. Efter sommaren ska hans parti ta fram en valplattform och de ska utlysa i vilka kommuner de ställer upp med kandidater till fullmäktige. Siktet är inställt på en riksdagsplats.
Kommer ni in i riksdagen?
– Man måste tro på sig själv om andra ska tro på en. Klart att jag säger att vi kommer in i riksdagen, men jag har inga illusioner om att vi kommer göra det.
Kommer du gå på något fler Investor-möte?
– Om jag hade varit Wallenberg eller finanspamp, hade jag varit lite orolig. För man vet aldrig när bankslaktarn kan dyka upp. När som helst, var som helst och han skräder inte orden.
Karl Gustav Nilssons 3 mest kända videoklipp
1. Till landsbygdsministern
1,6 miljoner visningar
”Livet på den svenska landsbygden har blivit väldigt dyrt. Antingen måste reallönerna upp eller så måste drivmedelspriserna ned.”
2. Nordeas bolagsstämma
52 453 visningar
”Det finns mer än en skatteflykting i det här rummet.”
3. Investors bolagsstämma
14 670 visningar
”En dag kommer vi vara många och vi kommer klättra över grindarna till era lyxvillor och kräva tillbaks det som rättmätigt är vårt.”