– Något som jag själv varit med om är man först kan vara väldigt uppskattad. Men så fort man engagerar sig fackligt så blir man plötsligt beskriven som värdelös. Och inte nog med det, alla kollegor är nu rädda för en, får man höra, för att man skapar kaos.
– Ägaren försöker spela ut en mot de andra. Även om man låtsas att det inte kommer åt en så gör det ju det. Vi är ju inte mer än människor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Måste vara exemplarisk
Alla konflikter har gjort skyddsombudet Lars-Robert Nordin luttrad.
– Jag har insett att jag inte är särskilt känslig för mobbning. Och jag blir inte rädd längre när advokater hör av sig med sina härskartekniker. Jag är inte arg längre, vilket är bra, för då kan de inte använda det emot mig och beskriva mig som aggressiv.
Företagen gör allt de kan för att hitta ett skäl till uppsägning. Därför undviker Lars-Robert Nordin att hantera pengar för att inte kunna bli anklagad för förskingring.
– Ett tag jobbade åtta personer i skift med att övervaka mig!
Hans erfarenhet är att restaurangföretagarna betalar privata advokater dyra pengar, hellre än att anlita sin arbetsgivarorganisation.
– De tycker att Visita är för mesiga. Deras förbundsjurister ger oss ju rätt i att lagar och kollektivavtal ska följas.
Att anmäla brott mot arbetsrätten till Arbetsmiljöverket eller till polisen är en möjlighet, men ger oftast inte resultat. Arbetsdomstolen dömer också sällan till fackets fördel. En riktig lösning vore enligt Jenny Bengtsson en certifiering för arbetsgivare.
– I dag kan vem som helst bli arbetsgivare och det är fel. Det är faktiskt andras liv man har i händerna! Det är jättemånga lagar som man ska känna till och följa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sköter man sig inte ska tillståndet som arbetsgivare dras in.
– Det yttersta ansvaret går inte att delegera. Ryker den personen borde verksamheten också följa med eller göras om med nya ledare.