I november fick asylsökande från Gaza ett nytt rättsligt ställningstagande från Migrationsverket. Det gav hopp för särskilt utsatta grupper och praxis skulle bli att det finns en gräns för hur mycket en asylsökande måste bevisa att hen inte kan utvisas. Och när Sverige erkände staten Palestina omvandlades en kategori statslösa i Migrationsverkets rullor till palestinier. Fast detta gäller inte alla.
Den som har följt vår bevakning av den till att börja med hungerstrejkande gruppen känner igen den varmt leende Ossama Al Najjar. Den nya praxisen gäller inte honom. Och han är fortfarande statslös.
– Jag är palestinier men får inte ens besöka Gaza. FN har registrerat mig som statslös men Migrationsverket säger att jag ska tillbaka till Förenade Arabemiraten trots att de har utvisat mig därifrån, säger han.
UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, har registrerat honom på en adress hans pappa har haft, men Ossama har själv aldrig varit i Gaza. Han är född i Kuwait och kom till Förenade Arabemiraten som åttaåring. Där befinner sig även hans fru och deras fem barn – vilka aldrig har varit utanför emiraten. Ossama berättar att han en dag underrättades muntligen av myndigheterna om att han var tvungen att lämna landet. Han fängslades, men släpptes efter två dagar då en vän hade lämnat in sitt pass som garanti för att Ossama skulle ge sig av inom sex veckor. Han tog sig till Turkiet där han inte fick stanna, till Jordanien där han inte fick bosätta sig och för två och ett halvt år sedan kom han slutligen till Sverige.
Har inte bevisat tillräckligt
Migrationsverket tycker inte att Ossama har bevisat tillräckligt att han har skyddsbehov. Därför vill de att han antingen skickas tillbaka till det land som redan har utvisat honom, eller att han skaffar palestinska id-handlingar – vilket han har papper på att han inte kan få.
– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag fick ingen förklaring till varför jag utvisades från Förenade Arabemiraten och en kvinna som jobbar för FN berättade för mig att andra palestinier sitter i fängelse för att de inte har tagit sig därifrån. Allt jag vill är att leva i lugn och ro tillsammans med min familj någonstans, men Migrationsverket vill inte tro mig. De kommer aldrig att tro på mig, säger han.
Ossama är inte ensam om sin situation. Att han är registrerad hos UNRWA betraktas av bland andra Amnesty som att han har flyktingstatus.
– Ja och det säger även UNHCR och så har praxis varit förut. Migrationsverket ser det inte så per automatik, åtminstone inte längre, säger Madelaine Seidlitz som är jurist på Amnesty.
”Du är ju inte anklagad för något”
UNHCR konstaterar att det finns stora dispyter om frågan.
– Om en person är berättigad till UNRWA-stöd och befinner sig i Sverige och inte kan återvända av skyddsskäl eller praktiska skäl som inte går att avhjälpa så anser UNHCR att personen automatiskt ska vara flykting, säger Hans Reuterskiöld på UNHCR.
Migrationsverket svarar skriftligt att de och domstolarna ändå alltid måste ”göra egna bedömningar kring en asylsökandes skyddsbehov efter utlänningslagen” och hänvisar till att lagens bestämmelser baseras på bland annat FN:s flyktingkonvention och EU:s skyddsgrundsdirektiv.
Johanna Arvidsson var med då hans fall togs upp i rätten.
– Det var som att de ville få dig att känna att du hade gjort något fel och ställde personliga frågor. Du är ju inte anklagad för något, säger Johanna.
”De kommer sätta mig i fängelse”
Eftersom Ossama enligt Migrationsverket inte kan bevisa att han har skyddsbehov räknas han inte som flykting och det blir upp till honom själv att visa att han inte kan skickas tillbaka. I dag har han en säng hos Migrationsverket i Kristianstad men försöker bo hos vänner i Göteborg. En dryg handfull av de övriga som bodde i tälten har fått uppehållstillstånd och de flesta övriga har fått januari ut på sig att komplettera sina handlingar. En annan man och hans 15-åriga son är i samma sits som Ossama.
– Jag är så orolig för min familj, och jag undrar vad de kommer att göra med min fru om de får veta att de vill skicka tillbaka mig från Sverige. Antingen får Migrationsverket gå med mig till Förenade Arabemiratens ambassad där de säger att jag inte är välkommen, eller så får de sätta mig på ett plan och se vad de säger när vi kommer fram. Bara skicka inte dit mig själv, för de kommer att sätta mig i fängelse, säger Ossama som inte ler lika mycket längre.