Linda Staaf: ”Att jag ser ut som jag gör gjorde att många dömde mig”
Bild: Jeffrey McIntosh (montage)
Dagens ETC
Efter att hon tvingades löpa gatlopp i press, radio och tv där heder och ära togs ifrån henne är nu Linda Staaf tillbaka med en ny spänningsroman. Den tidigare mediastormen blev en dyrköpt erfarenhet som hon inte riktigt kan förstå.
– Jag passade väl inte in i den samhällsordning som fortfarande råder.
Samtidigt som hon arbetar inom polisen har Linda Staaf också etablerat sig som författare av deckare. I dagarna har hennes andra bok om polisinspektör Marita Lander kommit ut.
– Att skriva har varit ett sätt att fly, att tänka på annat än den svåra situation som jag hamnade i.
Hennes böcker, som är ren fiktion, innehåller många beskrivningar om svårigheterna för en kvinnlig polis i en mansdominerad organisation.
– För mig har jämställdhet varit mycket viktigt, men jag vill understryka att mina deckare inte är beskrivningar av händelser som inträffat.
Linda Staaf vill helst lägga mediastormen och polisskandalen bakom sig, hon vill berätta om sitt författarskap och böckerna om Marita Lander och polisen i Östersund.
”Väldigt orättvist”
Den så kallade polisskandalen uppmärksammades först av Expressen som i en serie artiklar beskrev vad man kallade en toppstyrd och osund ledningskultur inom den helt manligt dominerade högsta polisledningen.
I förgrunden stod rikspolischefen Anders Thornberg men framför allt den biträdande chefen Mats Löfving.
Löfving anklagades för att jävigt ha utnämnt Linda H Staaf till höga befattningar på grund av att de två haft en relation och också för att ha trakasserat henne.
I media dominerade bilden att hon var en vacker, blond kvinna som tagit sig upp i hierarkien genom att charma männen och inte genom kompetens.
– Det var väldigt orättvist, säger Linda Staaf. Ingenstans nämndes att jag hade dubbla examina – både i juridik och ekonomi. Inte heller att jag haft höga befattningar under lång tid, under åtta år skötte jag mitt jobb som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen, Noa.
Det finns tydligen fortfarande en obehaglig kvinnosyn i vårt samhälle.
– Det finns tydligen fortfarande en obehaglig kvinnosyn i vårt samhälle där man har föreställningar om att kvinnor med en viss typ av utseende inte kan vara välutbildade och klara av ett krävande jobb. Jag drabbades av att många har den förställningen och de lät sina fördomar brisera fritt.
Börjar med självmord
Linda Staafs nya bok ”Allt är inte guld” inleds med ett tragiskt självmord, något som får stor betydelse för det fall som Linda Staafs huvudperson Marita Lander utreder. Men Linda Staaf slår fast att boken inte har något att göra med att Mats Löfvings självmord.
– Jag har hållit på med den här boken länge, långt innan mediastormen. Det finns inget som helst samband med detta, jag har inte ens reflekterat över det. Som polis möter man ofta människor som mår psykiskt dåligt och man riskerar att få en ganska mörk bild av mänskligheten ibland.
Trots att Linda Staaf inte misstänks för att ha gjort något fel i hela den här händelsen har den förutom personliga konsekvenser också fått yrkesmässiga konsekvenser för henne även om hon menar att de inte självklart varit negativa:
– Jag skulle inom ramen för min tjänst inom polisen stabstjänstgjort vid justitiedepartementet för att arbeta mot grov organiserad brottslighet. Det var beslutat men sedan beslutade Polismyndigheten så inte skulle ske.
Det här gör hon idag
Hon har själv inte fått något besked om varför, men de flesta bedömare anser att det sannolikt handlade om utredningarna mot Mats Löfving som rekryterat henne.
Hon vill själv tror inte att hon har stoppats på grund av drevet i media.
– Jag har högst kvalificerade arbetsuppgifter som jag trivs med. Jag har tre huvuduppdrag. Jag leder en översyn av polismyndighetens internationella polissamarbete, jag tittar också på Nationella operativa avdelningens arbete mot kriminell ekonomi och dessutom är jag nationell chef för Europol för Sverige.
Tunga uppdrag, men man kan ana en besvikelse hos Linda Staaf. När jag frågar henne om det inte känns ”taskigt” svarar hon med att det är mina ord men att hon ännu inte vill prata om mediastormen utan vill nu tala om sitt författarskap. Mer får det eventuellt bli senare när hon känner att tiden är mogen.
”Det viktigaste för mig är att jag har beslutat mig för att inte fastna i det här och bli bitter.”
Jeffrey McIntosh
Klarade den svåra tiden
Det var en tuff tid för Linda Staaf som följde efter polisskandalen och Mats Löfvings självmord.
– Utvecklingen inom media oroar mig. Jag ser att även stora, etablerade medier dras med i det som klickbaserade media på nätet och sociala medier driver. Hur ska man kunna känna sig trygg med den rapporteringen, vilka media kan man lita på?
Hur ska man kunna känna sig trygg med den rapporteringen, vilka media kan man lita på?
Både Svenska Dagbladet och TV4 har fällts för sina publiceringar om Linda Staaf.
Det är viktigt för henne att slå fast att hon trivs med sina uppdrag inom polisen, att hon känner det är ett mycket viktigt jobb och att hon vägrar bli bitter.
Linda Staaf själv menar att hon klarat den svåra tiden mycket tack vare sin sambo, överbefälhavaren Micael Bydén, sin familj, kollegor inom polisen och sina nära vänner.
– Utan deras stöd hade det varit riktigt tungt. Men min familj är nära, mina barn förstår vad som hänt, vi är öppna mot varandra och har ett klimat där vi pratar om det som händer.
”Gäller att komma framåt”
Det mesta om Linda Staafs personliga förhållanden är sekretessbelagt. De var hemliga redan när hon var chef inom polisen och är fortsatt lagda under sekretess nu när hon är tillsammans med Sveriges överbefälhavare.
Linda Staaf planerar för nästa bok i serien om polisinspektören Marita Lander i Östersund.
– Jag känner att jag utvecklas som författare och försöker skapa böcker som bygger på en klassisk mordgåta, dagens organiserade brottslighet och ett högt tempo.
– Man ska aldrig säga aldrig, men författare på heltid kommer jag nog inte att bli. Jag är polis och det kommer jag med all sannolikhet att fortsätta att vara.
När Linda Staaf ser tillbaka på den här perioden känner hon att hon ändå lärt sig en hel del.
– Det var ju en erfarenhet, även om jag utan problem hade kunnat vara utan den. Jag ska inte säga något annat än att det har varit otroligt påfrestande för mig och min omgivning. Men jag har också fått pröva mig själv som människa och lärt känna mig själv bättre.
– Men det viktigaste för mig är att jag har beslutat mig för att inte fastna i det här och bli bitter. Nu gäller det att komma framåt och att inte låta det här påverka mig allt för mycket.