En aktion planerades snabbt för Ismail och hans familj och aktivister tog sig till Landvetter för att försöka stoppa deporteringen.
När aktivisten Elin gick på flygplanet upptäckte hon dock att Ismail inte fanns med – däremot befann sig där en man i 50-årsåldern, som skulle utvisas till Afghanistan. Elin vägrade då att sätta sig ner i planet och filmade händelsen – en film som nu har spridits över hela världen och publicerats av medier som The Guardian och CNN.
Efter två timmar kunde Elin kliva av planet tillsammans med den utvisningshotade mannen och tre medföljande personer från Kriminalvårdsstyrelsen. Efteråt kvarstod dock frågan: Var fanns Ismail?
– Vi var alla oroliga för honom, berättar Ahmad Rahimi, människorättsaktivist och vice ordförande för Ensamkommandes röster.
Enligt Ahmad åkte Ismails mamma och systrar direkt till förvaret i Kållered för att ta reda på vad som hänt. De har haft uppehållstillstånd i Sverige sedan sju år tillbaka. Ismail kom till Sverige 2015 och har fått avslag på sin ansökan.
– De fick inget svar på förvaret, utan personalen uppgav att polisen snart skulle komma och berätta vart han tagit vägen, men ingen polis kom. Hans mamma var så fruktansvärt ledsen, hon bara skrek efter sin son.
Kunde inte kontakta anhöriga
Först två dagar senare, på onsdagsmorgonen, fick familjen ett livstecken från Ismail. Han ringde från Kabul och berättade att han förts till Stockholm, där han vistats i förvar ett par dagar innan han skickades med ett plan från Arlanda.
– Han åkte med en annan kille som också skulle utvisas och personal från kriminalvårdsstyrelsen. Under tiden i Stockholm fick han inte ha någon telefon och kunde inte kontakta sin familj, säger Ahmad Rahimi.
Nu befinner sig Ismail i Afghanistan utan nätverk eller pengar. Enligt hans syster lämnade han Sverige enbart med kläderna han hade på kroppen.
– Han är rädd och säger att han inte kan stanna där. Han har behov av skydd, men inga pengar så han har gömt sig, säger Ahmad Rahimi.
Enligt Gudrun Romeborn, som är en av samordnarna bakom aktionen för att stoppa Ismails utvisning, går det allt snabbare mellan det att anhöriga informeras om utvisning till att den verkställs:
– Vi får veta någon dag innan bara, de flesta deporteringar sker i smyg. Förr kunde man hinna ta avsked, men nu hinner man inte ens det. Sånt borde inte få ske. Många har fått nya familjer här, eller har biologiska släktingar i Göteborg och ingen av dessa vet vad som händer med ungdomarna. Det är fruktansvärt.
Polisen: Säkerhetsbedömning görs inför varje resa
Gränspolisen uppger att de inte uttalar sig om enskilda fall. Däremot menar de att en säkerhetsbedömning görs inför och under varje verkställighetsresa för deportation.
– Om det bedöms att säkerheten är hotad för klienten, personalen eller övriga resenärer kan bedömningen göras att verkställigheten ska genomföras med ett chartrat flygplan istället. Detta innebär självklart en betydligt högre kostnad än om resan kan genomföras med reguljärflyg. Till detta kommer det mänskliga lidandet för klienten i form av extra väntetid och osäkerhet, skriver Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid Polismyndighetens nationella mediecenter i ett mail.