– Även på de ställen där man har fått ihop planeringen så är det ju enormt skört. Blir en enda medarbetare sjuk så faller hela planeringen. Och då ska vi komma ihåg att det är en skör grupp, det är en stor risk att folk blir sjuka, säger hon.
Hittat egna lösningar
För att så många som möjligt ändå ska få fyra veckors semester har olika sjukhus och avdelningar hittat egna lösningar. Men Vårdförbundet är kritiska till många av dem. Som att personal uppmanats att ”sälja” en semestervecka. Att man lägger in planerad övertid. Eller att man gör om scheman så att arbetspass blir väldigt långa.
– Man har infört 12,5-timmarspass utan någon kompensation för att passen är så långa. Det är inte heller bra. Inom industrin försöker man backa från det och gå tillbaka till åtta timmar, men i sjukvården ska vi gå åt andra hållet, säger hon.
Enligt Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset i Uppsala får alla medarbetare som vill fyra veckors semester under sommarmånaderna. Hon delar dock Vårdförbundets oro för att planeringen är skör.
– Planeringen bygger också på att utvecklingen av pandemin inte vänder, skriver hon i ett mejl till Dagens ETC.
Hoppar in under sommaren
På många håll hoppar personer som normalt inte jobbar på golvet in för att täcka upp. Det kan vara mellanchefer eller personer med utbildningsansvar. Själv har Sofia, som Iva-sköterska, gått in och jobbat på golvet under pandemin och i sommar kommer hon att hoppa in en vecka på Iva. Men upplägget är inte ultimat, menar hon.
– Jag är inte den sjuksköterska som jag skulle vilja vara. Jag är långsammare, jag gör fel, säger hon.
Hon berättar om en situation där hon skulle defibrillera en patient vars hjärta hade stannat. Men hon hittade inte rätt knapp.
– Sekunderna gick, och så kom en erfaren kollega och visade knappen. ”Här Sofia, här trycker vi”. Jag menar, den latensen har man inte råd med i de här verksamheterna. När vi pratar om etisk stress är det precis det vi på golvet ser. Alla vi som är inne nu och försöker bidra, man känner inte att man gör ett så bra jobb som man skulle kunna göra, säger hon.
Hon säger att det är lätt att tänka att sjukvården alltid klarar sitt uppdrag, men allting har sitt pris.
– Man måste förstå att det påverkar kvaliteten. Det är inte hållbart.