– Jag kom hit i oktober 2015. Det är krig i Afghanistan, men jag har också en farbror som kommer skjuta mig om jag kommer tillbaka. Jag kom hit för att skapa ett bra liv, berättar han.
När Hamid lämnade Afghanistan, där han vuxit upp, var han ett barn. Han försökte klara sig i Iran, men utan föräldrar var livet tufft, och han hade ingen möjlighet att gå i skolan. När han kom till Sverige var han 15 år, och som många andra fick han vänta länge innan hans ärende handlades. Han fick avslag, överklagade till högsta instans men beviljades inget uppehållstillstånd.
– Det var jobbigt, jag mådde inte bra alls, säger han.
Livet blev tufft, och efter tredje avslaget är möjligheterna att få hjälp små. Ingen ersättning betalas ut och Hamid blev hemlös.
– Jag hade inga pengar, och en kille sa att om jag stal en jacka så skulle han ge mig pengar, säger Hamid.
Men han var ovan och nervös, och lämnade inte ens butiken innan han blev upptäckt. Han blev dömd för ringa stöld.
– Jag ville inte egentligen, men jag behövde pengarna, säger han.
Drömmar i kras
När gymnasielagen kom sökte Hamid på nytt. Migrationsverket tittade på domen mot Hamid.
– Men de sa att det väger inte så tungt att jag skulle få avslag. De sa att det var godkänt, att jag fick stanna, säger han.
I skolan kämpade Hamid hårt, och blev klar. Nästa steg var att skaffa ett jobb med varaktig inkomst, och han började arbeta som vårdbiträde. Migrationsverket godkände intygen från skolan, kontraktet från jobbet och intyget från hans chef. Allt var okej och Hamid hade skött sig sedan han fick sitt 13 månader långa tillstånd. Trots det fick han avslag.
– Det är fruktansvärt. Jag har bott här i fem år, lärt mig språket, hur samhället fungerar, fått jobb. Allt är klart och nu bara säger de nej.
”En ny chans”
Salman var 16 år när han kom. Han ville leva i lugn och ro, långt från talibaner och krig. Båda hans föräldrar är döda, hans pappa dödades för att de var shiamuslimer.
– Jag tänkte att ingen kommer döda mig här, säger han.
Han fick avslag, och under tiden innan gymnasielagen kom drack han mycket alkohol. En kväll gick han och en kompis för långt, och de greps av polisen för vandalisering. Han dömdes att betala 800 kronor.
Sedan kom gymnasielagen och Salman fick 13 månaders uppehållstillstånd.
– Jag kände som att jag fick en ny chans. Jag tänkte nu ska jag kämpa, studera. Och det gjorde jag, säger han.
Men på förlängningsansökan fick han avslag. Han suckar djupt.
– Då sa de att jag hade blivit dömd för fyra år sedan så jag får inte stanna. Jag har överklagat men de sa också nej. Nu väntar jag på min sista chans. Jag har kämpat och gjort allting rätt de här fyra åren, men jag får avslag. Jag har kämpat i skolan, men jag får inte stanna. Det kommer dåliga nyheter hela tiden, säger han.