Igår berättade Dagens ETC om de nya preventivmedlen som medför ökade risker för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Under efterforskningarna kontaktades vi av ett flertal kvinnor som hade fått olika biverkningar när de använt p-ring. De hade reagerat på p-ringen på olika sätt, men det de hade gemensamt är att de inte informerats om riskerna.
Att det är så många som inte känner sig varnade tror dr Ingrid Wikström, gynekolog och klinisk utredare på Läkemedelsverket, beror på att det kan ha gått en tid sedan preventivmedlets skrevs ut.
– Vi har fått nya fakta och på senare tid har problemen lyfts fram på ett annat sätt. Men för oss förskrivare så är det inte helt ny information, vi har vetat i tio år att riskerna skiljer sig mellan de olika preventivmedlen.
Grät hela tiden
Lisa, 26, berättar att hon hade mått dåligt av p-piller och därför läst på om p-ring, som hon bad om att få prova. Att man kunde få biverkningar av den fick hon höra, men också att det är väldigt ovanligt.
– Det är väl den informationen man oftast får.
De närmaste dagarna grät hon hela tiden, fick blödningar och någonting som liknade mensvärk, tappade väldigt mycket hår och fick migränanfall.
– När jag ringde för att fråga om mina biverkningar fick jag svaret att de inte kunde göra någonting för att det var helg. Jag fick inte någon hjälp eller svar när jag frågade om jag skulle ta ut p-ringen eller om det var normalt att må som jag gjorde.
När hon gråtande ringde till ungdomsmottagningen fick hon däremot prata med en person direkt. Rådet hon fick var att vänta ut biverkningarna.
– Jag valde att ta ut den ändå och mådde bättre redan efter några timmar.
Inte något om biverkningar
Frida, 29, har använt p-ring i snart sex månader. De första två månaderna trodde hon att hon hade fått en urinvägsinfektion, men alla provsvar var negativa. Till slut insåg en barnmorska att det var hennes p-ring som tryckte mot urinblåsan.
– Jag skulle gärna ha blivit informerad om att det kunde hända, då hade jag inte behövt gå omkring och oroa mig i flera veckor.
När Frida fick p-ringen utskriven blev hon informomerad om hur den används, men inte om vilka biverkningar som fanns.
– Hen som skrev ut sade att det inte borde vara någon skillnad eftersom ringen ska innehålla samma hormoner som Neovletta, p-pillret jag hade tagit.
Ingrid Wikström berättar att European Medicines Agency (EMA), har tagit fram ett faktaunderlag som jämför olika preventivmedelsrisker utifrån vilket gulkroppshormon (gestagen) de innehåller. De har bland annat använt sig av professor Øjvind Lidegaards studie, som vi berättade om igår. I faktaunderlaget är det fastställt att etonogestrel, som finns i p-ringen, medför en upp till dubbelt så hög risk för bland annat blodpropp jämfört med de äldre generationernas p-piller.
– Efter deras genomgång ska behandlingsinformationen uppdateras, bland annat ska kvinnor som får p-ring och p-plåster utskrivet informeras om de ökade riskerna i bipackssedlarna och i produktresumén, säger Wikström.
Kan påverka förskrivningsmönster
Ingrid Wikström tror att det här kan komma att påverka förskrivningsmönster på lång sikt.
– I och med att informationen konsumenterna får ändras och att EMA gärna vill införa en checklista för förskrivare så ökar förhoppningsvis försiktigheten.
Utifrån de diskussioner Ingrid Wikström har haft med sina kollegor på Läkemedelsverket tror hon att det istället kan bli aktuellt att skriva ut andra typer av preventivmedel som inte kräver daglig uppmärksamhet.
– P-pillret bygger ju på att man är ordningsam och kommer ihåg att ta det runt samma tid varje dag. Efter den nya genomgången diskuterar vi om fördelarna med att skriva ut medel som hormonspiral och p-stav istället för p-ring eller p-plåster.