På tisdagen berättade Dagens ETC om bilder där ukrainska högerextremister tycks posera med Saabs Robot 57. Bland annat handlar det om en bild där soldater håller upp den högerextrema milisen Högra sektorns flagga. Robot 57 tillverkas numera i Storbritannien som nyligen skänkte 2 000 exemplar av vapnet till Ukraina.
Bilderna är en påminnelse om riskerna för att vapen hamnar i orätta händer, ansåg Malin Nilsson, generalsekreterare på fredsorganisationen IKFF. Hon uppmanade också Sverige att följa upp vad som sker med de pansarskott som man i likhet med Storbritannien skänkt till Ukraina.
Att riskerna är högre att vapen kommer i oönskade händer när vapen exporteras under pågående konflikt förnekar man inte på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), den myndighet som ansvarar för svensk vapenexport.
Litar på slutanvändarintyg
Karl Evertsson, chef för krigsmaterielgruppen på ISP, vill inte gå in på vilka specifika bedömningar som gjorts av riskerna för att de vapen Sverige skänkt till Ukraina hamnar i orätta händer, exempelvis till högerextrema grupperingar. Men han konstaterar att leveranserna sker i en speciell situation.
– Risken med leveranser är högre till länder i väpnad konflikt än i normalfallet. Det är absolut en faktor i bedömningen, säger han.
Samtidigt menar han att de slutanvändarintyg där mottagarländerna lovar att inte överlåta vapnen vare sig inom eller utom landet är ett bra verktyg och att riskerna generellt är låga för att vapen når till andra än vad som är avsett.
– Idag är det mycket ovanligt att materiel överförs till tredje part i strid med sådana intyg. När det händer görs det en utredning och vi tittar på vad som hänt. Ett land som bryter mot intygen ska i princip inte komma i fråga som mottagare av sådan materiel från Sverige så länge omständigheterna kvarstår, säger Karl Evertsson.
Hur trygg är du med att det inte sker utan att ni får veta det?
– Jag har svårt att se att det inte skulle uppdagas förr eller senare om så var fallet, säger Karl Evertsson.